Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 59
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άντε και καλή χρονιά....

Γράφτηκε από 
Απόψεις Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 11:09

Ακούγοντας όλα τα μέλη της κυβέρνησης να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους περί ανάπτυξης και επιστροφή σε θετικούς βαθμούς της οικονομίας το 201, μου έρχεται στο μυαλό η φράση… άντε και καλή χρονιά…

Σε όλες τις συχνότητες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ακούς μόνο για τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αυξήσεις στους φόρους, νέους φόρους και πάει λέγοντας. Αυξήσεις παράλογες για νοικοκυριά που έχασαν μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους.

Πενήντα τοις εκατό αύξηση στα τιμολόγια προτείνει η ΔΕΗ, δεκαπέντε εγκρίνει ο φορέας διαχείρισης ενέργειας, δέκα αντιπροτείνει το υπουργείο. Και οι δύσμοιροι καταναλωτές «ουφ την γλυτώσαμε μόνο δέκα τοις εκατό, μας έσωσε ο υπουργός από το πενήντα…». Αλλά το κόλπο γνωστό και πολύπαιγμένο. Διέρρευσε μεγάλη αύξηση, μείωσε τη σταδιακά ώστε να επιτύχεις την αύξηση που θέλεις χωρίς αντιδράσεις. Και εμείς το καταπίνουμε όπως κάθε φορά.

Ποτέ δεν συμφώνησα με αυτά που εντέχνως μας πλασάρουν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, χωρίς να προσπαθήσω να διαβάσω πίσω από τις λέξεις.

Άλλα δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με αυτό που διαλαλούν τον τελευταίο μήνα, το ότι ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί το ΑΕΠ και θα μπορέσουν τελικά οι Έλληνες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το ΕΣΠΑ προτείνεται σαν η λύση για την αύξηση της ρευστότητας, άρα η λύση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πώς, όμως, θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα προγράμματα, όταν για να εισπράξουν την επιδότηση θα πρέπει να προσκομίσουν εξοφλημένα τιμολόγια. Πού θα βρουν την απαιτουμένη ρευστότητα, όταν οι τράπεζες δεν εγκρίνουν δάνειο σε κανέναν.

Και να μην ακούω όλες αυτές τις ιστορίες για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που διατίθενται μέσω των τραπεζών και μπορούν να αξιοποιήσουν οι επενδυτές στην περίπτωση του τραπεζικού δανεισμού. Γιατί ψάχνω να βρω μία τράπεζα που να είναι διατεθειμένη να εγκρίνει χρηματοδότηση με «λογικούς όρους», δηλαδή χωρίς κάλυψη με μετρητά και δεν βρίσκω. 

Μήπως λοιπόν η λύση που προτείνουν θα αποτύχει, εάν οι τράπεζες δεν χρηματοδοτήσουν τις υγιείς επιχειρήσεις …

Καλή χρόνια σε όλους μας και ελπίζω το 2013 να τους χαρίσει αυτό που τους λείπει «κοινή λογική» (άντε μπας και γλυτώσουμε)...