Αθλητικές Εγκαταστάσεις: Λονδίνο και Μόναχο, μας δίνουν τα φώτα της αξιοποίησης

Γράφει ο 
Απόψεις Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 23:31
Αθλητικές Εγκαταστάσεις: Λονδίνο και Μόναχο, μας δίνουν τα φώτα της αξιοποίησης

Οι αθλητικές  εγκαταστάσεις αποτελούν κτήμα του ελληνικού λαού και οφείλουν οι εκάστοτε αρχές, από τις Δημοτικές, Περιφερειακές , μέχρι και τις κεντρικές αρχές της χώρας, επιτέλους να εκτιμήσουν αυτά που έχουν, για τα οποία ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατ. ευρώ, από τα έσοδα των φορολογουμένων και να τα αξιοποιήσουν δεόντως και επειγόντως.

Του Μάκη Τσίλκου

Με αφορμή τις ριζοσπαστικές αλλαγές, που επέρχονται στην χώρα και με βάση τα επαναστατικά δεδομένα, για το πως αξιοποιούνται δεόντως οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, σε Λονδίνο, Μόναχο και Βερολίνο, οφείλουν και οι δικοί μας υπεύθυνοι να ενστερνιστούν τέτοιες ή ανάλογες πολιτικές και να έχουν φυσικά την βούληση να τις υλοποιήσουν.

Από την αξιοποίησή τους, τη λειτουργία τους και με το άνοιγμά τους, με άμεση πρόσβαση στο κοινό,  σε όλες αυτές τις υποδομές που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Πολιτεία, θα κριθούν τα πάντα, γιατί από εκεί, από τις εγκαταστάσεις, ξεκινά ο αθλητισμός στην βάση, η ανάπτυξη και δη η διείσδηση στον κοινωνικό ιστό.

Πώς λοιπόν καταφέρνουν οι Δημοτικές αρχές του Μονάχου και συντηρούν ένα πανέμορφο και περιβαλλοντικά πρωτοπόρο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο (από το 1972), μην έχοντας πόρους από τις ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά πλέον και τις μπασκετικές και αυτές του χόκει, που αποζητούν την δική τους στέγη, αλλά χωρίς την συνδρομή της πολιτείας;

 Εντούτοις, έχουν καταφέρει εκεί στο Μόναχο, που θα κάνουν και το σχετικό λίφτινγκ για την συντήρηση με ένα ποσό της τάξης των 76 εκατομμυρίων ευρώ, να κρατήσουν ζωντανό το όνειρο, την καρδιά του αθλητισμού της πόλης του Μονάχου και δη της Βαυαρίας ολάκερης.

Εχουν αξιοποιήσει τα πάντα, χωρίς να χαλάσουν την εικόνα το περιβάλλον, με συνεχείς εκδηλώσεις, με συναυλίες, αθλητικά δρώμενα χειμώνα και καλοκαίρι. Αξιοποιούν τον περιβάλλοντα χώρο με φεστιβάλ από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, με αγώνες από παγοδρομίες και καλλιτεχνικό πατινάζ, από χάντμπολ και μπάσκετ, μέχρι βόλεϊ, όλες τις εγκαταστάσεις. Ολυμπιακό Στάδιο κατά πρώτον, κλειστές αίθουσες μπάσκετ- χάντμπολ, για γυμναστική και το κολυμβητήριο, που είναι από το πρωϊ ανοικτό για τους δημότες κι όχι μόνο. Στον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουν ξανά και ξανά…

Σε άριστη κατάσταση διατηρούν οι βερολινέζοι τις δικές τους Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κι ας είναι από την δεκαετία του ΄30, με ένα σούπερ Ολυμπιακό Πάρκο κι άλλα τινά στον περιβάλλοντα χώρο.  Ακόμη μπορεί να δημιούργησαν την καινούργια Ο2 Αρένα, στις όχθες του ποταμού Σπρε, αλλά αξιοποιούν και τον παλιό μπασκετικό, πυγμαχικό και χώρο γυμναστικής, το Μαξ Σμέλινγκ Χάλε, ενώ άδραξαν την ευκαιρία και το παλιό ποδηλατοδρόμιο των Ανατολικών, το έκαναν υπερσύγχρονο κολυμβητήριο… Αξιοποιούν τα πάντα, για το καλό των πολιτών, γιατί οι εγκαταστάσεις αυτές είναι των δημοτών…

Το ίδιο κάνουν και οι Λονδρέζοι με το δικό τους Ολυμπιακό πάρκο και όλους τους άλλους χώρους, εκτός από τα λυόμενα, που χρησιμοποίησαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είτε είναι ποδηλατοδρόμιο και κολυμβητήριο, είτε κλειστό του μπάσκετ και της γυμναστικής (Ο2 Αρένα), είτε οι χώροι του Γουέμπλει, είναι προσβάσιμοι χώροι στο κοινό και εκμεταλλεύσιμοι από τις δημοτικές αρχές.  Αύριο μεθαύριο το Ολυμπιακό Στάδιο, μετά το παγκόσμιο του Στίβου 2017, θα μετατραπεί σε έδρα της Γουέστ  Χαμ…

Τι να πει κανείς  για την Βαρκελώνη του 1992 και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Μονζουίκ. Κάθε χρόνο και καλύτερες είναι και υπέρ το δέον αξιοποιήσιμες. Από την παραλιακή ζώνη, μέχρι τον λόφο του Μονζουϊκ, οι Καταλανοί έχουν κάνει αυτό το κάτι άλλο, τον βασικό πόλο έλξης και προσβασιμότητας του αθλητικού τουριστικού γίγνεσθαι στην πόλη…

Οι δικοί μας ιθύνοντες με επιτροπές και παραπεπιτροπές, του τύπου των Ολυμπιακών ακινήτων, όχι μόνον δεν έκαναν τίποτα για να αξιοποιήσουν κάτι τις, πέραν από κάποια σουπερ μάρκετ, εκεί στο IBC. Χρυσοπληρώθηκαν κι άφησαν στο έλεος του θεού τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, είτε αυτές ανήκουν στην πολιτεία (ΓΓΑ) ή στους Δήμους (περιφερειακά Στάδια). Δεν έκαναν τίποτα και δεν έδωσαν καν….οι της περιφέρειας το κάτι της, για την συντήρηση τους (μόλις το 2014 αποφάσισαν να συντηρήσουν το Ολυμπιακό Στάδιο, μπας κι αποφύγουν την πτώση της στέγης του Καλατράβα.

