Πέρασε η σκανδαλώδης τροπολογία, για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Scripta Manent - Παρασκήνιο Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 15:47
Πέρασε η σκανδαλώδης τροπολογία, για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Ψηφίστηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία το επενδυτικό νομοσχέδιο το οποίο περιελάμβανε τροπολογία, μέσω της οποίας παρέχεται ασυλία στις διοικήσεις τραπεζών, από κατηγορίες περί απιστίας για δάνεια που χορήγησαν σε κόμματα, οργανισμούς δήμων και ΔΕΚΟ.

Προηγήθηκε ένταση και φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Τραγάκης, προχώρησε στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμμένει στο αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που είχε καταθέσει χθες το βράδυ.

Ωστόσο, λίγα λεπτά νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του έχει υποβάλλει πρόταση ονομαστικής όχι στο σύνολο του σχεδίου νόμου, αλλά στο άρθρο που περιελήφθη στο νομοσχέδιο και αφορά ενδεχόμενη απιστία στελεχών διοικήσεων τραπεζών για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου και ευρύτερου τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ο κ. Παπαδημούλης, κατήγγειλε ότι πρόκειται για προκλητική και φωτογραφική ρύθμιση, η οποία απαλλάσσει τις διοικήσεις τραπεζών για τα θαλασσοδάνεια, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,  την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κάλεσαν την κυβέρνηση να ακυρώσει την ψηφισθείσα διάταξη και όταν το αίτημα δε έγινε δεκτό, ζήτησαν  ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο. Η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Ο πόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, είπε ότι η κυβέρνηση έφερε νύχτα την τροπολογία για να γλυτώσει τους επιόρκους τραπεζίτες για παράνομα δάνεια 225 εκατ. ευρώ που έδωσαν στα κόμματα.

Η διάταξη είχε περιληφθεί ως άρθρο στο νομοσχέδιο και είχε ψηφιστεί την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και αιτιολόγηση δεδομένου ότι είχε κατατεθεί με τη μορφή τροπολογία από βουλευτές της ΝΔ στο «παρά πέντε» λήξης της συζήτησης και η κυβέρνηση περιορίστηκε απλώς να ανακοινώσει ότι την αποδέχεται.

Έτσι, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.