Τέρνα Ενεργειακή: Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για το «πράσινο» ομόλογο

Αγορές - Χρηματιστήρια Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 17:12
Τέρνα Ενεργειακή: Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για το «πράσινο» ομόλογο

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για το «πράσινο» ομόλογο (green bond) που εκδίδει η Τέρνα Ενεργειακή. Εξαιρετικά ελκυστικό θα είναι το εύρος επιτοκίου (3,75%-4,25%), ειδικά αν ληφθεί υπόψη κι η αυξημένη ζήτηση λόγω και του μικρού μεγέθους της έκδοσης (60 εκατ. ευρώ).

Η διάρκεια της προσφοράς είναι τρεις εργάσιμες ημέρες, από Δευτέρα 17 Ιουλίου έως και Τετάρτη 19 Ιουλίου.  Ήδη καταγράφεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για το «πράσινο» ομόλογο – green bond που εκδίδει ο Όμιλος.

Το εύρος επιτοκίου που θα κυμανθεί μεταξύ 3,75%-4,25%, θεωρείται εξαιρετικά ελκυστικό, ειδικά αν ληφθεί υπόψη κι η αυξημένη ζήτηση λόγω και του μικρού μεγέθους της έκδοσης, ήτοι 60 εκατ. ευρώ.

Πηγές της εταιρείας αναφέρουν, ότι παρά το γεγονός ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα μπορούσε να επιτύχει χαμηλότερο επιτόκιο με βάση το toprating της εταιρείας, εντούτοις υπήρξε η στρατηγική επιλογή να επιλεγεί ένα εύρος επιτοκίου που, αφενός θα καθιστά την έκδοση του ομολόγου εξαιρετικά ελκυστική για το επενδυτικό κοινό και αφετέρου θα επιδιώκει τη δημιουργία μιας σταθερής και μακροχρόνιας σχέσης ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό και τις εταιρείες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενόψει και νέων, αντίστοιχων μελλοντικών κινήσεων.

Αυτή η στρατηγική επιλογή έχει γίνει εδώ και χρόνια, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η εταιρεία προχωρά συστηματικά στην διανομή μερίσματος ή/και στην επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της, παρά το ιδιαιτέρως επιθετικό επενδυτικό της πρόγραμμα, στοχεύοντας ακριβώς στη διαμόρφωση μιας σταθερής, μακροχρόνιας  κι αποδοτικής σχέσης με τους επενδυτές που την εμπιστεύονται.

Υπενθυμίζεται ότι θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία.

Το ΚΟΔ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι επί της ουσίας ένα «πράσινο» ομόλογο – green bond, καθώς τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στην «πράσινη» οικονομία και συγκεκριμένα στους τομείς των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και περιβάλλοντος (έργα διαχείρισης απορριμμάτων).

Επενδυτικό πρόγραμμα 2017-2019

Μετά από συνολικές επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ την πενταετία 2012 – 2016, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  σχεδιάζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017 – 2019. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 44 MW στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και το εξωτερικό (αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 159,6 MW).

Άμεσος στόχος της εταιρείας είναι να υπερβεί το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018.

Μέρος του επενδυτικού προγράμματος που προωθεί η εταιρεία αφορά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τομέα στον οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή της ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια  Ηπείρου και θα ακολουθήσει  η ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί εδώ και 20 χρόνια στον χώρο των ΑΠΕ και συμμετέχει από θέση ισχύος στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας που βρίσκεται παγκοσμίως σε εξέλιξη, προωθώντας πρωτοποριακά έργα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται ο αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 73,2 MW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, που ολοκληρώθηκε πέρυσι κι αποτελεί την μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ.  

