Περισσότεροι από 100 πλειστηριασμοί θα ολοκληρωθούν ως τον Φεβρουάριο

Τράπεζες - Χρήμα Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 10:30
Περισσότεροι από 100 πλειστηριασμοί θα ολοκληρωθούν ως τον Φεβρουάριο

Η ολοκλήρωση μόλις ενός ηλεκτρονικού πλειστηριασμού - της μεζονέτας των 320 τ.μ στην Κηφισιά μαζί με δύο θέσεις πάρκινγκ που κατέληξε τελικά στην επισπεύδουσα τράπεζα Eurobank – προκαλεί έντονο προβληματισμό. Κι αυτό γιατί η ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποτελούν μια από τις βασικές παραμέτρους επιτυχίας των stress test, όπως υπογραμμίζουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως εξηγούν, οι πλειστηριασμοί θα κρίνουν εν πολλοίς αν οι τράπεζες θα χρειαστεί να λάβουν αυξημένες προβλέψεις, ενόψει και των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9 που θα εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα του 2018.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα «αναμένει» ότι από την νέα χρονιά το ηλεκτρονικό σφυρί θα «χτυπάει» πανελλαδικά και μέχρι τον Φεβρουάριο – στα μέσα του μήνα ξεκινούν τα stress tests – θα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 100 πλειστηριασμοί.

Αυτό ωστόσο που είναι ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παρά τις καθυστερήσεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών, οι τράπεζες είναι εντός των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) , χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει εφησυχασμό καθώς στην επόμενη διετία οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες του ώστε να μειωθούν τα ΝPEs στα 64,6 δις. ευρώ στο τέλος του 2019 από τα 99,9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου φέτος.

Διαβάστε περισσότερα στο www.bigbussiness.gr