Χρηματοδοτικό κενό: Η ώρα της Κρίσεως, στο πέρας της κρίσης...

Γράφει ο 
Απόψεις Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 22:00

Το ελληνικό crisis - story σιμώνει στην πιο κρίσιμη καμπή του, με κυβέρνηση και Μίντια να αραδιάζουν (ακούσια...;) μπούρδες και διαπραγματευτικές πομφόλυγες, στο γυαλί. Τελικά, τι μέλλει γενέσθαι; Η κενολογία του Χρηματοδοτικού Κενού, καλά κρατεί!

Του Κων/νου Αντάραχα


Kατακλυσμός... διαπραγμάτευσης, που έδεσε αρμονικά με την Εθνική Επέτειο, καθώς και την πρόσφατη νίκη των "κεντροδεξιών" δημοκρατών (Φαήλος Κρανιδιώτης κλπ) του Μαξίμου επί των ναζιστών - αν και ηχεί κάπως περίεργα αυτή η ταύτιση δικαστικής - εκτελεστικής εξουσίας...

Ας το αντιπαρέλθουμε και ας δούμε, τώρα, πόσο ηρωικά διαπραγματεύεται στην Ευρώπη η "αντιφά" κυβέρνηση Σαμαρά:

Η χώρα εξέρχεται του - καταστροφικού, αλλά πολιτικά βολικότατου - Μνημονίου, το ερχόμενο καλοκαίρι. Μέχρι τότε, έχουμε εισροές και περίπου ισόποσες εκροές ποσών, εις τρόπον ώστε να μην κηρύξουμε εξωτερική στάση πληρωμών, αλλά και να μη βοηθούμαστε εσωτερικά. Έτσι εκπληρώνεται το δόγμα "στους Έλληνες το έλλειμμα, στους δανειστές το Χρέος" (Εύλογο, ε;)

Βέβαια, οι -στοιχειωδώς καταρτισμένοι και ειλικρινείς- πολέμιοι της πολιτικής λιτότητας επιχειρηματολογούν ως εξής: Μια τόσο απότομη προσαρμογή με σκληρό νόμισμα γίνεται δυσβάσταχτη. Το σκληρό νόμισμα το "κουβαλάμε" προς χάριν της ευρωπαϊκής συνοχής. Άρα, η Ευρώπη οφείλει να επιμηκύνει περαιτέρω το διάστημα προσαρμογής μας και να διαθέσει ποσά για ανάπτυξη! (Εύλογο κι αυτό...)

Όπως και να 'χει, η προσαρμογή φαίνεται πως ήδη επετεύχθη - τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικό, όσο και σε επίπεδο εμπορικό. Καλώς ή κακώς, επιτυχώς ή "άτσαλα", ζυγώνουμε το πέρας της οικονομικής κρίσης. Μαζί μ' αυτό, ζυγώνουμε και το σημείο της Κρίσεως! Τώρα  η διαπραγμάτευση αποκτά νόημα και οι μάσκες πέφτουν για τα καλά...

Το 2014, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει 2,8 δισ. πλεόνασμα υπέρ των δανειστών. Μ' άλλα λόγια: 2,8 δισ. (λίγο λιγότερα, αν συνυπολογιστούν Έλληνες ιδιώτες και φορείς που έχουν λαμβάνειν σε "κουρεμένα" ομόλογα του PSI), αντλούνται από μια καταρρέουσα ελληνική οικονομία, με προορισμό το εξωτερικό! Σε αυτά, δεν συνυπολογίζονται τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που πηγαίνουν απευθείας στο Χρέος και δεν λογίζονται ως έσοδα του προϋπολογισμού.

Αυτό φαντάζει σοβαρό πεδίο διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι, με 2,8 δισ. σε αμιγώς αναπτυξιακούς - εξαγωγικούς σκοπούς, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αναγεννηθεί! Έλα, όμως, που η συγκρουσιακή κυβέρνηση Σαμαρά... ΔΕΝ διαπραγματεύεται για τα 2,8 δισ! Κι εδώ ακριβώς αποκαλύπτεται η, άνευ προηγουμένου, πομφόλυγα πολιτικών και ΜΜΕ!

Αντ' αυτού, η κυβέρνησή μας αποδέχεται πλήρως το στόχο και διαπραγματεύεται ρωμαλέα για τη μέθοδο επίτευξης! "Θα τα βρούμε τα λεφτά", διαμηνύει ο κ. Στουρνάρας προς πάσα κατεύθυνση. Βέβαια, ακόμη και υπό το πρίσμα Στουρνάρα, λείπει μισό δισ., το οποίο θα καλυφθεί με... διαρθρωτικά μέσα. (Εύλογο; Όχι και τόσο!)

