WADA/Έκθεση-βόμβα: Τεράστιο σκάνδαλο ντόπιγκ στη Ρωσία/Με κυβερνητική καθοδήγηση;

Γράφει ο 
Απόψεις Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 22:12
WADA/Έκθεση-βόμβα: Τεράστιο σκάνδαλο ντόπιγκ στη Ρωσία/Με κυβερνητική καθοδήγηση;

Σοκαριστικές αποκαλύψεις που κλονίζουν συθέμελα το αθλητικό οικοδόμημα της Ρωσίας και έρχονται ως συνέχεια του μεγάλου σκανδάλου ντόπινγκ, για το οποιο τελούν ήδη υπό τιμωρία από τους αγώνες του Ρίο οι Ρώσοι  αθλητες του στίβου, ήλθαν στη δημοσιότητα μετά από έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπιγκ.

Ο ιθύνων νους της έρευνας, παράγων με διεθνές κύρος στoν οργανισμό WADA, Καναδός Δικηγόρος, Ρίτσαρντ Μακλάρεν, συνέταξε μετά από έρευνα 57 ημερών, καυτή έκθεση, σύμφωνα με την οποία η Ρωσική κυβέρνηση, σε συνεργασια με αρχές ασφαλείας και αθλητική ηγεσία  εξυπηρετούσε και υπέθαλπε συστηματικά και μεθοδικά εκτεταμένο  ντόπιγκ Ρώσων αθλητών από την πλειονότητα των θερινών και χειμερινών ολυμπιακών αθλημάτων καλύπτοντας η και αθωώνοντας θετικά δείγματα ούρων.

Το σκάνδαλο αφορά μεγάλες διοργανώσεις μεταξύ των όποιων  οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί  Αγώνες του Σότσι το 2014, οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου το 2012, το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας το 2013 και η πανεπιστημιάδα του Καζάν την ίδια χρονιά.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΔΟΕ η οποία δια του προέδρου της, Τόμας Μπαχ, ο οποίος δήλωσε οτι η ΔΟΕ ύποσχεται οτι δεν θα διστάσει να επιβάλει τη σκληρότερη προβλεπόμενη τιμωρία σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η έκθεση διαπιστώνει  ότι όλα τα όργανα του ρωσικού κράτους συμμετείχαν στο οργανωμένο σύστημα  συγκάλυψης του εκτεταμένου ντόπιγκ συμπεριλαμβανομένου του  υπουργείου  Αθλητισμού,   της ρωσικής υπηρεσία ασφαλείας ( FSB) , και του Κέντρου Αθλητισμού Προετοιμασίας Εθνικών ομάδων της Ρωσίας (CSP).

Σύμφωνα με τον Μακ Λάρεν ένας βασικός εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο είναι  ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιούρι Nαγκόρνιχ, ο οποίος διορίστηκε το 2010 από εκτελεστικό διάταγμα του τότε πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Nαγκόρνιχ, μέλος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενημερώνονταν  για  κάθε θετικό  εύρημα από το εργαστήριο της Μόσχας από το 2011 και μετά και αποφάσιζε για το ποιος θα προστατευόταν και ποιός όχι από τους ντοπαρισμένους αθλητές .

Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας του ΜακΛαρεν  ήταν πως η συντριπτική πλειονότητα των  Ρώσων αθλητών θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών σπορ είχε επωφεληθεί  από αυτό που χαρακτηριστικά αποκαλεί ως  «την εξαφάνιση θετικής μεθοδολογίας», μια τακτική η οποία είχε γίνει κρατική πολιτική μετά την φτωχή  συγκομιδή  μεταλίων  της χώρας κατά τη διάρκεια της Χειμερινών Ολυμπιακών του 2010  στο Βανκούβερ.

Ο Ρίτσαρντ Μακλάρεν ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι είναι "εξαιρετικά πεπεισμένος  για τα ευρήματά της έρευνας την οποία  διεξήγαγε. Επέμεινε  ότι είχε  αποδεικτικά στοιχεία που είναι "πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας".

Μεταξύ των στοιχείων αυτών περιλαμβάνονται και ενδείξεις για καταλυτική συμμετοχή στο ντόπιγκ από τον διευθυντή του εργαστηρίου της Μόσχας, Γκριγκόρι Ροντσένκοβ, ο οποίος φέρεται να έχει "βοηθήσει" δεκάδες Ρώσους αθλητές με ένα κοκτέιλ απαγορευμένων ουσιών, όπως η μεθενολόνη, η τρενβολόνη και oξανδρολόνη τις οποίες   αναμίγνυε  με αλκοόλ ώστε  να βελτιώσει την  απορρόφηση των στεροειδών και να συντομεύσει το χρόνο ανίχνευσης της.

Ο Ροντσένκοβ  διέλυε τα φάρμακα σε σκωτσέζικο ουίσκι μάρκας  Chivas για άνδρες αθλητές και σε Martini βερμούτ για τις γυναίκες.

Η έρευνα υποστηρίζει ακόμη  ισχυρισμούς  του Ροντσένκοβ, σύμφωνα με τους οποίους πράκτορες της FSB (Ομοσπονδιακή εσωτερική ασφάλεια) παραποιούσαν συστηματικά δείγματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι και τα αντικαθιστούσαν με άλλα θετικά σε στεροειδείς ουσίες δείγματα.

Όπως εξήγησε ο Mακ Λάρεν τα αποθηκευμένα μπουκαλάκια με δείγματα από το Σότσι και το  Λονδίνο, που ειχαν σταλεί στο εργαστήριο, είχαν εμφανή σημάδια παραβίασης με σημάδια και γρατζουνιές, απόδειξη οτι είχαν ανοιχτεί .

Αύριο θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη της ΔΟΕ στη Λωζάνη με τον Οργανισμό του WADA και δεν αποκλείεται να υπάρξουν οι πρώτες προσωρινές κυρώσεις.

Εξ´αλλου την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση της έφεσης που άσκησε η Ρωσία για τον αποκλεισμό της απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις μεγάλες διοργανώσεις.

Υ.Γ.: Να χτυπηθεί αμείλικτα το ντόπιγκ, είναι μάστιγα που δηλητηριάζει τον Αθλητισμό! Αλλά, είναι ΜΟΝΟΝ Η ΡΩΣΙΑ; To πιστεύει κάποιος στα σοβαρά; Να γιατί η σκέψη πάρα πολλών - και η δική μας - πάει σε μονομερείς και επιλεκτικές έρευνες, που έχουν βεβαίως και πολιτική χροιά...

Προσθήκη σχολίου

2 σχόλια