Τράπεζες: «Σωσίβιο» οι εγγυήσεις του EFSF

Τράπεζες - Χρήμα Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 22:10
 Τράπεζες: «Σωσίβιο» οι εγγυήσεις του EFSF

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περιμένει εδώ και πολλούς μήνες. Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο και η πολυπόθητη απάντηση από το EFSF ακόμα να έρθει.

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν έρχονται πλέον εύκολα, η Ελλάδα βρέθηκε εκτός αγορών ομολόγων της από την ΕΚΤ και το πακέτο ενίσχυσης των 31,5 δισ. ευρώ αργεί βασανιστικά.

Είτε λόγω των εκλογών στη Γερμανία, είτε λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ, είτε γιατί η Τρόικα αργεί, η βοήθεια πάει πίσω. Οπότε και οι τράπεζες μας περιμένουν υπομονετικά.

Το σωσίβιο όμως για τις τράπεζες θα προέλθει από το EFSF. Η όλη προσπάθεια που καταβάλλεται αυτό το διάστημα (αν και δεν ομολογείται ευθέως) έχει να κάνει με τα «κουρεμένα» ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζές μας. Τα 10ετή, σήμερα αντιστοιχούν μόλις στο 23% της αξίας τους, όταν τον Φεβρουάριο αντιστοιχούσαν στο 100%.

Τώρα, με «μπροστάρη» τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (που τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα) γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι εταίροι μας, ώστε το EFSF να δεχτεί τα «κουρεμένα» αυτά ελληνικά ομόλογα στο 100% της αξίας τους.

Και αυτό, γιατί έτσι, όλες οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν, θα χρειαστούν πολύ λιγότερα κεφάλαια, καθώς τα εποπτικά τους κεφάλαια, θα αυξηθούν κατά 70% περίπου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση της Εθνικής, η οποία- αν το EFSFσυμφωνήσει τελικά- θα χρειαστεί περί τα 5,5 δισ. ευρώ λιγότερα για την ανακεφαλαιοποίησή της, με βάση τα ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ του Δημοσίου που διαθέτει.

Τα οποία βεβαίως σήμερα αποτιμώνται  σε τρέχουσες τιμές, μόλις στα 1,6 δισ. ευρώ περίπου.

Κατά πληροφορίες του www.sportandbusiness.gr, αυτός μεν είναι «ο μεγάλος στόχος» κυβέρνησης, Στουρνάρα και διοικήσεων τραπεζών, πλην όμως μέχρι τώρα τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά από την πλευρά πολλών εταίρων, αλλά και του ίδιου του EFSF.

Το θέμα ετέθη μεν στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά μέχρι σήμερα, δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη αντίδραση για την υιοθέτηση αυτού του «επείγοντος σωσιβίου» για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε ορισμένες μάλιστα ξένες ιστοσελίδες υπήρξαν πληροφορίες και δημοσιεύματα ότι κατά τις σημερινές συναντήσεις μεταξύ Μέρκελ- Ντράγκι και Μέρκελ- Λαγκάρντ το θέμα θα συζητείτο, ώστε να λήξει μια πάρα πολύ κρίσιμη εκκρεμότητα για την Ελλάδα.

Η οποία επηρεάζει βεβαίως όλο το οικοδόμημα της οικονομίας της και των όποιων προσπαθειών για παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και διάχυσής της σε αναπτυξιακές προσπάθειες.