Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα

Γράφει ο 
Απόψεις Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 20:29

Είχαμε προαναγγείλει πρόσφατα απ’ αυτές τις στήλες παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για τους ζημιωθέντες της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value.

Φαίνεται λοιπόν ότι ήρθε η ώρα. Έχει ήδη υπάρξει μια κινητικότητα το προηγούμενο διάστημα, αλλά κανείς δεν περίμενε και να τελεσφορήσει, αφού η έγνοια των επιτελών του υπουργείου -και όχι μόνον αυτών- ήταν στραμμένη στο «Γ’ Μνημόνιο».

Τώρα, όμως, που η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει κάποιος χρόνος στους τεχνοκράτες για άλλα θέματα, μπορεί κανείς να προσδοκά ότι επιτέλους «μια κάποια λύση» θα αποκαταστήσει -έστω και μερικώς- τη σοβαρότητα του κράτους έναντι της καταναλωτικής πίστης. Γιατί, βέβαια, αυτό είναι το κατ’ εξοχήν πολιτικό (και πρακτικό) ζήτημα.

Το κράτος που δίνει τις άδειες στις ασφαλιστικές εταιρείες, που τις αφήνει να συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις καταγγελίες, τα παράπονα και τα τεκμηριωμένα στοιχεία που φτάνουν στις υπηρεσίες του, δεν μπορεί -όταν στο τέλος τις κλείνει- να γυρίζει την πλάτη στους ασφαλισμένους.

Ο χειρισμός του θέματος από το ΠΑΣΟΚ ήταν ιλαροτραγικός, η πλειοδοσία υποσχέσεων από την αντιπολίτευση-τη «δεξιά» και την «αριστερά» - πανεύκολη. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να δούμε ποιοι εννοούσαν τι, και φυσικά ήρθε η ώρα το κράτος να αφήσει τα καλαμπούρια.

Τείνουμε ευήκοον ους στις προτάσεις του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια, που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του, και εκφράζει την ελπίδα ότι στις συσκέψεις των τεχνοκρατών που ενδεχομένως λάβουν χώρα στο υπουργείο Οικονομικών εντός των επομένων ημερών, θα προσεχθούν.
Ο λόγος, όμως, στους ίδιους τους Ζημιωθέντες:
«…Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στο πως θα χρηματοδοτηθεί το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής προκειμένου να αρχίσει τις πληρωμές του 70% των υποχρεώσεων των εταιρειών απέναντι στους ασφαλισμένους. Οι νόμοι 3867 και 4002 προβλέπουν την χρηματοδότησή του μέσω εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου ή έκδοση ομολόγων. Λόγω υποχρεώσεων εκ του μνημονίου δεν μπορούν να δοθούν αυτές οι εγγυήσεις.

Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον για ένα μέρος του ποσού θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Άλλωστε το εγγυητικό κεφάλαιο είναι χωρίς αντίρρηση ένας αξιόχρεος δανειζόμενος. Αν προτείνατε μια τέτοια λύση σίγουρα το κλίμα θα άλλαζε, εν όψει μάλιστα και των διεκδικήσεων που έχει η ασφαλιστική αγορά από την πολιτεία.

Οι υγιείς ασφαλισμένοι καθώς και τα δίκτυα των διαμεσολαβούντων του ομίλου Ασπίς βρίσκονται διαμοιρασμένοι στις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρόσκτηση αυτών των assets έγινε άκοπα και με θετική αντεπιλογή για τις εταιρείες αυτές.

Είναι απαράδεκτο, όμως, και κοινωνικά ανάλγητο να μην γίνει υποδοχή και των ασφαλισμένων οι οποίοι είτε είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας είτε είχαν περάσει το όριο ηλικίας. Θα μπορούσαν κι αυτοί οι άνθρωποι να βρουν στέγη διαμοιραζόμενοι αναλογικά στις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες ωφελήθηκαν από την διανομή των υπολοίπων ασφαλισμένων.

Η ασφαλιστική αγορά πρέπει σύντομα να λύσει αυτόν το γόρδιο δεσμό τον οποίο αδυνατεί να λύσει η πολιτεία. Σας παρακαλούμε να σταθείτε αρωγοί προκειμένου να βρεθεί μια οριστική λύση η οποία θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την ανοικοδόμηση του κύρους του θεσμού.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αρχίζουν οι πρώτες δίκες εναντίον του ελληνικού δημοσίου για την εγκληματικά πλημμελή εποπτεία η οποία οδήγησε στην κατάρρευση του Ομίλου Ασπίς. Μαζί με τους εναγόμενους θα σύρεται στις αίθουσες των δικαστηρίων και η εναπομείνασα αξιοπιστία του θεσμού. Ας κινηθούμε όλοι όπως πρέπει για να την προστατεύσουμε.»


Προσθήκη σχολίου