Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κύβος ερρίφθη και το μήνυμα του καθενός ελήφθη - Τι θα ακολουθήσει...

Γράφει ο 
Απόψεις Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 14:06

Τα πολυσυλλεκτικά κόμματα, έχει αποδειχθεί πολλάκις, εν Ελλάδι και διεθνώς, ότι δεν έχουν μακροζωία. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει τώρα (δηλαδή, εδώ και μήνες...) και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και γι'  αυτό ακριβώς η κυβέρνηση Τσίπρα, θα αναγκαστεί μετά την 20ή Αυγούστου ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να πάει σε εκλογές άμεσα - το πιθανότερο.

Απλά πράγματα, γι' αυτό μην προβληματίζεστε κατακαλόκαιρο. Και μετά... βλέπουμε!

Όπως ακριβώς είχα προβλέψει στο προχθεσινό μου σημείωμα, έτσι ακριβώς -και χειρότερα-  συνέβη. Τώρα πλέον, μετά τις εξελίξεις των πρώτων πρωινών ωρών, με πρωταγωνιστές τους κυβερνητικούς βουλευτές που είτε καταψήφισαν (32), είτε δήλωσαν «παρόντες» και «παρούσες» (11), είτε απουσίαζαν (1), η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή -την οποία και θα πάρει, όπως είναι προφανές, με βάση τα έως τώρα δεδομένα - πριν προχωρήσει σε άλλες ενέργειες, με στόχο τον απεγκλωβισμό της από την «συντροφική αιχμαλωσία» της.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξέρει πόσες κοινοβουλευτικές δυνάμεις έχει η ίδια και σε ποιες κοινοβουλευτικές δυνάμεις άλλων κομμάτων μπορεί να στηρίζεται, σε σχέση με κεντρικές επιλογές της.

Συνεπώς, όσο και αν αυτό ακούγεται κάπως παράξενο, παράταιρο και ανορθόδοξο πολιτικά, μπορεί τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα να προγραμματίσει τις επόμενες κυβερνητικού και όχι κομματικού χαρακτήρα κινήσεις της, με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά. Έτσι κι αλλιώς, οι εσωκομματικοί του «αντίπαλοι» σήμερα και «αύριο» (...) και πολιτικοί του αντίπαλοι, έχουν πλέον «απασφαλίσει» και πυροβολούν κατά ριπάς τους πρώην συντρόφους τους, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας έτσι τη μοιραία και (κατ' εμέ, αναπόφευκτή εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα) ρήξη και το νομοτελειακό πολιτικό διαζύγιο.

Αν, λοιπόν, θεωρηθεί δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε το μόνο πρόβλημα που απομένει προς επίλυση, είναι η... σειρά των επόμενων ενεργειών:

Έκτακτο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας πριν από αυτό, κατά τη διάρκειά του ή αμέσως μετά;

Ή μήπως έχουν βάση όσα λέγονται ότι οι συνδυασμοί του νέου κόμματος που θα εμφανιστεί, με κορμό τους διαφωνούντες, είναι ήδη έτοιμοι κατά το μεγαλύτερό τους μέρος; Και αυτό, για να προλάβουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό στις 20 του μηνός...

(Αδιασταύρωτη μεν - αλλά από καλά ενημερωμένη συνήθως πηγή της συμπρωτεύουσας - πληροφορία αναφέρει ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα είναι υποψήφιος και στη Θεσσαλονίκη).

Συνεπώς, οι εκλογές, μάλλον θα προηγούνται του κομματικού συνεδρίου... Λογικά, γιατί κάποιες φορές οι επιδιώξεις, δεν συμβαδίζουν με τη λογική!

Η συμφωνία ψηφίστηκε, η διάσπαση και τυπικά είναι θέμα χρόνου, όπως και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι κάλπες θα δείξουν, προς τα που θα βαδίσει αυτή η ταλαιπωρημένη χώρα....

Εκτός, εκτός αν... Δηλαδή, αν υπάρξει εκατέρωθεν συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (δηλαδή, ΝΔ, Ποταμιού και πιθανόν ΠΑΣΟΚ) ότι θα φτάσουμε αισίως μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη με... πλέρια και μαζική στήριξή της και στη συνέχεια - ανάλογα με την πορεία της χώρας, την τήρηση της συμφωνίας και από τα δύο μέρη που την υπογράφουν και την ένταξη της συζήτησης του χρέους στην «ημερήσια διάταξη» των διαβουλεύσεων - ανασκόπηση των δεδομένων για κάθε κόμμα, εξ αρχής... Κομμάτι δύσκολο το εγχείρημα αυτό, βέβαια, αλλά έχει τις πιθανότητές του.

Καλησπέρα σας και στην... ευχή της Παναγίας, μέρες που είναι, για όλες και όλους μας! (Η «φώτιση», βέβαια, δεν έρχεται ποτέ από μόνη της...).