Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δελφικός χρησμός, η απόφαση - Ώρα για την Ελλάδα να οργανωθεί

Γράφει ο 
Απόψεις Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015 17:10

«Έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, συν κάτι που μοιάζει με συμφωνία, να μη δεσμευθεί η Ελλάδα σε δημοσιονομικούς στόχους για την ώρα, υπό τον κίνδυνο της πιθανής επιδείνωσης των δημοσιονομικών. Το ερώτημα είναι τι πηγαίνει μαζί με αυτό», αναρωτιέται ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Του Πολ Κρούγκμαν

«Οk, έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία... τι;», είναι η πρώτη φράση του νομπελίστα οικονομολόγου σε άρθρο του με τίτλο «Δελφικός χρησμός» στους«New York Times».

«Έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης συν κάτι που μοιάζει με συμφωνία να μη δεσμευθεί η Ελλάδα σε δημοσιονομικούς στόχους για την ώρα υπό τον κίνδυνο της πιθανής επιδείνωσης των δημοσιονομικών. Το ερώτημα είναι τι πηγαίνει μαζί με αυτό», αναρωτιέται ο Πολ Κρούγκμαν.

Αποτιμώντας τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο οικονομολόγος σημειώνει ότι «η Ελλάδα φαίνεται ότι παραχώρησε αρκετό έδαφος: τα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 συμπεριλήφθηκαν πάλι, κάτι που ενδεχομένως η Γερμανία να ισχυριστεί ότι αντιπροσωπεύει μια δέσμευση για παραμονή στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 4,5%. Ομως, η Ελλάδα προφανώς ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, κάτι που σημαίνει ότι θα ισχυριστεί ότι δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

Έτσι, είμαστε σε ένα περίεργο σημείο, γράφει ο Πολ Κρούγκμαν και προσθέτει:«Μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, είναι ήττα μόνο αν οι Έλληνες την αποδεχθούν ως τέτοια. Κάτι που σημαίνει ότι τίποτα απολύτως δεν έχει επιλυθεί ξεκάθαρα. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα. Ώρα για την Ελλάδα να οργανωθεί».

Καταλήγοντας θυμάται ένα παλιό ανέκδοτο, το οποίο -ελαφρώς τροποποιημένο όπως λέει- ταιριάζει σε αυτή την κατάσταση. «Τι θα πάρεις αν συνδυάσεις έναν νονό και μία ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον που θα σου κάνει μία προσφορά που δεν θα μπορείς να καταλάβεις».