Με συνεχείς επενδύσεις ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης, η εταιρεία διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημένη ισχύ 738 MW, εκ των οποίων 468 MW  στην Ελλάδα, 138 MW στις Ηνωμένες Πολιτείες, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας τους επόμενους μήνες νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό  θα επιτύχει  τον στόχο των 1000 MW (1GW) εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες  διαθέτοντας συνολικές αδειοδοτήσεις 500 MW, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατασκευάζει ήδη το δεύτερο αιολικό της πάρκο (Fluvanna Ι), ισχύος 155 MW και ύψους επένδυσης 250 εκατ. δολαρίων, για την υλοποίηση του οποίου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς οργανισμούς.

Παράλληλα, η εταιρεία συγκαταλέγεται στις ελάχιστες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει χρηματοδότηση από την θεσμική Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ παράλληλα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και διεθνών επενδυτικών funds  όπως η YorkCapital Management που είναι πλέον μέτοχος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχοντας επενδύσει συνολικά στις εταιρείες του Ομίλου 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η χρηματοδότηση ενός  νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στην Κεντρική Ελλάδα για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 MW.

Υπό αξιολόγηση από την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, βρίσκονται επίσης και άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η κατασκευή των καινοτόμων έργων αντλησοταμίευσης για την «αποθήκευση» ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία, ένας υβριδικός σταθμός ισχύος 50 MW με αιολικό πάρκο 89 MW στην Κρήτη και αιολικά πάρκα 153 MW στην Νότιο Εύβοια.

Μελλοντικές επενδύσεις

Παράλληλα, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σταδιακή ωρίμανση και της νέας γενιάς επενδύσεων, που θα ακολουθήσουν αυτές της τριετίας 2017-2019. Κυρίαρχη θέση σε αυτές κατέχουν οι επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Οι αντλησοταμιεύσεις αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για αποθήκευση ενέργειας για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αποθήκευση ενέργειας και έργα εξαιρετικά αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Φυσικά, θα συνεχιστούν οι επενδύσεις και στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου προωθούνται σημαντικά έργα, όπως π.χ. στην Κρήτη και τη Νότια Εύβοια.

Η εταιρεία,  που έχει δυναμική παρουσία στην αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα και ηγετική θέση στην αιολική ενέργεια, με 738 MW εγκατεστημένης ισχύος, εκ των οποίων τα 270 MW βρίσκονται εκτός Ελλάδος, στοχεύει μετά την επίτευξη του στόχου του 1 GW μέσα στο 2018, να επιτύχει τα επόμενα χρόνια διπλασιασμό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα επίπεδα των 2 GW.

Να σημειώσουμε ότι 243 MW βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή αναμένεται άμεσα η έναρξη κατασκευής τους.

Το 34,2% των εσόδων του ομίλου προέρχεται από πωλήσεις που πραγματοποιούνται στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ

* Ευρεία προϊοντική διασπορά με τα έσοδα να προέρχονται από τέσσερις (4) δραστηριότητες: Ηλεκτρισμός από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (67,0%), Κατασκευές (13,4%), Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας (13,9%) και Παραχωρήσεις (e-ticket) (5,6%)

* Κατέχει ισχυρή χρηματοοικονομική θέση. Το 2016 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε €225,6 εκατ. και το EBITDA σε επίπεδο Ομίλου σε €115,8 εκατ.

* Κατακόρυφη και συντεταγμένη δομή πλήρως καθετοποιημένης οργάνωσης και λειτουργίας που απαντάται μόνο σε πολύ μεγάλα διεθνή utilities

* Πιστοποιημένο ανεμολογικό εργαστήριο που διασφαλίζει τον εντοπισμό, την μελέτη και ανάπτυξη των πλέον αποδοτικών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα ένα χαρτοφυλάκιο έργων εξαιρετικά υψηλής απόδοσης, ανώτερης του μέσου όρου της αγοράς.

* Διαρκής ανάπτυξη κι αύξηση μεγεθών

* Άμεσος στόχος τα 1.000 MW (1GW) έως τις αρχές του 2018

* Η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 1130 MW έως τα τέλη του 2018.