Ποιοι χαίρονται στην αναμπουμπούλα; Σημαδεμένη τράπουλα στις τράπεζες;

Scripta Manent - Παρασκήνιο Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 17:22
Ποιοι χαίρονται στην αναμπουμπούλα; Σημαδεμένη τράπουλα στις τράπεζες;

*** Η κοινωνία βράζει, η Βουλή... διαβουλεύεται για το… βέλτιστον του χειρίστου Πολυνομοσχέδιο, στελέχη της ΤτΕ, αποχωρούν για να περισώσουν τα «τροφεία» τους, το ΤΤ «ψάχνεται» και στις... δύο Proton Bank γίνεται «μύλος».

 

*** Αύριο λοιπόν η «ημέρα κρίσης», καθώς το βράδυ θα ψηφιστεί ή όχι το πολυνομοσχέδιο με τα άπειρα και επιεικώς άγρια φορολογικά και μη μέτρα. Αν περάσει, τότε για 2-3 μήνες, θα υπάρξει μια κάποια νηνεμία σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα μας, αλλά το πρόβλημα της εσωτερικής ηρεμίας, μάλλον θα οξυνθεί.

*** Μόλις τώρα «ανακαλύφθηκε» ότι υπάρχουν κρατικά στελέχη που αμείβονται με υπέρογκους μισθούς! Θα πρέπει, όμως, σε όσες τράπεζες, γίνουν ή παραμείνουν κρατικές, να υπάρχει πλαφόν 5.000 στους μισθούς των στελεχών.

*** Όταν χιλιάδες πολίτες έχουν φορτωθεί με δάνεια -τα οποία πωλούσαν και εισέπρατταν το ανάλογο ποσοστό τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών- δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιου είδους προκλητικές αμοιβές. Η εναρμόνιση θα πρέπει να διαπεράσει όλο τον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να εμπεδωθεί ένα ελάχιστο έστω δείγμα ισονομίας.

*** Για τις ιδιωτικές τράπεζες, εάν έχουν υγιή ισολογισμό, ας κάνουν ό,τι θέλουν με τα μισθολόγια των στελεχών τους, αρκεί να αποπληρώνουν και τις δόσεις των δανείων που έχουν πάρει από το Δημόσιο.

*** Όσο για τα μεγαλοστελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, που έφυγαν εσπευσμένα, προκειμένου να διασώσουν τις υπέρογκες αμοιβές τους, τη σύνταξή τους και τα εφάπαξ τους, δεν πειράζει ας φύγουν! Υπάρχουν νεότερες γενιές άριστων επιστημόνων που περιμένουν «στην ουρά» και οι οποίοι και με καλύτερες γνώσεις και με πολύ λιγότερες αποδοχές, μπορούν να κάνουν εξίσου καλά, αν όχι και καλύτερα τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα τα εξερχόμενα μεγαλοστελέχη της ΤτΕ.

*** Τελικά τι γίνεται με το ΤΤ; Μαθαίνω ότι στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει διχογνωμία για την ουσία της υποθέσεως, η οποία μπορεί να μην εδράζεται στο «καλή» και «κακή» τράπεζα, αλλά στον τραπεζικό μανδύα που θα φορέσει το Ταμιευτήριο.

*** Γνωρίζει κάποιος τι ακριβώς γίνεται με τις... ProtonBank; Στη μεν «κακή» μαθαίνω ότι γίνονται απίστευτα πράγματα, που πιθανώς να εγείρουν μελλοντικά και νομικά ζητήματα. Στη δε «καλή», επίσης μου λένε ότι γίνεται το «έλα να δεις». Βέβαια, επειδή λίγοι μπορούν... να δουν, μήπως θα έπρεπε η αξιότιμη Τράπεζα της Ελλάδος να δώσει κάποια στιγμή αναλυτικό πίνακα ενεργειών και για τις... δύο Proton Bank;

*** Στις 19 Νοεμβρίου πρόκειται να δημοσιεύσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της χρήσης Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2013 η Jumbo, σύμφωνα με report της Πειραιώς. Οι αναλυτές της τράπεζας, αναμένουν κέρδη μειωμένα κατά 9% στα 16,2 εκατ. ευρώ και τζίρο αυξημένο κατά 3% στα 123,97 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι η εισηγμένη εταιρεία θα επιτύχει τζίρο 493,5 εκατ. ευρώ και κέρδη 88,4 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo τα 4,3 ευρώ.

*** Πάλι από την Τράπεζα Πειραιώς υπάρχει αντίστοιχο report για την ΕΧΑΕ, για την οποία δίνεται τιμή-στόχος τα 3,60 ευρώ.

*** Αδιανόητη μπορεί να χαρακτηριστεί πράγματι, η υποχώρηση της μετοχής του Νηρέα, καθώς από τα 0,56 ευρώ βρέθηκε στο 0,4280, για να διορθώσει στη συνέχεια σήμερα στα 0,474 ευρώ. Κεφαλαιοποίηση μόλις στα 27,4 εκατ. ευρώ με ονομαστική αξία μετοχής 1,34 και λογιστική 2,42 ευρώ. Με ίδια κεφάλαια 154,5 εκατ., EBITDA 13,6 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,9 εκατ. Θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 8,1 εκατ. από αρνητικές πέρυσι 15,2 εκατ. και με τα ταμειακά του διαθέσιμα στα 21,6 εκατ. ευρώ.