Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 59

Κρυβόμαστε πίσω από τα ποσοστά ή την απόγνωση;

Γράφτηκε από 
Απόψεις Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013 20:51

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη, στο υπουργείο Οικονομικών, για την ανεργία, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα των υφυπουργών Εργασίας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ανάπτυξης, Κυριάκο Βιρβιδάκη και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ.

Οι οποίοι αποφάσισαν να διανείμουν έως το τέλος του έτους κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένες δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα αποφάσισαν. ότι... θα διοχετευθούν οι νέοι σε ηλικία άνεργοι σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας (αλήθεια ποιοι είναι αυτοί;), ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών) θα απορροφηθούν σε δημόσια κοινωνική εργασία, ένα μοντέλο που προβλέπει την έμμισθη απασχόληση σε δήμους, νοσοκομεία κ.λπ.

Αυτό λοιπόν είναι το σχέδιο των κυβερνώντων για την καταπολέμηση της ανεργίας που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σκαρφαλώνει στο 29%.

Επειδή όμως πίσω από αυτό το 29%, κρύβονται ανθρώπινες ζωές και τα ποσοστά αρέσουν σε πολλούς γιατί παραφράζονται εύκολα, εγώ θα προσπαθήσω να διαβάσω πίσω από τα ποσοστά, τους αριθμούς που λένε πάντα την αλήθεια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο αριθμός των κατοίκων στην χώρα είναι 10.815.197, εκ των οποίων το εργατικό δυναμικό είναι 4.923.259, που σημαίνει ότι οι άνεργοι το 2013 θα είναι 1.450.000 άτομα.

Έχουμε και λέμε για το 2013 θα είναι ικανοί για εργασία το 45,5%, αλλά απ'  αυτούς το 29,5% θα είναι σίγουρα άνεργοι, άρα μένει το 32,1% να δουλέψει για να συντηρήσει όλους τους υπόλοιπους. Δηλαδή 3.473.259 εργαζόμενοι θα πρέπει να συντηρήσουν 10.815.197 άτομα.

Από την άλλη πλευρά οι μέσες πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν κατά 29%. ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 17%. Δηλαδή συνολική μείωση στις μέσες πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές 46%.

Επιμένω λοιπόν στους αριθμούς λέγοντας ότι 3.473.259 άτομα θα πρέπει να συντηρούν 10.815.197 με μειωμένες αποδοχές σε σχέση με το 2009 κατά 46%.

Αυτοί λοιπόν οι 3.473.259 εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που φτάνουν στα 134 δισ. ευρώ. (Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία περίπου 54 δισ. ευρώ, χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 14 δισ. ευρώ και χρέη προς τις τράπεζες 60 δισ. ευρώ.).

Θα ήθελα λοιπόν να μου εξηγήσουν οι κυβερνώντες πώς θα γίνει αυτό, πώς δηλαδή κάθε εργαζόμενος θα συντηρεί τρία άτομα και θα ξεχρεώσει τα χρέη τους. Γιατί ένα είναι σίγουρο... με τα κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ και τις συγκεκριμένες δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Και καταλήγω λέγοντας κάτι που πιστεύω ακράδαντα.

Μερικές φορές η απόγνωση που καλύπτει τα πάντα γύρω σου είναι αυτή που σε οδηγεί να παίρνεις λάθος αποφάσεις ή να κοιτάς άπραγος τα «πράγματα» να συμβαίνουν δίπλα σου... αυτό νομίζω ότι έχουμε πάθει όλοι μας, γιατί δεν είναι δυνατόν αυτοί να παίρνουν αυτές τις αποφάσεις και εμείς να τις ακούμε χωρίς να κάνουμε τίποτε.

Προσθήκη σχολίου