ΤτΕ: Πιέζει τις ασφαλιστικές για κεφαλαιακές «συνέργειες»

Τράπεζες - Χρήμα Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 23:11
ΤτΕ: Πιέζει τις ασφαλιστικές για κεφαλαιακές «συνέργειες»

Τα σενάρια συγχωνεύσεων μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών «μικρομεσαίας» δυναμικότητας ξαναφέρνουν στο τραπέζι οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης και η ύφεση της οικονομίας.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα η εποπτική αρχή αναμένεται να θέσει ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη κεφαλαιακών ανοιγμάτων που εμφανίζουν «διαχρονικά» μια δεκάδα τουλάχιστον εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον προσεχή Οκτώβριο, η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζεται να μετρήσει τις αντοχές της αγοράς, όπως και το βαθμό προσαρμογής της στα δεδομένα που προέκυψαν μετά το PSI+, να εξετάσει για ποιες εταιρείες απαιτούνται νέες κεφαλαιακές ενέσεις, να καταγράψει τον τρόπο κάλυψης των τεχνικών τους αποθεμάτων και να σηκώσει κόκκινη κάρτα σε όσες επιχειρήσεις βρεθούν ανακόλουθες έναντι του νόμου.

Αυξήσεις 1,5 δισ. ευρώ

Κατά υπολογισμούς, ποσό που θα προσεγγίζει το 1,5, θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού κλάδου. Ήδη έχουν γίνει αυξήσεις κεφαλαίου κατά 94 εκατ. της Groupama, 70 εκατ. της AXA, 200 εκατ. της MetLife-Alico και 27 της EFG Eurolife. Αν σε αυτές προσθέσουμε και την πρόσφατη των 180 εκατ. ευρώ της ING Ζωής, το άθροισμα είναι περίπου 570 εκατ. ευρώ. Και αυτό είναι μόνον το «πρώτο μέρος», χωρίς να υπολογίζουμε κάποιες μικρότερες, που προηγήθηκαν κατ’ επιταγήν της εποπτικής αρχής και για τις οποίες δεν ξέρουμε αν τα χρήματα έχουν καταβληθεί ή αν τα ποσά έχουν εισφερθεί σε είδος, σε τι είδος ή και σε απλή υποσχετική…

Η αύξηση κεφαλαίου της ING Ζωής είναι μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιούνται στην ασφαλιστική αγορά, μετά την υλοποίηση του PSI. Καλύφθηκε από τον ολλανδικό όμιλο και έρχεται να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή θέση της εταιρείας, που κατέστη αρνητική κατά 185,5 εκατ. ευρώ μετά τη συμμετοχή της στο PSI.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου η παραγωγή της εταιρείας ανήλθε στα 153,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη από τις πωλήσεις προϊόντων unit linked.

Όμως, πέραν των αυξήσεων που έγιναν, δρομολογούνται αυξήσεις κεφαλαίου από την Allianz, από την ΑΤΕ Ασφαλιστική (βλέπε όμιλος Πειραιώς, υπολογίζεται μεταξύ 150 και 180 εκατ. ευρώ) και φυσικά από την Εθνική Ασφαλιστική, υπολογιζόμενου ύψους-στην καλύτερη περίπτωση- έως και 300 εκατ. ευρώ.