Βιώσιμο τελικά το ΤΤ-Σε θέση άμυνας ΥΠΟΙΚ και ΤΑΙΠΕΔ

Τράπεζες - Χρήμα Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 19:34
Βιώσιμο τελικά το ΤΤ-Σε θέση άμυνας ΥΠΟΙΚ και ΤΑΙΠΕΔ

Βιώσιμο είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της Alvarez & Marsal,  η οποία εκπονήθηκε κατόπιν παραγγελίας του ΤΑΙΠΕΔ!

Tην αποκάλυψη αυτή έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη και Παναγιώτης  Λαφαζάνης.

Μεταξύ των πέντε σεναρίων της μελέτης, η πιο συμφέρουσα λύση, είναι η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος, η οποία πρέπει να συνοδευτεί με ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΤΤ και θα κοστίσει 1,9 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, τονίζουν οι δύο βουλευτές.


Για τον λόγο αυτό, κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


Συγκεκριμένα, ρωτούν εάν είναι αληθή τα συμπεράσματα της μελέτης και «αν σκοπεύει η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης-ξεπουλήματος του ΤΤ και να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότησή του».


Επίσης, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει άμεσα στη Βουλή την πλήρη μελέτη με όλα τα παραρτήματα για το ΤΤ καθώς και όλα τα στοιχεία για το πλήρες κόστος αυτής της μελέτης αλλά και τον τρόπο ανάθεσής της.


Ουσιαστικά η μελέτη αυτή «διαψεύδει κατηγορηματικά τους αυθαίρετους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και τις τοποθετήσεις αμφιβόλου αντικειμενικότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, περί μη βιωσιμότητας του ΤΤ», όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές.


Εν τω μεταξύ την προοπτική ανακεφαλαιοποίησης του ΤΤ, λόγω του γεγονότος ότι είναι βιώσιμο, τόνισε και η διοίκηση της ΟΤΟΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.


Ας σημειωθεί ότι στη σημερινή συνάντηση της Τρόικας με τον επικεφαλή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, με επίκεντρο τις περιπτώσεις της Εμπορικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και της Αγροτικής Τραπεζας, χωρίς βέβαια να ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.