Οι μισοί Έλληνες, εναντίον των άλλων μισών...

Γράφει ο 
Απόψεις Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 21:03

Το 60%, λέει, των Ελλήνων είναι υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο. Το είδαμε κι εμείς αυτό το γκάλοπ και τρομάξαμε. Όπως είδαμε κι ένα ακόμη, ότι η «Χρυσή Αυγή» συγκεντρώνει τις προτιμήσεις 14,5% του εκλογικού σώματος.

Αυτό μάλλον είναι πιο τρομακτικό, αν και τα δύο αναμενόμενα.Όπως αναμενόμενο είναι να καταγράψουν υψηλά ποσοστά υποψήφιοι της «Χρυσής Αυγής» στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Ας πάμε όμως, στο πρώτο, στο πιο «επίκαιρο», μιας και έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαθεσιμότητες που θα φέρουν στη λίστα των υποψήφιων απολυμένων-ανέργων 2.000 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων. Καλά κάνουν, λοιπόν, αυτοί και τίθενται προς απόλυση λέει το 60% δημοσκόπησης της εφημερίδας «Το Βήμα».

Άραγε γιατί; Τι εκτιμούν αυτοί που απάντησαν; Ότι οι «διαθέσιμοι» εκπαιδευτικοί δεν είναι καλοί στη δουλειά τους; Ότι οι γνώσεις των ειδικοτήτων τους είναι περιττές και άχρηστες και τζάμπα έστελναν τα παιδιά τους τόσο καιρό στα τεχνικά λύκεια; Μάλλον τίποτε από αυτά τα δύο.

Προφανώς, αν γενικεύαμε επί των «διαθεσίμων» του πρώτου κύματος, παρεμφερή συμπεράσματα θα βγάζαμε. Πιθανότατα, οι ερωτηθέντες γονείς της δημοσκόπησης να πιστεύουν ότι όπως οι εκπαιδευτικοί, το ίδιο και οι σχολικοί φύλακες, όχι μόνον περιττοί και άχρηστοι δεν είναι, αλλά αντιθέτως αναγκαίοι και χρήσιμοι.

Δυστυχώς, το θέμα δεν είναι αυτό. Σε μια κοινωνία με 2 εκατομμύρια ανέργους το θέμα δεν είναι καθόλου αυτό. Τι θέλουμε στ΄αλήθεια να πει ο άνεργος ή ο υποψήφιος άνεργος, ο υποαπασχολούμενος και στα όρια της φτώχειας πολίτης;  Πώς να σκεφτεί; Αν είναι καλοί και χρήσιμοι, ή καλύτερα ποιοι είναι καλοί και χρήσιμοι δημόσιοι υπάλληλοι;

Όχι βέβαια! Αφού πια αυτός είναι στον Καιάδα της ανέχειας, με το κεφάλι μόλις έξω απ’ το νερό, ε, ας ακολουθήσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι! Δεν τίθενται, λοιπόν, ζητήματα καταλληλότητας και χρησιμότητας. Αλλά δυστυχώς, ζητήματα κοινωνικού αυτοματισμού, ατομικής προστασίας και «εμφυλιοπολεμικής» διάθεσης, σε σχέση με άλλες «αντίπαλες τάξεις» αυτής της μίζερης κοινωνίας στην οποία μας έφτασαν τα μνημόνια.


Προφανώς, αυτές τις απλές σκέψεις τις έχουν κάνει, θα μπορούσαν να τις έχουν κάνει και οι επιτελείς της εφημερίδας που φιλοξένησε τη δημοσκόπηση, αλλά και των καναλιών που την προέβαλαν. Και αν μη τι άλλο, θα μπορούσαν να τηρηθούν χαμηλότεροι τόνοι. Γιατί μοιάζει να επιχαίρουν που ο μισός λαός μισεί τον άλλο, που ο κοινωνικός αυτοματισμός αποκτά εξουσιαστικό ηθικο-πολιτικό «θώκο».

Και φυσικά, αυτό σήμερα μπορεί να βολεύει τον τακτικισμό των μνημονίων και των μνημονιοκρατούντων. Αύριο όμως;

Προσθήκη σχολίου