ΕΤΕ: Εφοπλιστική Τράπεζα Ελλάδος!

Τράπεζες - Χρήμα Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 16:23
ΕΤΕ: Εφοπλιστική Τράπεζα Ελλάδος!

Πολλά τα ερωτηματικά για το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών μας. Η Εθνική Τράπεζα φαίνεται, όμως, ότι έχει λύσει αυτό το μείζον πρόβλημα, καθώς ήδη έπρεπε να λέγεται... Εφοπλιστική Τράπεζα Ελλάδος!

Ο άνθρωπος που «τρέχει» σήμερα στην Εθνική από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, κρατούσε όπως είναι γνωστό, στα χέρια του το ναυτιλιακό τμήμα της επί πολλά χρόνια και έχει πολύ στενές σχέσεις με τον εφοπλιστικό κόσμο.

Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαία η αναφορά στους Financial Times, ότι σε περίπτωση που χρειαστεί μεγάλη αύξηση στην Εθνική Τράπεζα, το θέμα θα διευθετηθεί «με συνοπτικές διαδικασίες από το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι».

Θα πρέπει, όμως, να επισημανθούν ιδιαιτέρως, ορισμένα γεγονότα γύρω από την Εθνική, προκειμένου να γίνει κατανοητή η αναφορά των F.T.

Μεγαλομέτοχος της τράπεζας, είναι ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος, ιδιοκτήτης της Ίστερν Μεντιτεράνιαν Μαριτάιμ, ο οποίος μαζί με τα αδέλφια του είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή οικογένεια, μετά την οικογένεια Αγγελικούση.

Η ρευστότητα του Αθ. Μαρτίνου κινείται σε πολύ υψηλά νούμερα, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες του δεν είναι εισηγμένες σε χρηματιστηριακές αγορές.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα ονόματα, που συνηγορούν στο ότι η ΕΤΕ, μπορεί κάλλιστα να ονομάζεται... Εφοπλιστική Τράπεζα Ελλάδος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο Αθ. Μαρτίνος είναι μέλος του δ.σ. του Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ η κόρη του είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Στο δ.σ. του Αστέρα, όμως, μετέχουν και οι εφοπλιστές Προκοπίου και Μυλωνάς, από τα βαριά ονόματα του Greek Shipping.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί, είναι το γεγονός ότι η Εθνική δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη και έχει πίσω της «χρυσές» εφεδρείες, σε περιπτώσεις μεγάλης ή έκτακτης ανάγκης.

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε, ότι όταν επί διοίκησης Αράπογλου έγινε η εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία, σύσσωμη η αντιπολίτευση διαμαρτυρόταν, αλλά μόνον η Εθνική κατέχει σήμερα τέτοιο πραγματικό «διαμάντι» στο περιουσιολόγιό της.