Ελληνικές επιχειρήσεις: Αρκετά «λάτρεψαν», λόγω κρίσης, τον κίνδυνο...

Γράφει ο 
Απόψεις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 07:13

Κάθε χώρα έχει αυτό που της αξίζει. Η Ισπανία τις ταυρομαχίες, η Ιταλία την Καθολική Εκκλησία, η Αμερική το Χόλιγουντ. Εμείς; Μόνο τον Παρθενώνα και τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης και της ευγενικής άμιλλας διαθέτουμε και μάλιστα σε περίοδο πρωτόγνωρης και πολυεπίπεδης κρίσης; Χάθηκε μήπως, το πάθος, το ταλέντο και η δημιουργικότητά μας;

Αν ισχύει η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, τότε αυτός ήταν πράγματι Γερμανός και εμείς πράγματι είμαστε (ακόμα) Έλληνες. Και όλοι μαζί πολίτες του κόσμου, όπως θα έλεγαν οι Γάλλοι. Όλα αυτά έχουν εφαρμογή κυρίως στο χώρο της θεωρίας, της πολιτικής και των πολιτιστικών αναζητήσεων κάθε πολίτη, από όποιο μέρος της γης αυτός και αν προέρχεται.

Στο χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων όμως, τι ισχύει σήμερα και ποιοι ηθικοί και επιχειρηματικοί κανόνες διέπουν κάθε δραστηριότητα; Ποιες είναι οι συνθήκες που διαμορφώνουν το σημερινό τοπίο της κρίσης;

Ο υπογράφων, παρακολουθεί από κοντά τις πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, εδώ και 30 χρόνια.

Υπήρξαν περίοδοι που η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα μεγαλούργησε κυριολεκτικά, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και διεθνώς.

Αντιστοίχως υπήρξαν περίοδοι που μεγάλη μερίδα των ελληνικών επιχειρήσεων, για να πούμε κόσμια, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Σε όλες όμως τις περιόδους, ευνοϊκές ή κρίσιμες, υπήρξαν φωτεινά παραδείγματα εταιρειών και ομίλων που με την παρουσία τους, το έργο τους και την διορατικότητά τους, κράτησαν το ελληνικό επιχειρείν και συνάμα την ελληνική οικονομία στο ύψος που έπρεπε, κυρίως στις πιο δύσκολες περιόδους, π.χ. όταν οι υποτιμήσεις του (τότε) εθνικού νομίσματος, απαξίωναν το έργο τους.

Αλλά, σε όλες αυτές τις περιόδους, δυστυχώς, ο ρόλος το δημοσίου, του κράτους, της πολιτείας εν κατακλείδι - μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων - ήταν τουλάχιστον γκρίζος, αν όχι αρνητικός και ανασταλτικός.

Αφορμή για το θέμα, πήρα από την καμπάνια, στην οποία προχώρησε - σε μια εκπληκτική επιλογή του καλύτερου δυνατού timing - ο όμιλος Μυτιληναίου, ένας από τους 5-10 μεγαλύτερους της χώρας, προκειμένου να υπερασπιστεί την ελληνική επιχειρηματική οικογένεια κάθε μεγέθους και ταυτοχρόνως να αντισταθεί στη λογική ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι Έλληνες εργαζόμενοι και γενικότερα ο ελληνικός λαός, ανήκουν στην κατηγορία των ανίκανων, αναποτελεσματικών και ανοργάνωτων εθνών, επιχειρήσεων και πολιτών.

Δεν μπορεί, δεκαετίες ολόκληρες, να έχουμε ως πρότυπα μόνον τις «καλές ξένες επιχειρήσεις», πολλές εκ των οποίων βαρύνονται με τα μεγαλύτερα εν Ελλάδι σκάνδαλα και με μόνιμο «έργο» τους, την διαφθορά του κρατικού μηχανισμού, και τον χρηματισμό πολιτικών και παραγόντων της δημόσιας διοίκησης.

