Η Επ. Κεφαλαιαγοράς στέλνει στην ΕΣΗΕΑ το χρυσαυγίτικο site

Scripta Manent - Παρασκήνιο Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 15:57
Η Επ. Κεφαλαιαγοράς στέλνει στην ΕΣΗΕΑ το χρυσαυγίτικο site

Άρχισαν τα όργανα. Η εποπτική αρχή του Χρηματιστηρίου, αποφάσισε επιτέλους να κινηθεί και σε πρώτη φάση ζητάει από την ΕΣΗΕΑ, να εξετάσει τις πρακτικές συγκεκριμένου οικονομικού site, το οποίο με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα έχει αναστατώσει τη χρηματιστηριακή αγορά, οδηγώντας πολλές μετοχές, κυρίως τραπεζικές, σε απότομες μεταβολές.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε έγγραφο προς την ΕΣΗΕΑ με το οποίο ζητάει την εξέταση των πρακτικών που χρησιμοποιεί η οικονομική ιστοσελίδα bankinews.gr, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των stress tests των τραπεζών.

Η Επιτροπή καλεί την Ένωση Συντακτών να εξετάσει αν η πρακτική του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου site, Πέτρου Λεωτσάκου να επικαλείται «έγκυρες πληροφορίες», γράφοντας «αποκλειστικά θέματα» που προκάλεσαν σημαντικές μεταβολές στην τιμή των μετοχών των τραπεζών, συνάδει με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην επιστολή της προς την Ένωση, «με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δημιουργήθηκε κλίμα ανασφάλειας και αναστάτωσης στην αγορά», ενώ αυτά συνεχίστηκαν παρά την κατηγορηματική μη υιοθέτηση των αναγραφόμενων στα σχετικά δημοσιεύματα εκ μέρους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Σεβόμαστε απολύτως την ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων, τους οποίους θεωρούμε αρωγούς στο έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ορθή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού» αναφέρει η Επιτροπή, που σημειώνει πως «η δημοσίευση στοιχείων που αφορούν ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την εθνική οικονομία θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, σύνεση και επαγγελματισμό».

 

Ακολουθεί η επιστολή: