Μπαίνουν κανόνες για τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών

Τράπεζες - Χρήμα Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 21:25
Μπαίνουν κανόνες για τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών

Τέλος στα εξωπραγματικά μπόνους τραπεζικών στελεχών επιδιώκει να βάλει το Υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Εδώ και 10 χρόνια διαρκεί μια σκανδαλώδης μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών. Μία συνήθης πρακτική είναι να λαμβάνουν μπόνους για στόχους κερδοφορίας που έβαζε η τράπεζα. Έπιαναν τους στόχους κατά τις περιόδους που το χρήμα έρρεε άφθονο και ήταν εύκολα προσβάσιμο σε ευρύτατα εισοδηματικά στρώματα και απολάμβαναν τα παχυλά μπόνους που συμφωνούσαν με τις εκάστοτε διοικήσεις.

Ταυτόχρονα τα μεγαλοστελέχη όλων των τραπεζών αγόραζαν μετοχές της τράπεζας σε εξευτελιστικές τιμές (stock options), σε σχέση με την επίσημη τιμή που κατέγραφε ο τίτλος κατά τη συγκεκριμένη περίοδο στο ταμπλό του Χ.Α.

Σκοπός της τροπολογίας είναι η αποσύνδεση των μπόνους με τα μεμονωμένα κέρδη των τραπεζών και η σύνδεσή τους με τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία.
Πλέον τα μπόνους θα υπόκεινται σε κανόνες χορήγησης, που εξαρτώνται από τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία των ιδρυμάτων και με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνονται ριψοκίνδυνες δραστηριότητες, που αποβαίνουν τελικά σε βάρος των επενδυτών και καταθετών.

Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του προβλήματος θα έχουν η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τράπεζες και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα υπέρογκα ποσά που λαμβάνουν ως μπόνους τραπεζικά στελέχη είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο το εγχώριο περιβάλλον αλλά και το διεθνές. Είναι γεγονός ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία από πολλά στελέχη ζητήθηκαν πίσω τα αντίστοιχα ποσά ή φορολογήθηκαν εκ των υστέρων με 80%-95%, ειδικά σε προβληματικές τράπεζες.