Μνημόνιο…διατροφής

Γράφει ο 
Απόψεις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 17:23

Ξέρω κάποιους που πήγαιναν στα ΙΚΕΑ για τα κεφτεδάκια, μπορεί και να ψώνιζαν κάτι στο τέλος (πάντα βρίσκεις), αλλά το κίνητρο ήταν η γευστική προσφορά.

Αποφεύγω τώρα να τους ρωτήσω τι λένε ή πώς αισθάνονται, που πήραν μια γερή δόση ντόπας, γιατί το κρέας που χρησιμοποιούνταν προερχόταν από άλογα κούρσας, τίγκα στα στεροειδή.

Δεν μπορώ, όμως, να αποφύγω και τον πειρασμό ενός σχολίου: Σε αντίθεση με τις αγορές στα σούπερ μάρκετ, όπου στο κάτω-κάτω η επιλογή είναι του καταναλωτή και θα μπορούσε να ενημερωθεί από τις συσκευασίες για την προέλευση και τη σύσταση των προϊόντων, ή πάντως να ενημερωθεί, σε σχέση με τον περίφημο μεζέ των ΙΚΕΑ δεν είχε καμιά τέτοια δυνατότητα.

Πουθενά και με κανένα τρόπο δεν παρέχονταν πληροφορίες για το πιάτο, ήταν απλώς μια «γκουρμεδιά» των ΙΚΕΑ. Κι απ’ τη στιγμή που εμπιστευόσουν το σήμα και τη διαφήμιση, δεν υπήρχε περίπτωση να μην την πατήσεις. Άσε που υπάρχει η υποψία ότι η κάθε ντόπα είναι εθιστική, άρα δεν αποκλείεται σιγά-σιγά να εθιζόσουν.

Έτσι λοιπόν, για μια ακόμη φορά, σε ένα από τα πολλά διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών στην ενωμένη Ευρώπη, ο καταναλωτής δεν πιάνεται αδιάβαστος και ανυπεράσπιστος, αλλά κυριολεκτικά θύμα επώνυμων σημάτων και ελκυστικών διαφημίσεων.


Απ’ αυτή την παγίδα πώς βγαίνουμε άραγε; Με... μνημόνιο διατροφής;

Προσθήκη σχολίου