Μία νίκη, που θα τους ανοίξει τα μάτια!

Γράφει ο 
Απόψεις Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 22:54

O Κώστας Τσάνας, εγκαταλείπει τον πάγκο της Εθνικής ομάδας, με μια χορταστική εμφάνιση και με μια νίκη. Τη μοναδική στο τουρνουά, όπου τερματίσαμε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, καταντώντας η χλεύη της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Ακόμα και τα νησιά Φερόε μας πέρασαν στην κατάταξη, γιατί μας νίκησαν δυο φορές. Ηρθε λοιπόν αυτό το παιχνίδι και η νίκη επί της ουσιαστικά αδιάφορης Ουγγαρίας, για να μας κάνει να αναθαρρήσουμε κάπως. Όταν βάζεις τέσσερα γκολ σε ένα ματς, τη στιγμή που στα προηγούμενα εννέα έχεις βάλει μόλις τρία, λογικό είναι να ανακουφίζεσαι και να παίρνεις κουράγιο για την συνέχεια.

Η νίκη επί των Ούγγρων ήταν απλά νίκη γοήτρου, αλλά είχε και λυτρωτικό χαρακτήρα. Κοντεύαμε να πιστέψουμε πως η Εθνική είναι μια χαμένη υπόθεση, μια κατάσταση που δεν διορθώνεται με τίποτα. Το κακό είναι πως, σε αυτή την λούμπα, κινδύνευαν να πέσουν οι ίδιοι οι παίκτες της Εθνικής.

Ο Τσάνας, έκανε κάτι ασυνήθιστο στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Αντί να χρησιμοποιήσει δύο σέντερ φορ, ως κατά συνθήκη εξτρέμ, έβαλε στο ρόλο αυτό δυο καθαρόαιμους οργανωτές!

Δύο από τους Φορτούνη, Μάνταλο και Πέλκα  έβγαιναν εκ περιτροπής στα άκρα! Το αποτέλεσμα ήταν να κυκλοφορεί πολύ καλύτερα η μπάλα και οι πάσες να γίνονται, όχι στην δική μας περιοχή ανάμεσα στους σέντερ μπακ, αλλά πολύ κοντά στην περιοχή των αντιπάλων.

Κάπως έτσι συνέβη τα ακατόρθωτο. Να κάνουμε επίθεση και να βρίσκονται πέντε έλληνες παίκτες στη περιοχή του Κίραλι! Ανακαλέστε στη μνήμη σας τις φάσεις του πρώτου και του τέταρτου γκολ, για να πιστοποιήσετε του λόγου το αληθές. 

Πέραν αυτού, κυρίως ο Ταχτσίδης, αλλά και ο Σάμαρης, περνούσαν κάθετες πάσες μέσα στην περιοχή, βγάζοντας σε θέση βολής τον Μήτρογλου και τον Φορτούνη. Μιλάμε δηλαδή για πλήρη διαφοροποίηση στο παιχνίδι της Εθνικής. Εκει πρέπει να αποδοθεί ο επιθετικός πλουραλισμός και το πολλά γκολ.

Βεβαίως, υπήρξαν παρενέργειες. Η άμυνα έμεινε αρκετές φορές εκτεθειμένη και οι Ούγγροι βρήκαν κενούς χώρους για αντεπιθέσεις. Ωστόσο, εκείνο που ενδιέφερε στην παρούσα φάση, ήταν να αποδειχτεί πως οι έλληνες διεθνείς ούτε ξέχασαν το ποδόσφαιρο ούτε αδιαφορούν για την Εθνική ομάδα. 

Ο νέος προπονητής παραλαμβάνει μια γενιά σχετικά νεαρών και εξελίξιμων παικτών. Όποιος κι αν είναι τελικά, έχει τα περιθώρια να αναμορφώσει την ομάδα και να την βάλει εκ νέου στον δρόμο των επιτυχιών.

Παίκτες υπάρχουν, αγωνιστικό σχέδιο έλλειπε κι όχι απλώς μια σιδερένια πειθαρχία, όπως απλοϊκά λέγεται τον τελευταίο καιρό. Η πειθαρχία δεν οδηγεί αυτόχρημα στο οικογενειακό κλίμα και πολύ περισσότερο δεν σχετίζεται με την διαμόρφωση συγκεκριμένου αγωνιστικού σχεδίου, το οποίο θα κληθούν να εφαρμόσουν οι παίκτες.

Προσθήκη σχολίου