Όπισθεν ολοταχώς, στο κράτος - νυχτοφύλακα

Γράφει ο 
Απόψεις Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 20:55

Αν είχε κανείς καμιά απορία για το πού οδηγεί αυτό το μπαράζ των μεταρρυθμίσεων, που υποχρεώνεται να υιοθετεί η μνημονιοκρατούμενη χώρα μας, μετά τον τραγικό θάνατο της 56χρονης στα Χανιά, πρέπει να του λύθηκε: πίσω, στον άγριο καπιταλισμό του 19ου αιώνα.

Κι αν είχε έστω και μια επιφύλαξη για το τι μπορεί να επιφέρει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μάλλον πρέπει να την κρατήσει: θα έχει ηλεκτρικό ρεύμα μόνον αυτός που μπορεί να πληρώνει. Προφανώς ο νόμος του ιδιώτη θα είναι πιο σκληρός από τον σημερινό νόμο του κράτους.

Και προφανώς δεν θα μπορεί να σε σώσει ούτε η… Ζέττα Μακρή. Αναφερόμαστε στην περίπτωση του τετραπληγικού της Ν. Αγχιάλου Μαγνησίας, ο οποίος γλίτωσε τη διακοπή ρεύματος-και τη ζωή του- από παρέμβαση της βουλευτού.

Είναι δυο περιστατικά αποκαλυπτικά όχι της αναλγησίας της ΔΕΗ-υπάρχει κι αυτή, όπως φυσικά υπάρχουν και προσωπικές ευθύνες σε αυτούς που έχουν παραμερίσει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη τους, χάριν των «αριθμών» και ενός κακώς εννοουμένου καθήκοντος. Είναι αποκαλυπτικά, κυρίως, της ταξικής λογικής ιστορικών περιόδων που πιστεύαμε ότι καταχωνιάστηκαν στο «χρονοντούλαπο». Είναι αποκαλυπτικά της παλινόρθωσης του κράτους- νυχτοφύλακα, που συντελείται. Του κράτους που πρώτιστο και μείζον μέλημά του ήταν η προστασία και διαφύλαξη των κερδών των εχόντων.

Δυστυχώς, πρέπει να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία, πρέπει να γυρίσουμε στα παλιά βιβλία, που περιέγραφαν αυτά τα κράτη, δυο αιώνες πίσω. Να ξεχάσουμε ότι μεσολάβησαν κοινωνικοί αγώνες, ότι υπήρξε και υπάρχει χάρτα δικαιωμάτων, που προστατεύονται θεσμικά. Και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με τρόπο πρωτόγονο για τα δικαιώματα του κεφαλαίου. Τα δικαιώματα επί διακιωμάτων των κερδών: πως αυγατίζουν, πώς διαφυλάσσονται, πώς διαφυλάσσεται η επίζηλη θέση αυτών που τα κατέχουν και πως όλα τα άλλα παραγράφονται.
Να αρχίσουμε τουλάχιστον να κάνουμε μια προσπάθεια, σαν μερικούς συναδέλφους που βγαίνουν στο «γυαλί» βασιλικότεροι του βασιλέως, έτοιμοι να υποστηρίξουν τα διακιώματα των γραφειοκρατών της ΔΕΗ, που οι καημένοι δεν είχαν έγκαιρη ενημέρωση ότι η τετραπληγική στα Χανιά ήταν τετραπληγική.

Και η οποία σε ένα σπαρακτικό γράμμα, με το οποίο ζητούσε να της αποδοθεί η σύνταξη, που κάποιοι άλλοι κένταυροι του καθήκοντος έκοψαν, έγραφε:

«Πώς θα ζήσω; Το ξέρω ότι η ζωή μας εμάς των 1.540 ασθενών με ALS είναι πολυδάπανη για το κράτος.
Αλλά ας κάνατε νόμιμη την ευθανασία “θα την έκανα τώρα” να ξεκουραστώ από τους δημοσίους βασανιστές του ελληνικού λαού και όχι μόνο…»

Υ.Γ.: Κακή συγκυρία, ότι τα δυο αυτά περιστατικά συμπίπτουν με τις νέες αυξήσεις της ΔΕΗ επί της τιμής του οικιακού ρεύματος…

Προσθήκη σχολίου

3 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Johnmus Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 08:31 δημοσιεύθηκε από Johnmus

    essay help Get More Information

  • Σύνδεσμος σχολίου KennethSef Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 10:00 δημοσιεύθηκε από KennethSef

    wh0cd794299 tamoxifen gynecomastia acyclovir Vermox Online Atenolol Chlorthalidone

  • Σύνδεσμος σχολίου assnotkx62vn Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 03:37 δημοσιεύθηκε από assnotkx62vn

    cefixime price abilify generic cost metoclopramide metformin 850 lukol generic eulexin requip drug