Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διυλιστήρια: Το πιο hot μετοχικό play διεθνώς

Αγορές - Χρηματιστήρια Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 10:29
Διυλιστήρια: Το πιο hot μετοχικό play διεθνώς

Στα ύψη οι αποδόσεις των ενεργειακών μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στην Ευρώπη έμειναν πίσω και ακόμα πιο πίσω στην Ελλάδα.

Ο ενεργειακός τομέας και ειδικότερα ο κλάδος των διυλιστηρίων, έχει αποφέρει ιδιαίτερα σημαντικές αποδόσεις στη Wall Street. Οι μετοχές των εταιρειών διύλισης αποτέλεσαν τον καταλύτη κατά το τρίτο τρίμηνο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι περιπτώσεις των εταιρειών Τεσόρο Κορπορέισον με απόδοση της μετοχής της κατά 65% στο τρίτο τρίμηνο, της Βαλέρο Ένερτζι με 29,9% και της Μάραθον Πετρόλιουμ με 20,6%.

Στην Ευρώπη, όμως, τα διυλιστήρια έμειναν πίσω, καθώς δεν ακολούθησαν παρά ελάχιστα την άνοδο των μετοχών των αμερικανικών διυλιστηρίων. Πολύ περισσότερο ο κλάδος στην Ελλάδα υστέρησε, λόγω του ρίσκου της χώρας, ιδίως δε η Μότορ Όιλ.

Είναι ενδεικτικό, ότι η Bank of America σε report της με χθεσινή (1/10) ημερομηνία, αναγάγει την ΜΟΗ σε top pick σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει τιμή-στόχο τα 9,7 ευρώ. Σε roadshow μάλιστα, του ίδιου ξένου οίκου, όλοι οι ξένοι ενδιαφέρθηκαν για τον ισολογισμό της εταιρείας και κυρίως για τον δανεισμό της.

Και έμειναν σαφώς ικανοποιημένοι από τα 170 εκατ. ευρώ μόνο της αναχρηματοδότησης στο επόμενο 12μηνο, όπως και από το γεγονός ότι η εταιρεία παράγει τεράστιες ελεύθερες ταμειακές ροές. Στην τιμή-στόχο μάλιστα των 9,7 ευρώ, παίζει με 5,5 φορές τα EBITDA, ενώ ιστορικά έπαιζε με 8 και με premium.