Μαύρες σκέψεις ενόψει εβδομάδας των Παθών

Γράφει ο 
Απόψεις Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 08:49

Είμαστε αθλητικό σάιτ και παράλληλα είμαστε οικονομικό. Κάτι καινοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, κάτι όχι αρπακολατζίδικο και ευκαιριακό, ίσα να ανεβάζουμε δηλαδή την ειδησεογραφία του ΑΠΕ και να μας τα σκάνε -όσο αντέχουν- οι κολλητοί.

Ωστόσο, πήρα φούρια και έχω βγει εκτός θέματος. Ανέφερα ότι είμαστε αθλητικό και οικονομικόεπειχειρηματικό σάιτ, για να δηλώσω ένα προφανές στίγμα: τα νούμερα και τις επιδόσεις. Τον πρωταθλητισμό (επιχειρήσεων και αθλητών), την άμιλλα και την αδιάλειπτη δραστηριότητα που παράγει αναγνωρίσιμο αποτέλεσμα.

Υπάρχει όμως η «κρίση», η ύφεση που τρώει τα σωθικά της χώρας. Υπάρχουν πράγματα που τα συναντούμε για πρώτη φορά: Καθήλωση της δραστηριότητας, τιμωρία της άμιλλας, ορό ευθανασίας σε υγιείς μαχόμενους (είτε επιχειρήσεις, είτε φυσικά πρόσωπα, είτε οτιδήποτε).

Καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια από τις δυο τρόικες να ξεπεραστεί με τρόπο ομοιοπαθητικό η κρίση: δηλαδή με την όξυνση συνεχώς, με το «ξύπνημα» και νέων συμπτωμάτων «κρίσης». Γίνεται να φτάσουμε έτσι σε γιατρειά; Μάλλον όχι. Γίνεται ενώ «πυροβολούνται» καθημερινά άνθρωποι, επιχειρήσεις, φορείς, δικαιώματα, ότι ξέραμε ως χτες για κοινωνία και οικονομία, για ανθρώπινη ζωή στη χώρα μας, να μη σωριάζεται;

Την αφορμή για αυτές τις σκέψεις μας τις έδωσαν δυστυχώς κάποιες «επιδόσεις» που δείχνουν, πέρα από την όποια πολιτική ή οικονομική κριτική, ότι η «κρίση» και η ύφεση παράγουν πια ανθρωπιστική και επιδημιολογική κρίση.

Μείωση των δαπανών για φαγητό, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των φαρμάκων, και έντονη ανησυχία για την κάλυψη της φαρμακευτικής θεραπείας τα επόμενα δύο χρόνια, δείχνει πανελλαδική έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. 

Ποσοστό 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πληρωμή των φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, ενώ ποσοστό 52,3% ανησυχεί πολύ για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται στα επόμενα δύο χρόνια.

Επιπλέον, το 25% των χρόνιων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων και ποσοστό 39,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό, το κόστος του εμβολίου.

Σκέφτομαι πόσοι δε δήλωσαν ότι προτιμούν να περνάν τις αρρώστιες στο σπίτι, χωρίς φάρμακα και χωρίς επίσκεψη στο γιατρό. Και δε θέλω να σκέφτομαι τι άλλο μπορεί να τους περνάει απ’ το νου...

Μπαίνουμε στην εβδομάδα των Παθών, προετοιμαζόμαστε για μια γιορτή με ευρύ συμβολικό πεδίο, ώστε πραγματικά παρά τις όποιες μαύρες σκέψεις και στατιστικές να περισσεύει χώρος για μια ευχή. 

Πόσο πιο δύσκολο, όμως, από πέρυσι είναι να ευχηθείς καλή Ανάσταση με αξιοπρέπεια για όλους; 

Προσθήκη σχολίου