Lavipharm: Σκάνδαλο με αμοιβές - μαμούθ, ενώ η εταιρεία καταρρέει!

Scripta Manent - Παρασκήνιο Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 07:00
Lavipharm: Σκάνδαλο με αμοιβές - μαμούθ, ενώ η εταιρεία καταρρέει!

Την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι βιώνουν τραγικές οικονομικές καταστάσεις και η ανεργία καλπάζει, την ίδια στιγμή κάποιοι μεγαλοσχήμονες, αμείβονται με ποσά - μαμούθ από τις εταιρείες τους, οι οποίες όμως, κυριολεκτικά καταρρέουν. Ο λόγος, εν προκειμένω, για την Lavipharm.

Το πάρτι που έχουν στήσει μέλη διοικητικών συμβουλίων και διευθυντικά στελέχη εταιρειών, με τη χορήγηση στους εαυτούς τους προκλητικών αμοιβών, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις τους βουλιάζουν, συνεχίζεται ανεμπόδιστα και προκλητικά, χωρίς κανένας από την επίσημη πολιτεία να ενδιαφέρεται πραγματικά να θέσει τέλος σε αυτή την άνευ προηγουμένου ασυδοσία.

Μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις διασπάθισης εταιρικών κεφαλαίων και εξανεμισμού της περιουσίας εκατοντάδων μικρομετόχων, με ταυτόχρονη απώλεια μεγάλων εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο, αποτελεί η περίπτωση της εισηγμένης φαρμακευτικής εταιρείας Lavipharm.

Η εταιρεία, του αντιπροέδρου του ΣΕΒ, Αθανάσιου Λαβίδα, κατά την περίοδο από το 2007 μέχρι το 2012, έχει παρουσιάσει συνολικές ζημιές 45,17 εκατ. ευρώ!

Στο ίδιο διάστημα, όμως, αυτών των έξι χρόνων, οι αμοιβές -κρατηθείτε- ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 27,070 εκατ. ευρώ!!!

Και όταν λέμε αμοιβές εννοούμε, τις συναλλαγές και αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι  σε μια εταιρεία που το 2007 είχε τζίρο 248,29 εκατ. ευρώ και το 2012 οι πωλήσεις της κατέπεσαν σε 37,88 εκατ. ευρώ μόλις, σημειώνοντας πτώση κατά 84,74% , γίνεται πραγματικό και ανεξέλεγκτο πάρτι αμοιβών.

Επιπλέον, τα ίδια κεφάλαια της Lavipharm, το 2012, διαμορφώθηκαν σε 9,775 εκατ. ευρώ και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός της σε 83,911 εκατ. ευρώ, δίνοντας δηλαδή μία μόχλευση κατά 8,58 φορές!!!

Ο δε καθαρός τραπεζικός δανεισμός, είναι 2,21 φορές μεγαλύτερος από τον τζίρο της εταιρείας.

Όσο για τις συνολικές υποχρεώσεις, αυτές ανέρχονται μόλις σε 127 εκατ. ευρώ!

Περιττό βέβαια, αλλά αναγκαίο να αναφέρουμε ότι την ίδια περίοδο, η περιουσία των μικρομετόχων, κυριολεκτικά καταστράφηκε, καθώς οι απώλειες της μετοχής της Lavipharm,στα πέντε τελευταία χρόνια, ανέρχονται σε 92,34% (!!!), με τη μετοχή της να κλείνει χθες στα 0,1510 του ευρώ.

Την ίδια περίοδο βέβαια και ιδίως στα τελευταία χρόνια της κρίσης, η οικογένεια Λαβίδα και οι φίλοι της, αμείβονται πλουσιοπάροχα μέσω των προαναφερόμενων προκλητικών αμοιβών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Lavipharm το 2012, μετείχαν οι: Οδυσσέας Κυριακόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, πρόεδρος του ΙΟΒΕ και πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας S&B), Μηνάς Τάννες, Τάνια – Παναγιώτα Βρανοπούλου, Λητώ Ιωαννίδου (πρώην αντιπρόεδρος το Χ.Α. και μέλος διοικητικών συμβουλίων σε αρκετές εισηγμένες, όπως ο Μαΐλλης κ.λπ.), Νίκος Χούλης (πρόεδρος ελληνικής αντικαπνιστικής εταιρείας και μέλος Δ.Σ της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής), Χρήστος Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Γκέρτσος και Βενετσιάνα - Λουκία Λαβίδα (σύζυγος του προέδρου, Αθανάσιου Λαβίδα).

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι σε όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό δημόσιο, δεν έχει εισπράξει απολύτως τίποτα, καθώς η εταιρεία βγάζει συνεχώς ζημιές, αλλά τα στελέχη της ζουν στη χλιδή, η εταιρεία καταρρέει και οι τράπεζες έμειναν με τα δάνεια… υπό μάλης.

Όταν τα επίλεκτα αυτά μέλη του ελληνικού επιχειρείν έχουν λάβει τέτοιες αμοιβές (και δεν είναι βεβαίως τα μόνα), την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, κυνηγούν τα πενιχρά εισοδήματα των περισσότερων Ελλήνων φορολογουμένων, εργαζόμενων και συνταξιούχων, προκειμένου να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού.

Δεν θα έπρεπε λοιπόν η κυβέρνηση και ειδικότερα ο κ. Στουρνάρας και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσουν τα προκλητικά αυτά εισοδήματα, με έναν συντελεστή, π.χ. της τάξης του 70%-80%, προκειμένου να σταματήσει επιτέλους αυτή η απίστευτη βιομηχανία πλουτισμού, την οποία έχουν αναγάγει σε... επιστήμη, ουκ ολίγοι Έλληνες επιχειρηματίες;

Γιατί, μόνον έτσι θα σταματήσει και η αφαίμαξη, η αιμορραγία, πάρα πολλών επιχειρήσεων, με ευεργετικά οφέλη για τις ίδιες, τους εργαζόμενούς τους, τις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα.