Λήστεψαν τη χώρα, της φορτώνουν νέα χρέη τώρα

Scripta Manent - Παρασκήνιο Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012 07:17
Λήστεψαν τη χώρα, της φορτώνουν νέα χρέη τώρα

*** Η ελληνική κοινωνία όμηρος για μία ακόμα φορά, της πολιτικής συγκεκριμένων κομμάτων. Μία άνευ προηγουμένου θηλιά σφίγγει καθημερινά, ολοένα και περισσότερο, εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες.

Διέξοδος αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δεν φαίνεται από πουθενά. Το ΠΑΣΟΚ αυτοδιαλύεται, η ΔΗΜΑΡ με απώλειες και η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί εναγωνίως -και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει- να συγκρατήσει τους δικούς της βουλευτές.

Πότε θα έρθουν τα 31,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα; Ουδείς γνωρίζει πραγματικά. Το ΔΝΤ, διεμήνυσε ότι αν δεν ψηφιστούν τα εργασιακά -για τα οποία δεν επιμένει μόνο αυτό, ξεσκεπάζοντας έτσι Ε.Ε., ΕΚΤ και εγχώριους επιχειρηματικούς κύκλους- δεν πρόκειται να εκταμιευθεί ούτε ευρώ. Αντιληπτόν;

*** Την ίδια στιγμή, η κατάθεση του προϋπολογισμού ήταν υπέρ του δέοντος αποκαλυπτική. Νέα μέτρα, 19 δισ. ευρώ, θα μας ράψουν… κοστούμι μέχρι το 2016 - όποιος μέχρι τότε σταθεί όρθιος. Θα ψηφιστούν; Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο. Η τρικομματική κυβέρνηση τρίζει. Η περιβόητη συνοχή των κομμάτων ουσιαστικά υφίσταται μόνο από τις απειλές και την, διά πυρός και σιδήρου, πειθώ των ηγεσιών τους προς τους βουλευτές τους.

*** Όλα αυτά, όμως, αφορούν δυστυχώς ή ευτυχώς, στον μικρόκοσμο των κομμάτων εξουσίας. Στην κοινωνία αυτά που συμβαίνουν καθημερινά, δεν μεταφέρονται από κανένα σχεδόν ΜΜΕ, η πλειονότητα των οποίων εξακολουθεί να κατευθύνεται από τα ίδια οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα, τα οποία έχουν σοβαρότατες ευθύνες για το κατάντημα της χώρας.

*** Ποια άλλη χώρα έσπευσε να διώξει με πρωτοφανή ταχύτητα δημοσιογράφο της, που αποκάλυψε τις λίστες καταθετών σε ξένες τράπεζες; Η Ελλάδα πρωτοπορεί και σ’ αυτόν τομέα. Ευτυχώς που το δικαστήριο αθώωσε τον Κώστα Βαξεβάνη, παρά το πρωτοφανές παραλήρημα του κ. εισαγγελέα. Δικαίωμά του να έχει την άποψή του και δικαίωμά μας να τον κριτικάρουμε.

*** Κατά τα λοιπά, ακόμη και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 100.000 ευρώ, θα φορολογούνται διπλά και στο συνολικό τους εισόδημα και με αυτόνομο συντελεστή 10%-15%. Εάν ήθελαν πράγματι να φορολογήσουν την μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι τους μικροϊδιοκτήτες, θα μπορούσαν κάλλιστα να φορολογήσουν τις εκατοντάδες offshore εταιρείες που κατέχουν τα φιλέτα και την αφρόκρεμα των ακινήτων στη χώρα μας.

*** Από τα 9 και πλέον δισ. των φόρων του 2013, τα 5,4 δισ. περίπου θα προέλθουν από τη νέα μείωση των συντάξεων! Και αν υπάρχει μία δικαιολογία και ένας επαρκής λόγος για τη φορολόγηση υψηλών συντάξεων, τις οποίες καρπώθηκαν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, με χαριστικές κατ’ ουσίαν νομοθετικές πράξεις -ρύθμιση με την οποία σαφώς συντασσόμεθα- είναι έγκλημα να φορολογούνται και πάλι οι συνταξιούχοι των 300-800 ευρώ.

*** Τι απέγιναν εκείνα τα περιβόητα αναπτυξιακά μέτρα; Δεν τα βρήκαμε πουθενά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έστω και μη επαρκώς καταγραφέντα. Προφανώς, για μία ακόμα φορά, περίσσεψαν οι υποσχέσεις - και οι κυβερνητικές αλλά και των ηγεσιών των Ευρωπαίων εταίρων μας. Ο Έλληνας άνεργος, ο μικρομεσαίος που έκλεισε την επιχείρησή του και ο επιχειρηματίας που θέλει να δραστηριοποιηθεί, ας περιμένουν. Τι άραγε;

*** Αλλαγή κλίματος τώρα. Στο Xρηματιστήριο, πραγματική σφαγή. Σχεδόν καθημερινά το Χ.Α. πέφτει 5-5 τα εκατοστιαία σκαλιά. Προσέξτε, όμως, όταν κατακρημνίζονται οι τιμές εξαιτίας πολιτικών γεγονότων και όχι αρνητικών επιχειρηματικών εξελίξεων και οι τζίροι κυμαίνονται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ καθημερινά, σκεφτείτε ότι τότε κάποιοι άλλοι κάνουν πάρτι αγορών στα χαμηλότερα επίπεδα. Γιατί γνωρίζουν ότι αγοράζοντας μετοχές εταιρειών σε πολύ χαμηλή αποτίμηση, οι οποίες διαθέτουν υγιή χαρακτηριστικά ισολογισμού, έχουν χαμηλό Ρ/Ε και υψηλές ταμειακές ροές, κάποια στιγμή θα ανταμειφθούν. Δεν αγοράζουν δηλαδή σε ημερήσια βάση ή με τριήμερο μόνον ορίζοντα.

*** Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Alpha Bank. Θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια απ’ όλες τις άλλες για την ανακεφαλαιοποίησή της και στα επίπεδα του 1,60-1,55 ευρώ αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη μελλοντική επένδυση, όχι όμως για βιαστικούς επενδυτές.

*** Forthnet και Wind πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο. Λίγα πράγματα, μαθαίνω, ότι απομένουν για το τελικό deal. Βέβαια, μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, λόγω παρελθόντων γεγονότων.