FIBA vs Euroleague: Ο... υγιής ανταγωνισμός στην "Άγρια Δύση" του μπάσκετ

Γράφει ο 
Απόψεις Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 00:28
FIBA vs Euroleague: Ο... υγιής ανταγωνισμός στην "Άγρια Δύση" του μπάσκετ

Κοντονής και ΕΟΚ συντάσσονται στο πλευρό της FIBA, όσον αφορά την αποβολή της ΑΕΚ από τις εγχώριες διοργανώσεις, εάν η τελευταία εμμείνει στην απόφασή της να αγωνιστεί στο Eurocup και όχι στη νέα διοργάνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας…

Γράφει ο Δημόκριτος Παπαλεξόπουλος

Θυμίζει περιστατικό μαφιόζικης ταινίας ή σενάριο Γουέστερν. Οι ντεσπεράντος βάζουν στο μάτι μια πόλη και αποφασίζουν να την ξεζουμίσουν. Όχι με τον κλασικό τρόπο, πιστολίδι και ληστείες τραπεζών, αλλά με μεθόδευση, η οποία και πιο προσοδοφόρα θα είναι και θα τους καταστήσει οικονομικούς ηγεμόνες της πόλης.

Η πόλη μας είναι η Μπάσκετ Γκαλτς. Οι ντεσπεράντος κινούνται λοιπόν με δόλιο τρόπο, ώστε να κλείσουν κάθε σαλούν που βρίσκεται στην περιοχή. Είτε με συκοφαντία του ιδιοκτήτη είτε με σαμποτάρισμα των επιχειρήσεών του, είτε  ακόμη και με απειλές όσων διαλέγουν να είναι πελάτες τους. Σιγά σιγά το ένα σαλούν μετά το άλλο κλείνουν και αφού εξαφανιστούν όλα από προσώπου γης, «φυτρώνει» το νέο μαγαζί των ντεσπεράντος, το οποίο νομοτελειακά θα απορροφήσει όλους τους κατοίκους της περιοχής, έχοντας ένα συντριπτικό πλεονέκτημα: το μονοπώλιο. Μπορεί βέβαια, το σαλούν αυτό να μη νιώσει ποτέ την καυτή ανάσα του ανταγωνισμού, ούτε να χρειαστεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του προς κυνήγι νέων πελατών, ωστόσο θα συντηρηθεί εις το διηνεκές, πολύ απλά λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.

Στην Άγρια Δύση του μπάσκετ, η FIBA θέλει να οικοδομήσει το δικό της σαλούν. Όσο προσοφόρο θα ήταν κάτι τέτοιο την εποχή που ακόμη οι χαρτοπαίκτες ντύνονταν με πίσσα και πούπουλα και ο πυρετός του χρυσού έκαιγε τα μέτωπα των χρυσοθήρων, άλλο τόσο επικερδής είναι σήμερα η οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει να κάνει με τον αθλητισμό, αφού σε μια περίοδο, όπου όλα μαραζώνουν από οικονομικής και αναπτυξιακής άποψης, τα σπορ έχουν τον προνόμιο να έλκουν τον κόσμο, όπως το φως την σκνίπα και μάλιστα να τον ωθούν να επενδύσει σε αυτό, ανάλογα με το βαλάντιό του.

Τότε, ελέω ανύπαρκτων νόμων, οι λογαριασμοί λύνονταν με το περίστροφο, σε μια διαδικασία όπου ο ηττημένος κατέληγε να του παίρνει μέτρα ο νεκροθάφτης, ενώ ο νικητής έπαιρνε τα πάντα. Θα περίμενε κανείς πως εν έτει 2016 τα πράγματα θα άλλαζαν, ωστόσο η FIBA, που σαφώς δείχνει πως θέλει τα πάντα, έχει πλέον ολοφάνερα στρέψει - μεταφορικώς - το εξάσφαιρο στην Euroleague και απλώς περιμένει μια λάθος κίνηση για να πατήσει την σκανδάλη.