Αφησαν το πιο υπερσύγχρονο Ολυμπιακό συγκρότημα κολυμβητηρίων στο έλεος του θεού, στο κλειστό της Παιανίας δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν άδεια λειτουργίας μέχρι πρότινος, άσε που δεν ‘έδωσαν καν τα 300.000 ευρώ, για τα κλαπέντα καλώδια της ηλεκτρικής ενέργειας. Στέγες πέφτουν (Ηράκλειο), γήπεδα κλείνουν ως ανενεργά, αλλά και συνάμα στέγες στάζουν και κάνουν τα κλειστά του ΟΑΚΑ (προπονητήριο) και Αγίου Κοσμά …πισίνες όταν βρέχει.

Επιτέλους οι ιθύνοντες που θα αναλάβουν τα αθλητικά δρώμενα και τις εγκαταστάσεις, ας τις αξιοποιήσουν δεόντως κι άμεσα, ας τις κάνουν προσιτές στο ευρύ κοινό και στους ξένους,…που απλώς περνούν από Αθήνα και πάνε Κύπρο, Τουρκία και χώρες του περσικού κόλπου για την χειμερινή τους προετοιμασία κι όχι μόνο.

Χάθηκε η ευκαιρία του 2004, αλλά δεν μπορεί να χαθεί το σύμπαν, όταν έχεις την τόλμη, διαθέτεις την αρετή και μπορείς να προχωρήσεις στην αξιοποίηση χώρων και τόπων σε όλη την επικράτεια, για το αθλητικό γίγνεσθαι. Η Ελλάδα επί 12μνήνου βάσεως παρέχει τις δυνατότητες άθλησης, εγκαταστάσεις υπάρχουν παντού, από Κρήτη σε Κέρκυρα, Γιάννενα, από Ρόδο και Κώ σε Καστοριά, Φλώρινα κι Εδεσσα και από Καλαμάτα και Τρίπολη ή Ηλεία, μέχρι Λέσβο, Κομοτηνή και Εβρο.

Μόνον έτσι μπορεί να …αποκατασταθεί και ο λεγόμενος αθλητικός τουρισμός της χώρας, που θα είναι ο πλέον αποδοτικός, εφόσον αξιοποιηθούν δεόντως οι εγκαταστάσεις κι έτσι θα ανοίξουν υα φτερά τους οι νέοι για δουλειές και για νέα δεδομένα, όπως κάνουν χρόνια τώρα Ισπανοί και Πορτογάλοι, όπως το έχουν αναγάγει σε πρώτιστο  μέλημα τους, οι γείτονες μας οι Τούρκοι κι ανεβάζουν τον πήχη ψηλά.


Το κάνουν με τις μικρές έστω εγκαταστάσεις τους σε  τακτά χρονικά διαστήματα, οι Κύπριοι, με το αρχοντικό ΓΣΠ, οι Βούλγαροι σε Μπάνσκο, Μπέλμεκεν και Βάρνα, αλλά και οι Κροάτες με τους Σλοβένους.  Ας αδράξουμε την ευκαιρία λοιπόν και ας μην ολιγωρίσουμε ξανά στα κελεύσματα των καιρών.

Προσθήκη σχολίου

9 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Johnmus Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 15:36 δημοσιεύθηκε από Johnmus

  pay to write my essay payday loans online

 • Σύνδεσμος σχολίου AlfredThads Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 19:15 δημοσιεύθηκε από AlfredThads

  wh0cd144539 ampicillin capsules buy levitra

 • Σύνδεσμος σχολίου Aaronoptiz Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 00:52 δημοσιεύθηκε από Aaronoptiz

  wh0cd919557 abilify cheap retin-a medrol valacyclovir buy tadalafil

 • Σύνδεσμος σχολίου MichaelMoulk Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 21:52 δημοσιεύθηκε από MichaelMoulk

  wh0cd863878 Fluoxetine Online

 • Σύνδεσμος σχολίου Aaronoptiz Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 11:22 δημοσιεύθηκε από Aaronoptiz

  wh0cd202469 cefadroxil online alli tablets generic vermox wellbutrin doxycycline 100 mg

 • Σύνδεσμος σχολίου CharlesNag Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 02:21 δημοσιεύθηκε από CharlesNag

  wh0cd813661 tamoxifen ventolin allopurinol buy no prescription buy lasix cheap

 • Σύνδεσμος σχολίου Bennysak Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 03:54 δημοσιεύθηκε από Bennysak

  wh0cd439143 neurontin tabs

 • Σύνδεσμος σχολίου Aaronoptiz Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 19:31 δημοσιεύθηκε από Aaronoptiz

  wh0cd521261 lopid buy zyban zestoretic trandate xalatan buy tulasi

 • Σύνδεσμος σχολίου CharlesNag Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 08:20 δημοσιεύθηκε από CharlesNag

  wh0cd576494 diclofenac dr generic grifulvin order atenolol online crestor benicar 20 mg buy cephalexin 500mg valtrex diclofenac gel price amoxicillin online