Δεν μπορεί, να ρίχνουμε στο «πυρ το εξώτερον», ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες, εν μέσω αντίξοων συνθηκών, όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά αναπτύσσονται και στην Ελλάδα και διεθνώς. Μάλιστα, κατατάσσονται (όπως η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου ή η Sunlight του ομίλου Π. Γερμανού) μέσα στις πρώτες θέσεις διεθνώς! Και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και εθνικό πλούτο, να εισφέρουν μεγάλα ποσά στα δημόσια έσοδα, να κρατάνε όρθιες τοπικές κοινωνίες, δεκάδες συνδεόμενες μικρότερες επιχειρήσεις και χιλιάδες οικογένειες.

Δεν μπορεί, στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας (και δυστυχώς, ακόμα και σήμερα υπάρχουν και μάλιστα διαφόρων ειδών) να γινόμαστε αρνητές της δημιουργίας πλούτου για τη χώρα. Ούτε εσαεί να καταδικάζουμε, ποιος ξέρει άραγε από ποιες αφετηρίες και με ποια στόχευση, την  ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αυτή «παράγει» σήμερα προϊόντα,  θέσεις εργασίας, τζίρο, κέρδη, έσοδα και εξαγώγιμα προϊόντα και κρατάει όρθια τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία της. Αυτή και όχι το Δημόσιο, που αποτέλεσε -δυστυχώς- για δεκαετίες φορέα υποδοχής των κομματικών στρατών.

Για τη συνέχεια, δεν θα διαβάσετε τις δικές μου απόψεις, αλλά αυτές ενός «επισκέπτη» του site, www.sportandbusiness.gr, του κ. Παπαλουκά Χαράλαμπου, ο οποίος σχολίασε την προ ημερών συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Από όποια σκοπιά και αν το «μεταφράσει» οποιοσδήποτε, δεν μπορεί να μην συμφωνήσει με την ουσία του σχολίου του φίλου επισκέπτη και φυσικά με την καρδιά των γεγονότων, που προκάλεσαν το δικό μου σχόλιο.

Καλή σας ημέρα, καλή ανάγνωση και «καλό βόλι» σε όλους μας, μέρες που διανύουμε.

Χρίστος Τσατσαρώνης

 

Διαβάστε στη συνέχεια το ιδιαίτερα εύστοχο σχόλιο του κ. Παπαλουκά:

«Η ξενόδουλη αστική μεγαλοαστική τάξη έφερε την χώρα στην τρισάθλια κατάσταση. Κάπου σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν συνήργησε και η Εθνική αστική. Βεβαίως σήμερα ο Μυτηληναίος έχει απόλυτο δίκιο, δια την ληστεία, την οποία υφίσταται.

Ο λαός, όταν θα καταλάβει ότι μόνον τέτοιοι άνθρωποι σαν το Μυτιληναίο μπορεί να αλλάξουν την Ελλάδα, τότε υπάρχει περίπτωση να δουν και αυτοί φως εκ φωτός. Δυστυχώς, σήμερα ο λαός στηρίζει το σκότος και τους επιχειρηματίες που πήγαν στα Σκόπια.

Αν σχεδόν πάντα πάει καλά η Τουρκία, είναι ότι υπάρχει Εθνική Αστική Πολιτική. Ιστορικά βέβαια είναι γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι όμως και στο ρωμιό, ότι οι Μυτιληναίοι έφεραν τις σημαντικές αλλαγές.

Είναι εξίσου σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η μεγάλη διαχρονική πληγή για τον Έλληνα (ως καταναλωτή αλλά και φορολογούμενο) λέγεται ΔΕΗ, για δε τον καθένα επιχειρηματία, είναι γάγγραινα. Όταν αυτό το τελευταίο αρχίσει να το αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης, τότε έχει κάνει το πρώτο βήμα, για να διώξει την αβελτηρία του.»

 

Προσθήκη σχολίου