Τα «παλιά σαλούν» άλλωστε της ECA έχουν ακόμη πιστούς θαμώνες, οι οποίοι δύσκολα θα αφήσουν τις διοργανώσεις που μέχρι και σήμερα τους έβγαζαν στην ευρωπαϊκή βιτρίνα και μάλιστα με σημαντικά έσοδα, τα οποία φυσικά και δεν συγκρίνονται με τα δυσθεώρητα ποσά του ποδοσφαιρικού Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο αποτελούσαν μια σημαντική βοήθεια.

Ωστόσο επειδή και ο Άγιος φοβέρα θέλει, οι προ μηνών φήμες για δημιουργία ενός Τσάμπιονς Λιγκ στο μπάσκετ, αυτόματα θορύβησαν την Euroleague, η οποία δια στόματος Τζόρντι Μπερτομέου ανακοίνωσε τεράστιες αυξήσεις στα έσοδα των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση της ECA. Ειδικότερα, η νίκη από 7.000 ευρώ, θα φτάσει τα 40.000 ευρώ, ο κάτοχος του τίτλου θα πάρει bonus 1.000.000 ευρ, από τα μέχρι  πρότινος 250.00 ευρώ και ο φιναλίστ 400.000 ευρώ, από τα 125.000 ευρώ.  Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague Basketball εμφάνισε στοιχεία, βάσει των οποίων τα χρήματα αυτά υπάρχουν και περιμένουν τους νέους κατόχους…

Δίχως, όμως, να θέλει να μπει καν σε ένα παιχνίδι ευθέως ανταγωνισμού, με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς στην οποία όλοι ζουν και αναπτύσσονται, η FIBA επιστρατεύει εξαρχής το όπλο του εκβιασμού, προκειμένου να κατατροπώσει τον ανταγωνιστή, χρησιμοποιώντας δύο στοιχεία που ανέκαθεν κινούν τα νήματα στον πλανήτη μας: τη δόξα και το χρήμα... 

Το ενδεχόμενο μια Ομοσπονδία να μην συμμετάσχει στις διοργανώσεις της FIBA, αυτομάτως της στερεί τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία και η FIBA, κοιτώντας κατάματα τις χώρες, λέει απειλητικά και με στόμφο: «Ή αυτή ή εγώ». Όπου αυτή, η Euroleague…

 

Και δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στη μέση μπαίνουν οι σύλλογοι, και στην περίπτωσή μας, η ΑΕΚ.  Η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ έκανε γνωστή την απόφασή της να μετάσχει και του χρόνου στο Eurocup και η FIBA έσπευσε να ενημερώσει την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρης και να της ζητήσει,  εμμέσως πλην σαφώς, την αποβολή της «Ενωσης» από το ελληνικό πρωτάθλημα, ώστε να μην κινδυνεύσει με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις η Εθνική Ελλάδος!

Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτηθεί αν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό, τόσο η FIBA όσο και η ΕΟΚ, η Διεθνής Ομοσπονδία έχει ήδη δώσει την απάντηση:
«Οι σύλλογοι αποτελούν πρωτίστως μέλη ομοσπονδιών, με δικαιώματα και υποχρεώσεις για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ της κορυφής και της βάσης του μπάσκετ στην Ευρώπη. Με εξαίρεση τις 16 ομάδες της Ευρωλίγκας, κάθε εθνική ομοσπονδία που θα υποστηρίξει τις παράνομες πρακτικές της ECA (Euroleague), επιτρέποντας στις λίγκες και στους συλλόγους της να προχωρήσουν σε συμφωνίες με την ECA ή να έχουν άμεσους ή έμμεσους δεσμούς μαζί τους, αυτόματα θα χάνουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις διοργανώσεις Ανδρών των εθνικών ομάδων που γίνονται υπό την αιγίδα της FIBA Europe».

