Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρόμετρο για το μέλλον της χώρας, η 14η Αυγούστου

Γράφει ο 
Απόψεις Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015 17:41

Η αυριανή ημέρα και πολύ περισσότερο η Παρασκευή, παραμονή της Παναγίας και του Δεκαπενταύγουστου, είναι πολύ πιθανό να σημάνουν και την απαρχή νέων, καθοριστικών εξελίξεων για τη χώρα, την κυβέρνηση και το πολιτικό σκηνικό στο σύνολό του. Ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία-μνημόνιο και τι θα πράξει στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας με τους διαφωνούντες του κόμματός του;

Τα πράγματα για τη χώρα, μόνον εύκολα και απλά δεν είναι. Η νέα συμφωνία-μνημόνιο είναι ιδιαίτερα σκληρή για την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες-φορολογούμενους. Η κυβέρνηση το ξέρει. Και επιμένει, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μέσα σε μία Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.

Αντίλογος, από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, επί της ουσίας δεν υπάρχει, όταν ακόμα και ο Κουτσούμπας του ΚΚΕ, αναγνωρίζει ότι μία έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή - ιδίως αν είναι ασύνταχτη και απροετοίμαστη - τους μόνους που θα έπληττε βαριά θα ήταν οι πλέον αδύναμοι, ενώ τα μεγαλύτερα οφέλη, θα είχαν οι πλουσιότεροι (και όσοι έχουν αποταμιεύσεις εκτός Ελλάδας, προσθέτω εγώ).

Ποιοι απομένουν; Μα οι συντεταγμένοι αντιδρώντες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη της διάσπασης του κόμματος, όντας μειοψηφία και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στα κομματικά όργανα. Δεν μπορεί, όσο σεβαστή και αν είναι η διαφωνία τους (και μακάρι να ήταν μία...) να φρενάρουν κάθε ενέργεια και πράξη της κυβέρνησης, στο όνομα των διαφωνιών τους, ακόμα και αν αποδειχθεί σε βάθος χρόνου ότι η δική τους άποψη (η οποία μόνο ομολογημένη και τεκμηριωμένη δεν είναι - ακόμα...) ήταν η πλέον συμφέρουσα γα τη χώρα.

Κατανοητό, βεβαίως, ότι δεν είναι εύκολο, ούτε φυσικά έντιμο, να ''αφορίζεις'' ανθρώπους που αγωνίστηκαν επί χρόνια και άδολα, για να επικρατήσουν οι ιδέες τους. Αλλά, το ερώτημα, τι ακριβώς πίστευαν ότι θα κάνει η κυβέρνηση του κόμματός τους, όταν έρθει στην εξουσία, μένει αναπάντητο και θολό. Γιατί, θα είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να δεχτώ ότι, προεκλογικά, υπήρχαν πρωτοκλασσάτα στελέχη και στελέχη κάθε διαμετρήματος, που σήμερα συντάσσονται με την Αριστερή Πλατφόρμα, τα οποία είχαν υστερόπβουλες σκέψεις, τπυ τύπου ότι ''εμείς θα επικρατήσουμε των άλλων τάσεων, προεδρικών κλπ.

Αλλά, κάπου εδώ, σε λίγες ώρες, τα ψέματα τελειώνουν για όλους. Κυβέρνηση και Μαξίμου, Αριστερή Πλατφόρμα, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και κάθε κομματικά εμπλεκόμενο.

Το κυρίως ζητούμενο, αφορά βεβαίως, τις αντοχές της κυβέρνησης. Με... Αξιωματική αντιπολίτευση, την Αριστερή Πλατφόρμα, δεν μπορεί επί μακρόν να κυβερνήσει.

Εδώ, ο δρόμος της κυβέρνησης και όσων ακολουθούν την πολιτική επιλογή Τσίπρα και υποστηρικτών του, δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως ''συγγένεια'' με αυτόν του Λαφαζάνη, του Λεωτσάκου, του Στρατούλη, αλλά και της... αυτόφωτης Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τα κουκιά είναι μετρημένα, όλοι μέχρι τώρα ''εμετρήθησαν'' και ο καθένας εζυγίσθη (με) όσο του αναλογούσε. Γιατί το πολιτικό ''βάρος'' μεταβάλλεται καθημερινά και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του εμφύλιου διαχωρισμού, αύριο ή μεθαύριο, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Εκείνο, όμως, που θα μετρήσει καταλυτικά, θα είναι η υποδοχή που θα έχει η κάθε πλευρά πλευρά και τα πιστεύω της από την ίδια την κοινωνία, αυτή είναι κάθε φορά το καταλυτικό βαρόμετρο, για όλα είτε σφάλει είτε όχι.

Και προς το παρόν, η κυβέρνηση, το Μαξίμου και ο Τσίπρας, έχουν σαφές προβάδισμα σε όλα. Και για αυτόν τον λόγο ακριβώς, οι διαφωνούντες οφείλουν να παραμερίσουν, να κάνουν γρήγορα αυτό που σχεδιάζουν και να απογαλλακτιστούν από τον μητρικό τους πολιτικό φορέα. Θα είναι καλύτερα για όλους, τους πολίτες, την κοινωνία, την κυβέρνηση, τη χώρα. Εκτός αν οι χρόνιες ιδεοληψίες τους (και όχι η ιδεολογία τους) δεν τους αφήσουν και αυτή τη φορά να σκεφτούν διαφορετικά, από ότι σκέφτονταν οι της ηγεσίας του κόμματος ή των κομμάτων από τα οποία προέρχονται και τις οποίες κατηγορούσαν και στη συνέχεια απήλθαν.

'Οπως και να έχει, η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή, θα αποτελέσει το εφαλτήριο, από το οποίο θα προέλθουν ή θα γεννηθούν νέες δυνάμεις, νέοι συσχετισμοί, που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας κατά τα επόμενα τρία έτη - τουλάχιστον...