Η Ισπανία δεν είναι τόσο μακριά…

Γράφει ο 
Απόψεις Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 23:26

Ένα απίστευτο δράμα μεταφέρουν οι ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων από τη Μαδρίτη, όπου αρκετοί «μη έχοντες» φτάνοντας στο τελευταίο σκαλί των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αναγκάζονται να χάσουν και το «κεραμίδι» τους.

 

Σημειώστε ότι εκεί έχουν επιτραπεί και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας…

«Πρωταγωνίστρια» των πιο πρόσφατων περιστατικών η Άνα Μποτέλια, δήμαρχος της Μαδρίτης, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Αθνάρ, που κυριολεκτικά πυροδοτεί μια εκρηκτική κατάσταση, προχωρώντας «αλύπητα» σε εξώσεις από κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί ως «κοινωνικής προστασίας».

Πριν λίγες μέρες η αστυνομία έκανε έξωση σε μια οικογένεια από τις προστατευόμενες κατοικίες του Δήμου της Μαδρίτης, γιατί πλέον δεν είχε τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Δημοτική Επιχείρησης Κατοικίας (EMV).

Η οικογένεια, όπως αποτυπώνεται σε φωτογραφίες που αποτελούν πράγματι γροθιά στο στομάχι, είχε μπλοκάρει την πόρτα με ένα ψυγείο και είχε κλειστεί μέσα στο διαμέρισμα με ακτιβιστές της Πλατφόρμας Πληγέντων από Υποθήκες (ΡΗΑ).

Η Άνχελα Ρομέρο, στο όνομα της οποίας ήταν η κατοικία, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με κρίση πανικού, ενώ στο δρόμο βρέθηκε όλη η οικογένειά της, μαζί και ένα κοριτσάκι οκτώ ετών. Το ενοίκιο του διαμερίσματος ήταν 117 ευρώ το μήνα.

Στις 17 Σεπτεμβρίου μια άλλη ένοικος κατοικιών «κοινωνικής προστασίας», η Αμπάρο Χ. έβαλε τέρμα στη ζωή της μια ημέρα μετά την άφιξη του κλητήρα με την έξωση, για χρέος 972,28 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό από την Πλατφόρμα Πληγέντων από Υποθήκες (ΡΗΑ), η Αμπάρο ζούσε με το σύζυγό της, τα τρία ανήλικα παιδιά τους και δύο εγγόνιά τους σε ένα διαμέρισμα στην εργατική συνοικία του Καραμπαντσέλ της Μαδρίτης.

 Η δημοτική αρχή της Μαδρίτης, που διακρίνεται από ακραίο φιλελευθερισμό, δυστυχώς δεν προσπαθεί πλέον να κρίνει με κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας, επιλέγοντας το ξεπούλημα των διαμερισμάτων και των ακινήτων που ελέγχει η EMV.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή της δημάρχου έχει απαγορευτεί στην EMV να επαναπραγμαδιατεύεται τα χρέη των ενοίκων, αλλά να προχωρά σε εξώσεις. Με τον τρόπο αυτό θα αδειάζουν τα δημοτικά ακίνητα και την κατάλληλη στιγμή, προφανώς όταν ξεχαστεί κάπως το δράμα των εξωσθέντων, θα περάσουν μαζικά σε ιδιώτες…

 Ας έρθουμε όμως στη χώρα μας. Αυτές τις μέρες η τρόικα και η ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης συμφώνησαν στην απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων. Τα μισθωτήρια στο εξής θα συμφωνούνται με απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

«Πιάτσες» που αντέχουν στην κρίση θα γίνονται αντικείμενο «χρηματιστηριακού τζόγου», ενώ άλλού, αν ο έμπορος και ο επιχειρηματίας «πέσουν» σε ιδιοκτήτη που δεν κατανοεί τα δεδομένα της αγοράς, τότε θα δεχθεί τον εκβιασμό-εκφοβισμό για το μίσθωμα: «Θα μου δώσεις τόσα ή σε πετάω έξω!»

Θεσμικοί φορείς κάνουν λόγο για λογική κανιβαλισμού της αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι αν κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν προστατεύσει η κυβέρνηση την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, τότε θα μιλάμε για οριστικό θάνατο της επιχειρηματικής μικρομεσαίας δραστηριότητας.

 Ακόμη απέχουμε απ’ το να δούμε κρίσεις πανικού και αυτοκτονίες, όπως στην Ισπανία και, ευτυχώς, ακόμη η πρώτη κατοικία προστατεύεται.

Όμως η κατεύθυνση έχει χαραχτεί, ο καταμερισμός των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως έχει αναλυθεί από άλλους ειδικότερους «δείχνει» realestate, μαζική αναδιανομή ιδιοκτησιών. Και ίσως, τελικά, η Ισπανία να μην είναι τόσο μακριά μας.

 

 

Προσθήκη σχολίου