Προς κ. Τουρκολιά, ενταύθα

Γράφει ο 
Απόψεις Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 16:18

Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, να προχωρήσει τελικά σε αύξηση κεφαλαίου με προσφυγή στις αγορές, λίγες μόλις ημέρες, μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα το κάνει, συνιστά από μόνη της ένα σοβαρότατο ζήτημα προς διερεύνηση.

Το τι αποφασίζει κάθε τράπεζα και το πότε, σαφώς και είναι δικαίωμά της. Δεν μπορεί, όμως, η διοίκηση του κ. Τουρκολιά της Εθνικής, να αλλάζει την απόφασή της μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και να ανατρέπει τους σχεδιασμούς όσων την εμπιστεύτηκαν και τοποθετούνταν στη μετοχή της.

Κάποτε σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να μάθουμε, ότι ουδείς βρίσκεται υπεράνω κριτικής και νόμων και ότι η γνώση της αλλαγής μίας απόφασης, για κάποιους αποτιμάται σε πολύ μεγάλα κέρδη.

Δεν είναι δουλειά δικιά μας, να εξετάσουμε από πότε άρχισε ο βομβαρδισμός της μετοχής της Εθνικής, πότε στην ουσία ελήφθη η απόφαση για προσφυγή στις αγορές και ποιοι γνώριζαν την εν λόγω απόφαση, πριν αυτή διαρρεύσει, κυρίως μέσω φιλικών Μέσων Ενημέρωσης.

Ακόμα και το σκεπτικό της μη πώλησης τελικά των 14 περιουσιακών στοιχείων, από τα οποία υποτίθεται ότι θα συγκεντρώνονταν 2,18 δισ., ποτέ δεν εξηγήθηκε επισήμως.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι πολλά ακούγονται στην αγορά και άλλα τόσα ψιθυρίζονται και μάλιστα για μία κρατική τράπεζα, του μεγέθους της Εθνικής, καλό θα ήταν και η ίδια η τράπεζα να δώσει δημόσια εξηγήσεις, προστατεύοντας το κύρος της και τους μετόχους της.

Αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να πράξει τα αυτονόητα, δηλαδή να ελέγξει τις συναλλαγές των δύο τουλάχιστον εβδομάδων.

Ο Α-μέτοχος

Προσθήκη σχολίου