Το «όνειδος», το Τόκιο, ΔΝΤ, Βερολίνο, ΕΚΤ και... επιτόκιο

Scripta Manent - Παρασκήνιο Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 07:15
Το «όνειδος», το Τόκιο, ΔΝΤ, Βερολίνο, ΕΚΤ και... επιτόκιο
  • Το… πεπρωμένο (δια)φυγείν αδύνατον. Δεν μπορεί όλοι να υποτάσσονται στις θέσεις του Βερολίνου. Γιατί, είναι άλλο πράγμα ο εκσυγχρονισμός και η οργάνωση δημοσίων υπηρεσιών «αλά γερμανικά», που πρέπει και μακάρι να γίνει με την ομάδα του Ράϊχενμπαχ.
Και τελείως διαφορετικό, μονόπλευρο και συνάμα απαράδεκτο, να μην αναλαμβάνει η Γερμανία όσα της αναλογούν, σε μια επιμήκυνση – δεδομένη πλέον, κατά δύο έτη και ας διυλίζουν τον κώνωπα κάποιοι Ευρωπαίοι- του ελληνικού προγράμματος.

***

  • Ο καβγάς, λοιπόν, με το ΔΝΤ ,που εκτυλίχθηκε ανοιχτα στο Τόκιο, στη ετήσια Σύνοδο του ιδίου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, γίνεται «για το πάπλωμα». Δηλαδή, για το ποιος θα αναλάβει το κόστος, που συνεπάγεται μια διετής επιμήκυνση, όπως αναλύαμε στο χθεσινό πρώτο θέμα μας. Το ΔΝΤ θέλει τα βάρη να τα σηκώσουν οι πλούσιοι της Ευρώπης, οι Γερμανοί θέλουν μέσα και το ΔΝΤ.

***

  • Αλλά, προσέξτε και το εξής ακόμη: Σε κύκλους του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα μείωση χρέους, με «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν και η ΕΚΤ και τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης. Εδώ σε θέλω! Οι αντιδράσεις είναι πολύ μεγάλες και ας καλύπτονται από διάφορους μανδύες. Γιατί μέχρι τώρα, τα κράτη και η ΕΚΤ, μόνο ζημιά δεν έχουν από τα ελληνικά ομόλογα. Οι ιδιώτες, τα ελληνικά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, όπως και οι τράπεζες την πλήρωσαν.

***

  • Και αυτό το γεγονός, οι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το θεωρούν απαράδεκτο και υποκριτικό, πραγματικό «όνειδος», εκ μέρους των εταίρων μας, που διατυμπανίζουν ότι μας έσωσαν. «Μόνοι σας σωθήκατε, αυτό και μόνο το γεγονός αν αξιοποιήσετε, όπως και το ότι πληρώνετε το ακριβότερο επιτόκιο που υπάρχει για ευρωπαϊκό κράτος στους εταίρους- δανειστές μας, δεν θα μπορούν να σας εμπαίζουν πλέον» (!). Ποιος τα λέει αυτά; Έλληνας καθηγητής αμερικανικού πανεπιστημίου , ο οποίος έχει άριστες επαφές και κατά διαστήματα συνεργάζεται σε μελέτες του ΔΝΤ! Αντιλαμβάνεστε τώρα, γιατί μας έχουν βάλει στη μέση και κονταροχτυπιούνται «για χάρη μας»;

***

  • Ρώτησα άνθρωπο που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον Σαμαρά, αν αυτά τα γνωρίζει λίγο- πολύ ο Έλληνας πρωθυπουργός, ιδίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής, μεθαύριο Πέμπτη. «Απολύτως!» ήρθε η απάντηση και εφόσον είναι έτσι, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε θετική εξέλιξη, από τον ικανό και έμπειρο στα της διπλωματίας πρωθυπουργό μας.

***

  •  «Δίνει μαθήματα αξιοπρεπούς στάσης και συζήτησης με επιχειρήματα» μου λένε για τον Αντώνη Μανιτάκη. Καιρός είναι να δείχνουμε στους υπαλλήλους της Τρόικα, ότι υπάρχει ελληνικό κράτος (αυτό, τέλος πάντων, που υπάρχει) και κυβέρνηση με υπουργούς που δεν σηκώνουν ψηλά τα χέρια και τα κατεβάζουν μόνο για υπογραφές.

***