Βρόγχος τα δάνεια των εισηγμένων

Αγορές - Χρηματιστήρια Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 18:49
Βρόγχος τα δάνεια των εισηγμένων

Η αναδιάρθρωση των τραπεζικών τους υποχρεώσεων αποτελούν τη βασική προτεραιότητα των εισηγμένων εταιρειών, στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία.

Οι περισσότερες εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις - διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος τους.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, είναι -υπό τις παρούσες συνθήκες- πολύ πιο διαλλακτικές στην εξεύρεση κοινής λύσης προκειμένου να μην βρεθούν και οι ίδιες εκτεθειμένες.

Ο όμιλος Φουρλή επέδειξε προνοητικότητα στο ζήτημα, καθώς την τελευταία τριετία έχει πραγματοποιήσει σταδιακή αναδιάρθρωση του δανεισμού του σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, με αποτέλεσμα σήμερα να μη βαρύνεται με σημαντικές λήξεις δανείων.

Ο καθαρός δανεισμός του παραμένει σταθερός στα 150 εκατ. ευρώ περίπου την τελευταία διετία, ενώ το πιο πρόσφατο δάνειο αφορά στην επένδυση στη Βουλγαρία για το άνοιγμα του καταστήματος ΙΚΕΑ, συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ, το οποίο συνήφθη στα τέλη του 2011.

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η διοίκηση του ομίλου Folli Follie. Η εταιρεία πέτυχε πρόσφατα να αποσπάσει επιστολή απαλλαγής από Alpha Bank και Εμπορική, για το μακροπρόθεσμο δάνειο 200 εκατ. ευρώ που έληγε στα τέλη του Ιουνίου, ώστε αυτό να μην καταστεί απαιτητό έως το τέλος του 2012, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Επιτυχής ήταν η κατάληξη των σχετικών διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες για την εταιρεία Yalco Κωνσταντίνου, καθώς κατέστη εφικτή η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 26,44 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη μεσομακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του δανεισμού της εισηγμένης για μία πενταετία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Με πτώση 0,39% έκλεισε το ΧΑ Με +1,58% έκλεισε το Χ.Α. »