Όπερμαν/(SPD): Ο Σόιμπλε να σταματήσει να κατακρίνει την Ελλάδα

Scripta Manent - Παρασκήνιο Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 08:50
Όπερμαν/(SPD): Ο Σόιμπλε να σταματήσει να κατακρίνει την Ελλάδα

Η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Τόμας Όπερμαν και ζήτησε από τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σταματήσει να κατακρίνει την Ελλάδα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa)

 «Ειδικά στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Και γι’ αυτό αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα δημόσια καμπάνια / εκστρατεία κατά της Ελλάδας όπως το καλοκαίρι του 2015», είπε χαρακτηριστικά ο Όπερμαν.

Επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ελπίζει ότι τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα αποχωρήσει «Θεωρώ την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμητή. Το ΔΝΤ διαθέτει τους εμπειρογνώμονες για να ξεπεράσουν την κρίση οι χώρες», εκτίμησε.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα να  εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να γίνει ανταγωνιστική, αλλιώς Grexit

Ο κ. Σόιμπλε δεν αφίσταται εν τούτοις των απόψεών του και δεν θέλει να χαλαρώσει την πολιτική του παρά τη δυσαρέσκεια του σοσιαλδημοκρατικού κυβερνητικού εταίρου, αναφέρει το dpa. Μάλιστα σε χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD είπε για να γίνει κούρεμα του χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει το ευρώ.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τα προβλήματα και «γι' αυτό πρέπει να εξακολουθήσει να της ασκείται πίεση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να γίνει ανταγωνιστική. Διαφορετικά δεν μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση».

Επεσήμανε δε ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας.

* Tageszeitung: Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται ως δικτάτορας/Die Zeit: Έρχεται συμβιβασμός