Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από το Bankingnews.gr, στον... Γιάλμαρ Σαχτ

Γράφει ο 
Απόψεις Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 21:06

Μάλλον είναι γνωστό το τελευταίο (γιατί υπήρξαν και άλλα, τα οποία επιβεβαιώνουν την πολιτική του κατεύθυνση)  κρούσμα μαύρης δημοσιογραφίας του portal Bankingnews.gr, που συνιστά παράλληλα και ένα σοβαρό κρούσμα λογοκρισίας, προς όφελος της Χρυσής Αυγής.

Την περασμένη Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την προφυλάκιση Κασιδιάρη, στο site αναρτήθηκε κείμενο το οποίο έπαιρνε σαφή θέση κατά της Δικαιοσύνης και των ανακριτριών, δίνοντας άπλετο χώρο στους ισχυρισμούς Κασιδιάρη για «πολιτική συνωμοσία εις βάρος της τρίτης πολιτικής δύναμης της Ελλάδος» και με τίτλους που φώναζαν από μακριά τι «θέλει να πει ο ποιητής».

Τις επόμενες ώρες στον λογαριασμό του twitter του site, υπήρξαν αλλεπάλληλα  σχόλια υπέρ της Χρυσής Αυγής, μαζί με κάποια επικριτικά για την συγκεκριμένη ανάρτηση.

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση του συντάκτη του Bankingnews.gr, Απόστολου Σκουμπούρη, ο οποίος με δικό του tweet έγραψε: «Λέγομαι Σκουμπούρης Απόστολος, είμαι συντάκτης του bankingnews.gr και δεν με εκφράζουν οι απόψεις του site για τη Χρυσή Αυγή». Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το tweet του δημοσιογράφου είχε εξαφανιστεί από το χρονολόγιο…

Υπήρξαν επισκέπτες της ιστοσελίδας, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τη λογοκρισία που υπέστη ο δημοσιογράφος. Υπήρξε και σχολιογραφία τις επόμενες ημέρες σε εφημερίδες και σε άλλες ιστοσελίδες.

Ένα μόνο πράγμα δεν υπήρξε: κάποια αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ. Η συνήθως λαλίστατη περί της ελευθεροτυπίας διοίκηση, εδώ εσιώπησε.

Φυσικά, θα ευχόταν κανείς και μια συνεπή παρακολούθηση των φαινομένων μαύρης δημοσιογραφίας από την ΕΣΗΕΑ, που θα ενθάρρυνε μέλη της-εργαζόμενους σε ιστοσελίδες όπως το Bankingnews.gr, να υψώνουν το ανάστημά τους και να αμύνονται για την αξιοπρέπειά τους.

Το περιστατικό στο οποίο αναφερθήκαμε είχε μόνον έναν «αντάρτη»: τον κ. Σκουμπούρη. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του site, κάποιοι εκ των οποίων είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ και έχουν πολύχρονη εμπειρία στο επάγγελμα, «πήγαν ντούκου». Φυσικά, όταν ο βιοπορισμός έχει γίνει τόσο αγχωτικός, με ελάχιστα μέσα να πληρώνουν στην ώρα τους (ή γενικώς να πληρώνουν), τότε και οι ιεραρχήσεις περί ηθικής (πολιτικής και επαγγελματικής) μάλλον «νερώνονται».

Αν όμως, παρ’ όλα αυτά, υπήρχε ένα Σωματείο που να δίνει τον τόνο, που να προστατεύει και να ενθαρρύνει τα μέλη του, μήπως στο τέλος ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα;

-Και ένα υστερόγραφο: Μπήκαμε στο Bankingnews.gr και εκπλαγήκαμε από τη μαζική χρηματοπιστωτική στήριξη. Και οι συστημικοί και οι μη συστημικοί τραπεζίτες, καταθέτουν τον διαφημιστικό «οβολό» τους, αδιαφορώντας (;) άραγε, για το μαύρο περιβραχιόνιο του site. Βέβαια, αν αδιαφορούν μια φορά οι επαγγελματίες και το Σωματείο τους, γιατί να μην αδιαφορήσουν δυο και τρεις οι τραπεζίτες, μένοντας στο πόσα χτυπήματα παίρνουν τα μηνύματά τους από το εν λόγω μέσο;
(Μικρή λεπτομέρεια ότι οι συστημικές τράπεζες ανήκουν στο ΤΧΣ και στον πληρώνοντα τα χρέη ελληνικό λαό).

Σ.Σ.: Για την ιστορία - αν και οι εποχές, βεβαίως, δεν μοιάζουν και τα μεγέθη είναι πολλαπλώς δυσανάλογα - να υπενθυμίσουμε ότι σοβαρό ρόλο στην άνοδο του Χίτλερ στην Καγκελαρία είχε ο τραπεζίτης Γιάλμαρ Σαχτ, πρόεδρος της Reihsbank, η θερμή εισήγηση του οποίου ήρε και τις τελευταίες επιφυλάξεις του Χίντεμπουργκ…21 σχόλια