Κυβέρνηση... πολλών ταχυτήτων και... επιδιώξεων

Γράφει ο 
Απόψεις Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 00:34

Ορκίζεται, λοιπόν, σήμερα στις 10:30 το πρωί, η νέα κυβέρνηση, που ανακοινώθηκε πριν λίγο από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη. Αλλαγές προσώπων δεν έγιναν πολλές, στοιχείο θετικό για τη συνέχιση του έργου των προηγούμενων έξι μηνών, υπήρξαν όμως χαρακτηριστικά παραδείγματα, που συνιστούν είτε διορθώσεις είτε αλλαγή κατεύθυνσης...

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η πείρα των έξι μηνών διακυβέρνησης, έδειξε ότι η ενοποίηση κάποιων υπουργείων δυσχέραινε το έργο των προϊσταμένων τους, παρά το διευκόλυνε.

Κάπως έτσι ''απελευθερώθηκαν'' το Ενέργειας και Περιβάλλοντος από το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ναυτιλίας και το Παιδείας, γεγονός που έχει τη δική του σημασία, κάτι που θα διαφανεί πολύ σύντομα.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, που έφερε και υπέγραψετη συμφωνία των Τσακαλώτου και Χουλιαράκη (πλην Αλεξιάδη, που ήρθε αμέσως μετά), παραμένει η ίδια, γεγονός που συνιστά μήνυμα προς τους εταίρους και δανειστές μας.

Ένα τρίτο συμπέρασμα έχει να κάνει με τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει με ορισμένες ενέργειές τους, πρώην υπουργοί, όπως οι Μπαλτάς, Χριστοδουλοπούλου, Πανούσης και Νικολούδης, από τους οποίους μόνον ο πρώτος διεσώθη, μετακομίζοντας στο διασπασθέν Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μάλιστα, το έργο του Νικολούδη, μεταφέρεται στον Δημ. Παπαγγελόπουλο, πρώην σύμβουλο, θυμίζω, των Καραμανλή και Παυλόπουλου.

Το τέταρτο συμπέρασμα, έχει να κάνει με τη διαπίστωση του ανοίγματος προς Πασοκογενείς δυνάμεις, με την αναβάθμιση Κουρουμπλή και την υφυπουργοποίηση των Μπόλαρη και Τζάκρη, που μετείχαν, θυμίζω και στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Με ότι και αν αυτό σημαίνει, σηματοδοτεί, συμβολίζει ή εμπεριέχει τον κίνδυνο πιθανών αντιδράσεων εσωκομματικά...

Τελευταίο συμπέρασμα, το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη αυτή τη φορά.

Τέλος, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι για πρόεδρος της Βουλής οδεύει ο Νίκος Βούτσης, έχοντας ευρύτερη αποδοχή στο σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών ομάδων της νέας Βουλής.

(Σ.Σ.: Κατά πληροφορίες, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης παραμένει ο κ. Τζανακόπουλος, αλλά η θέση του κ. Σαγιά - το πρόσωπο του οποίου είχε συγκεντρώσει πολλά πυρά στο πρόσφατο παρελθόν - θεωρείται από πολλούς ''τουλάχιστον επισφαλής''... - ίδωμεν)

 

Προσθήκη σχολίου

61 σχόλια