Όταν η διαφήμιση, εισβάλλει στον αθλητισμό - και στην υγεία

Γράφει ο 
Απόψεις Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 15:35

Πολλές είναι οι περιπτώσεις αθλητών που δοξάζονται ως… θεοί από το φίλαθλο κοινό, όχι μόνο για τις επιδόσεις τους εντός γηπέδου, αλλά και για τον τρόπο ζωής που ακολουθούν. Τι συμβαίνει όμως, όταν η διαφήμιση εισβάλλει στη ζωή τους, αποσκοπώντας στην προώθηση προϊόντων βλαβερών για την υγεία εκατομμυρίων καταναλωτών;

Γράφει ο Γιάννης Κουλουμπός

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, ο -κατά πολλούς- κορυφαίος μπασκετμπολίστας αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, Λεμπρόν Τζέιμς.

Ο αποκαλούμενος και ως «βασιλιάς», φαίνεται πως δεν απολαμβάνει μονάχα τον θρόνο του στο μπάσκετ, αλλά διατηρεί το… στέμμα του και όσον αφορά τις διαφημίσεις προϊόντων.

Ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή στο μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον διαφημιστικό κανόνα, πρωταγωνιστώντας σε πληθώρα σποτ με επίκεντρο την προώθηση προϊόντων.

Ο 28χρονος φόργουορντ, απολαμβάνει συμβόλαιο ύψους 13 εκατ. δολαρίων ετησίως στους Μαϊάμι Χιτ, ωστόσο στον τραπεζικό του λογαριασμό προστίθενται ακόμη 20 εκατ. δολάρια, προερχόμενα από τις διαφημιστικές καμπάνιες, στις οποίες συμμετέχει.  

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το «Rudd Center for Food Policy and Obesity» του Πανεπιστημίου Yale, στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics», διαπιστώθηκε πως η πλειοψηφία των προϊόντων που σχετίζονται με τροφή και προωθούν αθλητές, είναι κατά βάση ανθυγιεινά.

Η έρευνα έδειξε πως 100 επιφανείς αθλητές συμφώνησαν να διαφημίσουν 512 επωνυμίες προϊόντων, εκ των οποίων τα 122, δηλ. το 1/4, αφορά τρόφιμα και αναψυκτικά.

Μόνο το 2010, 62 ήταν τα διατροφικά προϊόντα που προωθήθηκαν από αθλητές, εκ των οποίων στην πλειοψηφία τους (79%) ήταν επιβλαβή για την υγεία, καθώς περιείχαν συστατικά χαμηλά σε περιεκτικότητα θρεπτικών ουσιών, σε αντίθεση με τη ζάχαρη, που ήταν το κυρίαρχο συστατικό των 73 αεριούχων ποτών που προωθήθηκαν μόνο μέσα στο 2010.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς, δεν είναι ο μοναδικός αθλητής που προωθεί προϊόντα επιβλαβή για την υγεία, καθώς παρόμοιες εμπορικές συμφωνίες έχουν κάνει κατά καιρούς κι άλλοι, όπως ο φημισμένος κουόρτερμπακ του αμερικανικού φούτμπολ, Πέιτον Μάνινγκ, αλλά και η κορυφαία τενίστρια, Σερένα Γουίλιαμς.

Ο Τζέιμς υπέγραψε πολυετή συμφωνία εκατομμυρίων δολαρίων με την αλυσίδα fast food McDonalds, όπως επίσης και με τις εταιρίες αεριούχων ποτών Vitaminwater, Powerade, Sprite. Οι εμπορικές συμφωνίες του Αμερικανού σταρ του μπάσκετ δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα προϊόντα, καθώς έχει υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με την τσιχλόφουσκα «Bubblicious gum».

Την ίδια στιγμή, ο αστέρας του αμερικανικού φούτμπολ, Πέιτον Μάνινγκ,  έχει βάλει την υπογραφή του στις «Gatorade» και «Oreo», ενώ προωθεί και την αλυσίδα εστιατορίων που ειδικεύεται στην πίτσα, «Papa John’s».

Από την πλευρά της, η μεγάλη κυρία των κορτ, Σερένα Γουίλιαμς, έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τις εταιρίες «Gatorade» και «Nabisco Snacks».

«Οι επαγγελματίες αθλητές δε θα έπρεπε να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες για την προώθηση προϊόντων καπνού, καθώς θα ήταν από την πλευρά τους μεγάλο σφάλμα για την αξιοπιστία τους. Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα ισχύσει το ίδιο και για τις τροφές που βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. Η ειρωνεία εντοπίζεται στο ότι έχεις ορισμένους από τους αθλητές με την καλύτερη φυσική κατάσταση, να διαφημίζουν τα πιο επιβαρυντικά για την υγεία προϊόντα», υποστήριξε η επικεφαλής της πανεπιστημιακής μελέτης του Πανεπιστημίου Yale, Marie Bragg.

Η συγκεκριμένη έρευνα προβληματίζει έντονα τους παιδίατρους, καθώς οι νεαρές ηλικίες είναι ευκολότερο να επηρεαστούν αρνητικά από τα αθλητικά τους πρότυπα και να λάβουν λανθασμένα μηνύματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει πως η προώθηση του λεγόμενου «junk food» μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά και να μετατρέψει μία αρρώστια σε… επιδημία. Εξάλλου, 8% των παιδιών της Αμερικής έχουν προσβληθεί από καρδιακές παθήσεις, αφού η πλειονότητα των προϊόντων που καταναλώνουν περιέχουν μεγάλες δόσεις ζάχαρης και άλλων παχυντικών ουσιών.

Η διαφήμιση μπορεί να θεωρείται η μεγαλύτερη τέχνη του εικοστού αιώνα, όμως οι συνέπειές της δεν εναρμονίζονται πάντοτε με τις επιταγές της ανθρώπινης υγείας και δεν έχουν, αποκλειστικά, ευεργετικά αποτελέσματα.

Μπορείς να μαντέψεις τα ιδανικά ενός έθνους από τις διαφημίσεις του, λένε, με την Αμερική να συνθέτει το σύγχρονο παράδειγμα ενός έθνους που δεν έμαθε να καταναλώνει σύμφωνα με τις ανάγκες του, αλλά σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Ο σύγχρονος αθλητισμός είναι συνυφασμένος με τον κόσμο της διαφήμισης. Άλλωστε, η διαφήμιση θα ήταν τελείως περιττή, εάν δεν υπήρχε το χρήμα. Από το οποίο, οι λευκές επιταγές… πνευματικής χρεοκοπίας, θα συνεχίσουν όχι μόνο να ζουν, αλλά και να… βασιλεύουν στο βωμό του κέρδους.

 

 

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

972 σχόλια