Τα πέρασαν όλα, η δόση αργεί, στο "σφυρί" τα ασημικά, η "αρκούδα" ήρθε...

Scripta Manent - Παρασκήνιο Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 17:29
Τα πέρασαν όλα, η δόση αργεί, στο "σφυρί" τα ασημικά, η "αρκούδα" ήρθε...

Το πολυνομοσχέδιο πέρασε. Δια πυρός και σιδήρου. Αλλά πέρασε. Στη Βουλή. Στην κοινωνία όμως; Εδώ είναι τα δύσκολα και τα απρόβλεπτα. Αυτά είναι που φοβούνται στην κυβέρνηση..

Αν και ορισμένοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, του μεταφέρουν την εικόνα ότι η κοινωνία έχει ακόμα αντοχές και υπομονή, περιμένοντας σταδιακά να καλυτερεύσει η κατάσταση, Ότι δίνουν πίστωση χρόνου , ακόμα και τώρα, πιστεύοντας ότι «ο Σαμαράς θα τα καταφέρει». Ποια; Ας πούμε να πάρει κάποια στιγμή την… δόση ή, έστω, ένα μέρος της.

                                                                            ***
Σε επίπεδο βουλευτών που ανήκουν στα συγκυβερνώντα κόμματα, οι αποκαλύψεις είναι πολλές και λίαν χαρακτηριστικές. Πιο «ηχηρή» κατά τη γνώμη μου, αυτή του Σκανδαλίδη. Δεν πήγε καν –ο μόνος!- στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, προφανώς για … επίδειξη αντίρρησης. Και διαγράφτηκε από τον Βενιζέλο. Και χθες, έκανε… κήρυγμα ενότητας από του βήματος της Βουλής, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, για να μην πέσει η κυβέρνηση! Καλά, μήπως νόμιζε ότι το πολυνομοσχέδιο ψηφιζόταν στο… Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ήθελε να τους δείξει «ποιος είμαι εγώ»; Αν είναι έτσι τα «ιστορικά» στελέχη, τότε είναι κατανοητό γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει στο 7% περίπου. Έτσι γράφεται η ιστορία, από ανιστόρητους, δυστυχώς.

                                                                            ***
Νέο ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ; Έτσι τον θέλουν πολλοί, πάρα πολλοί. Παράγοντες του συστήματος και πρώην του ΠΑΣΟΚ, όχι οι ψηφοφόροι. Μέχρι στιγμής ο Τσίπρας και οι συν αυτού, το χειρίζονται «ικανοποιητικά» το θέμα. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, ότι στην «Αυγή» -όπως μου λένε- πέρασαν και περνάνε δεκάδες «υπηρέτες και λειτουργοί του Τύπου». Και για δουλειά, ενόψει ανοιγμάτων του εκδοτικού συγκροτήματος ( ας πούμε…) που στηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για «πέρασμα γραμμής». Ευτυχώς, στην ιστορική εφημερίδα υπάρχουν ακόμα νουνεχείς και προνοητικοί άνθρωποι.

                                                                        ***
Αλίμονο κ. Εμίρη μου, το ΤΑΙΠΕΔ, αν για την πιο κερδοφόρα εταιρία του Δημοσίου, δεν συγκέντρωνε την αφρόκρεμα των ξένων τζογαδόρικων συγκροτημάτων, μαζί με αρκετά από τα ισχυρά εγχώρια τζάκια. Στη δεύτερη φάση, όμως, θα περιμένουμε τα σπουδαία, καθώς εκεί θα γίνουν οι τελικές συμμαχίες, να το θυμάστε. Συμμαχίες θεατές ή αθέατες. Επίσης και αυτό να το θυμάστε.
                                                                         ***
Την Παρασκευή το βράδυ, ενώ οι πρώτες πληροφορίες είχαν φτάσει σε αρκετά δημοσιογραφικά γραφεία, έστω και ως ένα βαθμό συγκεχυμένες, τελικά το Δελτίο Τύπου δόθηκε στη δημοσιότητα περίπου στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Γιατί κρατήθηκε άραγε; Ή μήπως υπήρχε πρόβλημα, καθώς οι σύμβουλοι (  Deutsche Bank και NBG) πιέστηκαν να παρατείνουν «για λίγη ώρα» την προθεσμία, μέχρι να… στριμωχθούν όλοι, όσοι μας… ξημέρωσαν; Κάτι τέτοια ακούγονται «στην πιάτσα» και δημιουργούν υπόνοιες, ερωτηματικά και προβληματισμούς.

