Η ανάπτυξη της φούσκας

Γράφει ο 
Απόψεις Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 20:22

Καμιά φορά, όπως λένε και οι οικονομολόγοι, από αλλαγές στη μικροκλίμακα μπορείς να εικάσεις επικείμενες εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο.

Βέβαια, το σύνηθες και το αναμενόμενο σε κρίσεις, όπως αυτή στην οποία έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία (τι λέω κρίσεις; καθιζήσεις), είναι να προηγούνται οι αλλαγές στη μεγάλη κλίμακα και στη συνέχεια να μπορούμε να δούμε την όποια ευεργετική τους επίδραση στην καθημερινότητα.

Γιατί όμως αυτός ο πρόλογος; θα δείτε αμέσως.

Εκεί κατά το Φεβρουάριο, στα πέριξ της Αθήνας, είχαμε αρχίσει να παρατηρούμε κάποια δειλή ανάπτυξη νέας εμπορικής δραστηριότητας.

Από κει που βλέπαμε μαγαζιά να κλείνουν, δρόμους να ερημώνουν, συνήθειες της γειτονιάς να χάνονται, βρεθήκαμε μπροστά σε μια έκπληξη: νέα μαγαζιά! Από νέους κατά κύριο λόγο ανθρώπους, κάποιες πραγματικά σοβαρές επενδύσεις, αλλά κι ένα πολυφορεμένο «concept»: σουβλάκια, καφετέριες, ταχυφαγεία, ταχυφαγεία, καφετέριες, σουβλάκια.

Και τώρα, καθώς το πράγμα παίρνει έκταση, τα αδειανά καταστήματα επί των κεντρικών -τουλάχιστον- δρόμων λιγοστεύουν, έρχονται νέοι γείτονες, όμως όπως ήδη το είπαμε, όχι και με τόσο νέες ιδέες. Και το ερώτημα, φυσικά, που προβάλλει, είναι: μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη;

Έστω για προμαντέματα και προσδοκίες ανάπτυξης; Ή αντίθετα, οι «φερέλπιδες» επιχειρηματίες πιάνονται κυριολεκτικά απ' τα μαλλιά τους; Ρίχνουν, δηλαδή, μια τελευταία ζαριά απ’ το υστέρημα των δυνάμεών τους, χωρίς ακόμη να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στην αγορά…

Οπότε, δυστυχώς, πρέπει να υπολογίζουμε και το ενδεχόμενο μιας νέας και πιο οδυνηρής φούσκας…

Προσθήκη σχολίου

1 σχόλιο