Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΠΑ: Oι Ρώσοι, οι εγγυητικές και η νέα πρόταση για 5%-10%

Scripta Manent - Παρασκήνιο Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 18:36
ΔΕΠΑ: Oι Ρώσοι, οι εγγυητικές και η νέα πρόταση για 5%-10%

Πολλοί απόρησαν με τα συνεχόμενα ταξίδια και τις επισκέψεις του αντιπροέδρου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και μάλιστα λίγο πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες για την πώληση του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Το... μυστικό του 20% και η υποχώρηση σε 5%-10%.

Λίγοι, όμως, ξέρουν τον πραγματικό λόγο των δύο απανωτών επισκέψεων του Ρώσου αξιωματούχου της Gazprom. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι όσοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό και καταθέτουν εγγυητική στο ΤΑΙΠΕΔ, ίση με το 20% της οικονομικής προσφορά τους,  χάνουν το ποσό αυτό, εάν τελικά δεν κερδίσουν το διαγωνισμό! Πρόκειται φυσικά για υποχρέωση-απαίτηση που απορρέει από τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το ποσό της εγγυητικής είχε οριστεί αρχικά στο 20% της προσφοράς για έκαστο ενδιαφερόμενο επενδυτή. Πλην, όμως, το ποσοστό αυτό στην περίπτωση της Gazprom και της Sintez, είναι τεράστιο, εάν χάσουν το διαγωνισμό. Γιατί η μεν Gazprom έκανε προσφορά που κυμαίνεται κοντά στο 1 δισ., άρα αν χάσει στο διαγωνισμό χάνει και τα 200 εκατ. ευρώ της εγγυητικής, η δε Sintez που έκανε συνολική προσφορά για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, θα χάσει 380 εκατ. ευρώ, εάν δεν πάρει τις δύο εταιρείες.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, υπήρξαν σφοδρότατες διαμαρτυρίες από την πλευρά των Ρώσων, αλλά κατά πληροφορίες μας και από άλλους συμμετέχοντες, προς το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση, με στόχο να μειωθεί το ποσοστό της εγγυητικής.

Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν συμφωνήσει να δώσουν λύση σε αυτό το ακανθώδες θέμα, προς το παρόν άγνωστο με ποιον ακριβώς τρόπο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ποσοστό της εγγυητικής επί της συνολικής προσφοράς, εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα επίπεδα του 5%-10% και όχι στο 3%, όπως τουλάχιστον ζητούσαν -πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες- οι Ρώσοι.