                                                                                 ***
Ήρθαν, λέει, Ρώσοι επενδυτές και είδαν κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, καθώς «ενδιαφέρονται» να εξαγοράσουν από κοινού την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Μήπως, τα … μπέρδεψαν λίγο κάποιοι «πρόθυμοι» και από παλαιότερα «αναμειχθέντες» σε διάφορες ελληνορωσικές μπίζνες;  Τι θα παράγουν εδώ οι Ρώσοι, πολεμικά και όπλα και για τις δικές τους ανάγκες; Μα, έχουν… περίσσευμα οι ίδιοι, οπότε; Και με τι κόστος, με το … δικό τους; Και με ποιες παραγγελίες θα δουλεύουν και οι δύο μονάδες, με αυτές των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι… ανύπαρκτες; Γι’ αυτό σκέφτομαι, μήπως ακόμα υπάρχουν εκείνα τα περιβόητα… αντισταθμιστικά ή κάποια «υπόλοιπα» τους και γι’ αυτό ανακινήθηκε όλη αυτή η υπόθεση, Ο κ. Υπουργός, τι λέει άραγε;

                                                                               ***

Δυναμικό το μπάσιμο της Gazprom για τη ΔΕΠΑ. Αλλά, σημειώστε, ότι όλοι οι ξένοι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και κυρίως η αζέρικη Socar, συνομιλούν με τους δικούς μας που κατέβασαν προσφορά, τους Μυτιληναίο και Βαρδινογιάννη, δηλαδή. Γι’ αυτό, μην αποκλείετε τίποτα, μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

                                                                              ***
Ανησυχητική εξέλιξη η παραίτηση του Αλέξ. Μάνου από την Intrakom. Θυμίζω ότι στις 14 Δεκεμβρίου τελειώνει η προθεσμία για την πώληση της , ενώ την ίδια στιγμή μαθαίνω για πογκρόμ απολύσεων στον όμιλο. Σημαίνει κάτι αυτό, ότι π.χ. το ζήτησαν οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι ή το έθεσαν ως όρο ή μήπως η «μετάφραση» είναι άλλη και καθόλου ευχάριστη; Υπομονή, ένας μήνας έμεινε…

                                                                              ***
Προβληματίζει εντόνως, όπως μαθαίνω, Κινέζους, Ρώσους και Ινδούς ( τους Άραβες μάλλον πρέπει σε αυτή τη φάση, γενικώς, να τους ξεχάσουμε) η παρατεταμένη αστάθεια γύρω από τις αποφάσεις της Ε.Ε για τη χώρα μας. Η μη «εξομάλυνση» της κατάστασης και η μη έγκριση της δόσης, αποθάρρυναν μία μαζικότερη «επενδυτική εισβολή» από τις χώρες αυτές, αν και μεμονωμένες κινήσεις υπήρξαν, έστω και κατά την προηγούμενη μόλις εβδομάδα ( ΔΕΠΑ- ΟΠΑΠ) . Οι Ισραηλινοί, πάντως, έχουν τις πλέον ξεκάθαρες απόψεις και η στάση τους παραμένει θετικά σταθερή.

                                                                               ***
Αυτά που έγιναν και γίνονται ακόμα και σήμερα με τους αυτοκινητόδρομους και τις εταιρίες που έχουν αναλάβει την κατασκευή τους, έπρεπε να είχαν ήδη «συγκινήσει» την Δικαιοσύνη. Αλλά και την Εφορία. Κάποιοι ξένοι πρόλαβαν και έφυγαν, αλλά «εισέπραξαν ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων, που δεν εδικαιούντο». Αυτά μου μεταφέρουν γνώστες της θλιβερής αυτής κατάστασης, Με τους εγχώριους κατασκευαστές όμως, τι γίνεται; Είχαν και αυτοί παρόμοια «στρατηγική» ή όχι. Εισαγγελείς και ΣΔΟΕ υπάρχουν, τι να σας πως, ας διερευνήσουν τα πάντα. Αξίζει, νομίζω, τον κόπο…

                                                                                ***
Ευκαιρίας δοθείσης, θυμήθηκα τώρα και την εποχή που κάποιοι στην Καρδίτσα, αγόρασαν «κοψοχρονιά» εκτάσεις εκεί που θα γινόταν η ΒΙΠΕ της περιοχής, γνωρίζοντας ότι, δίπλα ακριβώς, θα περνούσε ο Ε65! Μεγάλες μπίζνες, με … προεδρική σφραγίδα μάλιστα!


                                                                                 ***
Τι γίνεται στον Μαρινόπουλο; Μαθαίνω ότι έχει έτοιμο το σχέδιο για «κούρεμα», της τάξης του 40%, των «υπολοίπων»! Δηλαδή; Και εδώ «νέο κούρεμα» σε πιστωτές και προμηθευτές; Ορθώς αντιτείνουν οι συναλασσόμενοι μαζί του, ότι «αυτός πήρε τα προϊόντα, τα πούλησε και εισέπραξε ζεστό χρήμα, υψηλότερο φυσικά από το τίμημα που μας χρωστάει, οπότε γιατί να συμφωνήσουμε;». Έχουν άδικο;