Η βραχεία μνήμη, για την προσφορά της ΕΡΤ

Γράφει ο 
Απόψεις Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013 21:10

Με ικανό το χρονικό διάστημα από την ακαριαία και πέραν πάσης λογικής και νομιμότητας ενέργεια της κυβέρνησης να φιμώσει τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ και να καταργήσει βίαια την εταιρία και το ανθρώπινο  δυναμικό της, βαθμιαία εμπεδώνεται στην συνείδηση του λαού, αλλά και στην καθημερινότητά του, το νέο μοντέλο αντίληψης της ετερόφωτης εξουσίας να επιβάλλει με μεθόδους απολυταρχικές και βάναυσες για δημοκρατικές κοινωνίες, το σχέδιο σωτηρίας της χώρας, με το οποίο τάχα ο ελληνικός λαός θα ξαναβρεί κάποτε την ευμάρεια του παρελθόντος.

Τα επίχειρα της συγκεκριμένης απόφασης, πέρα  από την δραματική διαφοροποίηση της πολιτικής ατζέντας σε στενό αλλά και ευρύτερο πλαίσιο, σηματοδοτούν άμεσες συνέπειες στον τομέα της ενημέρωσης, και ειδικότερα στο αθλητικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό  πεδίο, τρεις τομείς θεσμικά, παραδοσιακά, και συνταγματικά αναπόσπαστοι με τη λειτουργία του δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Το «S&B», όπως διαπιστώνουν οι διαρκώς αυξανόμενοι αναγνώστες του, διακονεί με συνέπεια από την έναρξη της λειτουργίας του, πέρα από την υπεύθυνη προσέγγιση της οικονομικής επικαιρότητας, και τον αθλητισμό σε όλες τις εκφάνσεις του δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία  στην ερασιτεχνική του δομή, την οποία η πλειονότητα των μέσων κρατά στην σκιά.

Αυτήν ακριβώς την πλευρά, σκιάζει εμφατικά και η συγκροτημένη πολιτεία με τον καταδικαστικό και αντιδημοκρατικό αποκλεισμό των κάθε είδους δράσεων του εγχώριου ερασιτεχνικού αθλητισμού από τις οθόνες και τα μικρόφωνα της ΕΡΤ, που για περισσότερο από μισό αιώνα ήταν το μοναδικό βήμα προβολής και ανάδειξης της προσπάθειας χιλιάδων σωματείων και εν τέλει η εστία προαγωγής του αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό.

Όλα τα ολυμπιακά αθλήματα, έχουν ανεξαιρέτως βρει το χώρο τους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εθνικά πρωταθλήματα, διεθνείς διοργανώσεις κάθε είδους και επιμέρους δράση αθλητικού περιεχομένου που κάλυπτε ακόμη και μειονότητες φιλάθλων, προβλήθηκε και αναδείχθηκε από τις συχνότητες της ΕΡΤ.

Αυτή η αποστολή είναι κοινωνική και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αμαυρωθεί από λαθροχειρίες, σκάνδαλα και καταχρήσεις μερικών επιτήδειων και απατεώνων που αποδεδειγμένα και με κομματικούς μανδύες λεηλάτησαν το δημόσιο φορέα επικοινωνίας.

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η βραχεία μνήμη όλου αυτού του αθλητικού κόσμου που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προβλήθηκε από την ΕΡΤ.

Με εξαίρεση το ΣΕΓΑΣ, και λίγες αποσπασματικές φωνές, συχνά κομματικά υπαγορευμένες, η μεγάλη οικογένεια του αθλητισμού, ομοσπονδίες, θεσμικοί φορείς, ολυμπιονίκες, βουλευτές-πρώην αθλητές, η κοινωνία των σπορ, αντί αθρόα και συντεταγμένα να λάβει θέση, προτίμησε την εκκωφαντική σιωπή.

Ο χρόνος και η Ιστορία θα καταγράψουν.

Τώρα που τίποτε δεν είναι όπως πριν, ίσως μας διευκολύνει όλους για μια ενδοσκόπηση, υποθήκη για το αύριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Με όπλο την άμυνα Περιμένοντας (;) τον Δημήτρη... »

Προσθήκη σχολίου