Υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών η Κομισιόν

Αγορές - Χρηματιστήρια Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 16:47
Υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών η Κομισιόν

Πληρούνται οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με την Κομισιόν, προκειμένου οι 10 χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβακία. Σε σχετική επιστολή εκφράζουν την επιθυμία τους να υιοθετηθεί μια ενισχυμένη συνεργασία στο θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι και η Εσθονία έχει εκφράσει την επιθυμία της να συμμετάσχει, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει έως τώρα την σχετική επιστολή.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2011 προβλέπει τη φορολόγηση όλων των συναλλαγών που γίνονται μέσω των χρηματοοικονομικών θεσμών.

Το σχέδιο προβλέπει την θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που θα φτάνει το 0,1% για τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα χρεόγραφα και 0,01% για τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ούτως ώστε να συγκεντρώνεται, σε ετήσια βάση, ένα ποσό περίπου 57 δισ. ευρώ στην κλίμακα της ΕΕ.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «είναι θέμα δικαιοσύνης: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το κόστος της κρίσης το μοιράζεται ο χρηματοοικονομικός τομέας αντί να το επωμίζονται οι απλοί πολίτες».

Επιπλέον, τόνισε ότι «ο φόρος αυτός μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ, ένα εισόδημα που χρειάζονται πολύ τα κράτη μέλη αυτή τη δύσκολη περίοδο».