Με την έμπνευση του Όττο και την μεθοδικότητα του Φερνάντο!

Γράφει ο 
Απόψεις Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 00:37

Εθνικές ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Βίοι αντίθετοι, που αφού αναλυθούν, προσφέρονται για πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Ειδικά τώρα, που για άλλη μία φορά η Εθνική ποδοσφαίρου βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με αυτό το ζήτημα.

Στο μπάσκετ, οι έλληνες προπονητές είναι περιζήτητοι και αμοίβονται  με χρυσοφόρα συμβόλαια στο εξωτερικό.  Όλες οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ σε ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο από το 1987 μέχρι σήμερα, έγιναν με συμπατριώτες μας στο πάγκο. Τουναντίον, οι επιτυχίες στο ποδόσφαιρο έγιναν με ξένους προπονητές. Εξαίρεση χτυπητή αποτελεί ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλιας.

Τώρα που η ΕΠΟ ψάχνει για προπονητή, τον αναζητεί εκτός Ελλάδος. Το ίδιο έγινε τελικά πριν από λίγους μήνες με την επιλογή του Μαρκαριάν από τον Γιώργο Καραγκούνη. Ψάχνουμε, λέει, για ξένο προπονητή, που θα εμπνεύσει τους παίκτες και θα επιβάλλει πειθαρχία. Μάλιστα. Παραδεχόμαστε, δηλαδή, πως κάτι τέτοιο αδυνατούν να το κάνουν έλληνες προπονητές. Μετά από δέκα χρόνια επιτυχιών, δεν βρήκαμε και κυρίως δεν δημιουργήσαμε έναν έλληνα τεχνικό, για να διαδεχτεί τους Όττο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος. Δεν δημιουργήσαμε μια συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα, πάνω στην οποία θα ήταν υποχρεωμένοι να κινηθούν οι διάδοχοί τους. Τουναντίον επιτρέψαμε στον Κλαούντιο Ρανιέρι να πειραματιστεί και να μην αφήσει τίποτα όρθιο.

Μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο διαλύθηκε, ό,τι είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα δώδεκα. Η διάλυση δεν αφορά μόνο τις αγωνιστικές επιδόσεις.  Έχει να κάνει με το κλίμα , το περιβάλλον, την διάθεση των παικτών να έρθουν και να παίξουν για την Εθνική ομάδα.

Όλα αυτά πρέπει να αποκατασταθούν. Να γίνει μια γενική ανασυγκρότηση. Κι είναι κρίμα, που σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει έλληνας προπονητής για να αναλάβει την προσπάθεια. Πολλές φορές η Ομοσπονδία του μπάσκετ και ο ισχυρός άντρας της Γιώργος Βασιλακόπουλος γίνεται στόχος σκληρής κριτικής. Όμως, φαινόμενα αποσύνθεσης παρά τις αποτυχίες σε σπουδαίες διοργανώσεις, δεν έχουν παρατηρηθεί.

Στο ποδόσφαιρο ο ανταγωνισμός είναι πιο σκληρός και οι δυνατοί αντίπαλοι πολύ περισσότεροι. Η κατάρρευση ενός οικοδομήματος, μέσα σε ενάμιση χρόνο, είναι εντυπωσιακή. Τώρα χρειάζεται ένας προπονητής με κύρος, αλλά και διάθεση να δουλέψει, ώστε να ξεκολλήσει το κάρο απ τη λάσπη. 

Προσθήκη σχολίου