Το σημαντικό ωστόσο, είναι πως η ΕΟΚ παραδέχεται την απειλή σε βάρος  της, δίχως όμως να παίρνει ξεκάθαρα θέση, πετώντας το μπαλάκι στην ΑΕΚ, δια στόματος Γιώργου Βασιλακόπουλου :

«Η ΑΕΚ και οι εκπρόσωποί της γνωρίζουν πολύ καλά, επειδή συμμετείχαν σε συναντήσεις για το Champions League στις οποίες εγώ δεν μετείχα, ποιες είναι οι θέσεις της FIBA για τις ομάδες που θα αποφασίσουν να λάβουν μέρος στο Eurocup. Η ΕΟΚ δεν έλαβε καμία απόφαση, η Ελληνική Ομοσπονδία δεν εκβίασε κανέναν, αντίθετα η FIBA είναι αυτή που πιέζει την EOK, τη θέτει προ των ευθυνών της. Το ελληνικό μπάσκετ θα κληθεί να λάβει μια απόφαση: Από τη μια η συμμετοχή της Εθνικής μας στις διεθνείς διοργανώσεις κι από την άλλη η συμμετοχή της ΑΕΚ στο Eurocup. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά πλέον και τον ΕΣΑΚΕ. Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες τους. Θέλω να επαναλάβω πως η ΑΕΚ συμμετείχε σε συναντήσεις για το Champions League, στις οποίες η FIBA είχε ξεκαθαρίσει τη θέση και τη στάση της. Κανείς δεν δικαιούται σήμερα να λέει πως δεν γνώριζε».

Υπέρ της FIBA τάσσεται ξεκάθαρα και ο Σταύρος Κοντονής, όπως έγινε γνωστό σε ανακοίνωση, που αποτελεί προοικονομία της αυριανής έκτακτης συνάντησης της ΕΟΚ:

«Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Τσαγκρώνης συναντήθηκαν σήμερα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, κατόπιν πρόσκλησής του, για να συζητήσουν τις σοβαρές εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και στο ελληνικό μπάσκετ. Κατόπιν ανάλυσης όλων των δεδομένων που υπάρχουν και της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν χωρίς περιστροφές ότι είναι υποχρεωτικός ο σεβασμός στα καταστατικά και τις αποφάσεις των θεσμικών φορέων του διεθνούς αθλητικού κινήματος, της ΔΟΕ και των Παγκόσμιων Αθλητικών Ομοσπονδιών. Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων και συμφωνία αποδοχής των θέσεων και των επιταγών της FIBA».

Συνεπώς, η FIBA κρατάει στα χέρια της το μαργαριτάρι κάθε Ομοσπονδίας, που δεν είναι άλλο από την Εθνική της Ομάδα και γνωρίζοντας πως στο βωμό της είναι ικανή να «θυσιάσει» τη βούληση ενός συλλόγου, φτάνει το παιχνίδι στα άκρα.

Αυτό που διερωτάται πάντως κανείς είναι πως η FIBA, που εξαπίνης επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα διοργάνωση, έχει την απαίτηση να σβήσει από προσώπου γης διοργανώσεις που είχαν ομάδες υπό τη σκέπη τους για πάνω από μια δεκαετία και μάλιστα με κάθε κόστος, περιμένοντας μάλιστα οι σύλλογοι να πέσουν αυτομάτως στην αγκάλη της.

Το χειρότερο, είναι πως η Διεθνής Ομοσπονδία φαίνεται αποφασισμένη να μην μπει σε παιχνίδι ευθέως ανταγωνισμού, αλλά προσάρτησης των ομάδων μέσω απειλών, παίρνοντας με το μέρος της τις Ομοσπονδίες των χωρών, οι οποίες προφανώς και δε θα διακινδυνέψουν το μέλλον των Εθνικών τους Ομάδων, πόσω μάλλον όταν αυτές έχουν υψηλές βλέψεις, όπως, καλή ώρα, η Εθνική Ελλάδος.

Το παιχνίδι στο Φαρ Ουέστ έχει χοντρύνει, και στο τέλος θα την πληρώσει ο πιστός πελάτης του παραδοσιακού σαλούν… Εκτός και αν η ΑΕΚ κάνει μεταβολή και αποφασίσει να αλλάξει "στέκι" τελευταία στιγμή…
Προσθήκη σχολίου

5 σχόλια