Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εurogroup: Ποιος, θα ''ακούσει'' ποιον, τελικά;

Γράφει ο 
Απόψεις Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 20:08

To Εurogroup άρχισε και οι εικασίες και οι υποθέσεις για το τι θα συμβεί, διαδέχονται η μία την άλλη. Η διαπραγμάτευση, όντως, πολύ σκληρή, αλλά η Γερμανία ειδικότερα και η Ευρώπη γενικότερα, δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι ένας ολόκληρος λαός, δεν θέλει άλλη δυστυχία, άλλη ανεργία, άλλες αυτοκτονίες, άλλη τιμωρία, θέλει προκοπή και ευημερία, θέλει συμπαραστάτες τους άλλους λαούς της Ευρώπης, δεν θέλει άλλα δανεικά, θέλει ανάπτυξη και επάνοδο σε ομαλές συνθήκες εργασίας και ζωής.

Μέχρι να υπάρξουν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις, σας παραθέτουμε κάποιες δηλώσεις υψηλόβαθμων παραγόντων:

«Προσβλέπω να ακούσω από την καγκελάριο την εκτίμησή της για το πώς η Ε.Ε. και το ΔΝΤ μπορούν να εργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις, ώστε να βρεθεί τρόπος να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι καθοριστική και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ.

Μια μέρα αργότερα, στη σύνοδο των G20, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου ζήτησε από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσιγκτον ότι το αδιέξοδο μπορεί να μην ξεπεραστεί, κάτι που, όπως αναφέρει η "Wall Street Journal", «μπορεί να ακούγεται σαν γονική κατσάδα». Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζον Όσμπορν δήλωνε τα εξής: «Εμείς εδώ στην G20 προτρέπουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν μια συζήτηση με σκοπό να υπάρξει λύση και να αποφευχθεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να συμβεί το αντίθετο, οφείλουμε να ταχθούμε υπέρ της σταθερότητας». Από κοντά και ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών Ζου Γκουανγιαού: «Μια ισχυρή Ευρωζώνη είναι πραγματικά σημαντική. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και τα μέλη της Ε.Ε., κατά τρόπο παραγωγικό, θα βρουν μια λύση σύντομα».

Η πιο σημαντική παρέμβαση, ωστόσο, ήρθε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ, που υπολόγισε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κοστίσει στη Γερμανία 230.000 θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, αν η Μέρκελ με τον Σόιμπλε αποφασίσουν να πετάξουν στον Καιάδα τους Έλληνες, θα πετάξουν μαζί και 230.000 Γερμανούς, καθώς και εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους, που θα χάσουν τις δουλειές τους.