Στα χνάρια της Αγροτικής και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;

Τράπεζες - Χρήμα Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 21:32
Στα χνάρια της Αγροτικής και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;

Μια τράπεζα με καθαρά αποταμιευτικό χαρακτήρα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, βρίσκεται μετέωρη, περιμένοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις για την τύχη της καθώς και τις κινήσεις των μεγάλων εγχώριων τραπεζών για την απόκτησή της.

Το Τ.Τ. διαθέτει καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, είτε αυτόνομα είτε μέσω ΕΛΤΑ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κρίθηκε μη βιώσιμο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Παπαδάκη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από τα 25 εποπτικά και επιχειρησιακά κριτήρια που  έπρεπε να πληροί, είχε θετική βαθμολογία μόνο σε 4 επιχειρησιακούς και 3 εποπτικούς δείκτες.


Το ζήτημα είναι ότι μπορεί να εξαγοραστεί μέσω διαγωνισμού στον οποίο θα συμμετέχουν οι τέσσερις βιώσιμες τράπεζες. Ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να γίνει γνωστή η απόφαση της Credit Agricole για το ποια τράπεζα θα εξαγοράσει την Εμπορική Τράπεζα.


Ουσιαστικά λοιπόν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα εξαγοραστεί από  μία από τις δύο τράπεζες που θα αποκλειστούν από τη διεκδίκηση της Εμπορικής. Σίγουρα σημαντικό ρόλο θα έχει η διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων όπως έγινε και στην περίπτωση της ΑΤΕ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο διαχωρισμό του Τ.Τ. σε «καλή» και «κακή τράπεζα», όπως έκανε και στην περίπτωση της ΑΤΕ.


Όπως και να έχουν τα πράγματα ο πρωθυπουργός οφείλει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ σχετικό σχεδιάγραμμα για την επόμενη μέρα στο Τ.Τ.


Παρ’ όλα αυτά εξελίξεις αναμένονται μέσα στον Οκτώβρη καθώς τότε θα εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται και τα 24 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.


Ας σημειωθεί ότι οι ζημιές του Τ.Τ. από τα ομόλογα υπολογίζονται πάνω από 3 δις ευρώ, αφού το 35% του ενεργητικού του ήταν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ενώ άλλες τράπεζες έχουν το 10%-15% .