«Κούρεμα» και όχι ελάφρυνση του χρέους ζητούν οι Ρεπουμπλικανοί

Scripta Manent - Παρασκήνιο Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 10:03
«Κούρεμα» και όχι ελάφρυνση του χρέους ζητούν οι Ρεπουμπλικανοί

Θέμα κουρέματος και όχι ελάφρυνσης του χρέους, θέτουν οι Ρεπουμπλικανοί, όπως προκύπτει, από τη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ, όπου συζητήθηκαν τα διδάγματα του ΔΝΤ, από την περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, Άντι Μπαρ, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του σε ενδεχόμενη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ σε νέο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι «τα δύο προηγούμενα προγράμματα χρηματοδότησης ήταν τα πλέον αμφιλεγόμενα στην ιστορία του Οργανισμού».

Όλοι γνωρίζουν ότι εάν υπάρξει συμμετοχή του Ταμείου, αυτή θα είναι «συμβολική και με αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ θα μετατραπεί σε έναν συμβολικό Οργανισμό».

Εάν πάρουν τέτοια απόφαση θα δείχνει ότι «το ΔΝΤ δεν έχει μάθει από τα λάθη του» και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος από το Κογκρέσο θα εντατικοποιηθεί, επισημάνθηκε.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ διαθέτουν το 16,5% των ψήφων στο ΔΝΤ και το εν λόγω ποσοστό δεν επαρκεί για να μπλοκάρει ενδεχόμενη απόφαση για τη χορήγηση στήριξης προς τη χώρα μας, καθώς δεν απαιτείται ειδική πλειοψηφία για να χορηγηθεί  δάνειο στήριξης από το Ταμείο.