Ο Όλι Ρεν, επίτροπος οικονομικών της ΕΕ, μας... ξεπέταξε για το καλοκαίρι ("θα το δούμε κάποια στιγμή"), αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του Χρέους. Πάντως, βάσει του επίσημου, συμφωνημένου προγράμματος, η Ελλάδα θα αποκτήσει βιώσιμο χρέος μόλις το 2022, πατώντας σε συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα (πχ 9 δισ. ευρώ για το 2016), μαζί με αποκρατικοποιήσεις 22 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένο και ένα μίνι-κούρεμα κάμποσων, ακόμα, δισεκατομμυρίων!

Επίσης, υπενθυμίζουμε πως τα επιτόκια δανεισμού μας είναι εν πολλοίς κυμαινόμενα, συνδεδεμένα με εκείνα των FED και ECB, που, τα τελευταία χρόνια, έπιασαν ιστορικά χαμηλά. Τι θα συμβεί μόλις - φυσιολογικά - ανέβουν;   

Πολλές οι αναγκαίες παραδοχές...

Έστω, όμως, ότι τις "χάφτουμε" αμάσητες. Και πάλι, μια ενδεχόμενη έξοδός μας στις αγορές με spread 7% επί των γερμανικών 10ετών, μάλλον δεν θα έλυνε το πρόβλημα για το δεύτερο ήμισυ του 2014 (4,5 δισ. κενό), ολόκληρο το 2015 (6,5 δισ. κενό), το 2016 κ.ο.κ... Σημειώνεται, δε, πως τα ανωτέρω νούμερα αφορούν κενά Δημοσιονομικά (τα αντίστοιχα "αποτελέσματα χρήσης" μιας επιχείρησης), και όχι Χρηματοδοτικά, όπως εσφαλμένα μεταδίδεται στα mass media.

Η διαφορά: Στο Δημοσιονομικό Κενό λαμβάνονται υπόψιν το πρωτογενές αποτέλεσμα συν τους τόκους ("έξοδα", για μια επιχείρηση), ενώ στο Χρηματοδοτικό Κενό περιλαμβάνονται και τα χρεολύσια, δηλαδή οι "δόσεις"... Σημειωτέον, επίσης, ότι, ως βιωσιμότητα ορίζεται η εθνική αυτονομία σε επίπεδο δημοσιονομικό, συνδυαστικά με αναχρηματοδοτούμενα χρεολύσια - εφόσον το κόστος αναχρηματοδότησής τους δεν είναι ικανό να δημιουργήσει "χιονοστιβάδα".

Άλλη μία σύγχυση: Η περιβόητη... κατανομή του πλεονάσματος στους φτωχούς (θυμάστε τα της πρόσφατης ΔΕΘ...;), αφορά μονάχα τμήμα του, υπέρ-των-στόχων, ποσού! Συγκεκριμένα, το 70% του υπερβάλλοντος ποσού που συνελέγη από το μόχθο (φόροι) ή τις στερήσεις (περιστολή κρατικών δαπανών) ημών των υποζυγίων.

Για να γίνει ακόμη πιο σαφές: Εφόσον ο στόχος για το 2014 ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 3,5 δισ. θα αποφέρει ανακούφιση κάτω των 0,5 δισ. για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού - ή, τελοσπάντων, όπου αποφασίσει να το αποδώσει η τότε κυβέρνηση... Τα υπόλοιπα 3 (λίγο λιγότερα, έστω) δισ. θα σημάνουν καινούρια αιμορραγία ρευστού από το ελληνικό οικονομικό κύκλωμα!

Τελικά, είναι καλά τα πρωτογενή πλεονάσματα; Και αν δεν  είναι καλά, γιατί υμνούνται νυχθημερόν στη δημόσια σφαίρα...; 

Αποκορύφωμα όλων των ανωτέρω: Η απόλυτη, ενορχηστρωμένη αδιαλλαξία των εταίρων - δανειστών μας. Ακόμη και αν, λόγου χάρη, η παντοδύναμη Μέρκελ προτάξει τους συγκυβερνώντες (;) Σοσιαλιστές ως άλλοθι, το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το καλοκαίρι του 2014 παραείναι στενό για τέτοιες κυβιστήσεις.

Ούτως ή άλλως, οι Γερμανοί και οι λοιποί εταίροι επιθυμούν να τις αφήσουν για μετά τις ευρωεκλογές. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση ξέρει πως θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Το τέλος των αμοιβαίων ευρω - προσποιήσεων, του κατενάτσιο και της μετάθεσης ευθυνών προδιαγράφεται μαύρο, τώρα που το Ταμείο στερεύει...  

Αλήθεια, αν εσείς υποχρεούσασταν να ποντάρετε τα λεφτά σας στον εξευτελισμό και την πολιτική εξόντωση ενός εκ των δυο (Μέρκελ - Σαμαράς), εντός των προσεχών μηνών, προς τα πού θα κλίνατε;

Προσθήκη σχολίου

10 σχόλια