Η «μικρή» ΔΕΗ, τα «μικρά» συμφέροντα και το μεγαλύτερο στοίχημα

Γράφει ο 
Απόψεις Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 17:42

(Upd 3- 01/7/2014). Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να σπάσει σε κομμάτια τη ΔΕΗ και στην παρούσα φάση, πέραν του ΑΔΜΗΕ, να πωλήσει (αν το πράξει, τελικά) και ένα τμήμα του παραγωγικού ιστού της, συγκεντρώνοντας κυρίως σε ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα μονάδες της Β. Ελλάδας (και προικίζοντάς το και με υποχρεωτική μετακόμιδη πάνω από 2 εκατ. πελατών), τίθεται το ερώτημα, σε ποιον θα καταλήξει η «μικρή» αυτή ΔΕΗ.

Πέραν, λοιπόν, της έκβασης αυτής της υπόθεσης σε πολιτικό επίπεδο, με δεδομέμη μάλιστα και την πανστρατιά που έχουν κηρύξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα συνδικάτα κατά μιάς διάσπασης και διάλυσης της σημερινής ΔΕΗ, υπάρχει και ένα μείζον θέμα, το οποίο ήδη από τις αρχές του έτους έχει επισημάνει το ''S&B'' και το επαναφέρει τώρα, που έχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις και από την συγκυβέρνηση και από την Αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. 

Ιδού, λοιπόν, πως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα και ιδού τι γράφαμε, στο οποίο και επιμένουμε, αν περάσει τελικά η διάσπαση της ΔΕΗ, σε μικρότερα τμήματα και το πέρασμα των κυριότερων δραστηριοτήτων της, σε ιδιώτες:

*****  «Όπως είναι γνωστό, πέραν της ΔΕΗ, εισέρχονται τουλάχιστον τέσσερις εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι: η Elpedison, θυγατρική των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison, η Protergia των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, η Ήρων του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα και η Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, με τον οποίον πιθανώς κατά πληροφορίες, ίσως συμπράξει και ο όμιλος Κοπελούζου.

Πλην όμως, τίθεται το ερώτημα, εάν οποιοδήποτε μεμονωμένο ελληνικό επιχειρηματικό σχήμα, από τα προαναφερόμενα, μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς και επικερδώς την «μικρή» ΔΕΗ, εφόσον την αποκτήσει μέσω της τρέχουσας διαδικασίας.  Ακόμα και στην περίπτωση, που μάλλον κρίνεται απολύτως απαραίτητη, της σύμπραξης ενός ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου και ενός ξένου εξειδικευμένου εταίρου και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι επισφαλές, ειδικά για τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της «μικρής» ΔΕΗ, με όποιες προσθαφαιρέσεις - παραγωγικές ή εμπορικές - υπάρξουν στη διαδρομή, ειδικά των πρώτων ετών.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται, έχει άραγε απάντηση; Η θέση του «S&B» είναι ξεκάθαρη: Το καλύτερο σενάριο και η καλύτερη επιλογή όλων των ελληνικών επιχειρηματικών σχημάτων που ενδιαφέρονται για την απόκτηση της «μικρής» ΔΕΗ, είναι η σύμπραξή τους σε ένα κοινό σχήμα διεκδίκησης των πωλούμενων παγίων στοιχείων της ΔΕΗ.

Αντιλαμβάνομαι, ότι αυτό φαντάζει δύσκολο, ίσως και ακατόρθωτο, με δεδομένο ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος όμιλος έχει τα δικά του σχέδια και τις δικές του προτεραιότητες. Σεβαστά όλα. Πλην, όμως, κατά την άποψή μου, είναι αβέβαιο το όφελος που θα έχει όποιος κερδίσει το διαγωνισμό, ακόμα και αν έχει ξένο εταίρο. Και αυτό, γιατί θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες λειτουργίας των παραγωγικών αυτών μονάδων που περιλαμβάνει η «μικρή» ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει και τις δυνατότητες, άμεσα, για την πώληση της παραγόμενης ενέργειας, μέσω δικού του εμπορικού δικτύου.

Βέβαια, κουλτούρα τέτοιας έκτασης και εμβέλειας συνεργασιών, δεν υπάρχει σε γενικές γραμμές, στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, με εξαίρεση ίσως κάποιες περιπτώσεις σύνθετων κατασκευαστικών έργων.

Νομίζω, όμως, ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να καταγραφεί επιτέλους η υπέρβαση συμφερόντων μικρής εμβέλειας και προσωπικών επιδιώξεων, καθώς και η εμπέδωση μονιμότερων συνεργασιών, οι οποίες θα είναι σε θέση να μειώνουν τα όποια κόστη και να πολλαπλασιάζουν τα όποια οφέλη, οποιουδήποτε κοινού εγχειρήματος.

Δεν είναι προτιμότερο, άραγε, ο όποιος τζίρος και τα όποια έσοδα θα παράγει η «μικρή» ΔΕΗ, να παραμένουν στο σύνολό τους στην ελληνική αγορά; Αυτό και μόνον, πέραν όποιων άλλων ωφελημάτων και συνεργειών, που θα προκύψουν, αποτελεί μείζονα λόγο, για μία σύμπραξη, που ίσως αυτή τη στιγμή να φαντάζει αδύνατη, αλλά όχι απαγορευτική, αντιθέτως συμφέρουσα και ελκυστική, ως προς την πραγματοποίηση και την απόδοσή της».

Προσθήκη σχολίου

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Κωστας Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 17:45 δημοσιεύθηκε από Κωστας

    Η Protergia ειναι 100% Μυτιληναιος. Οχι Μυτιληναιος και ΒΒ, οπως γραφετε!

    Προφανως τη μπερδεψατε με την "Κορινθος Power", οπου η Protergia ειναι μετοχος με 65% και η Motor Oil με 35%.