Φέσι 30 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από 1.400 δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου

Scripta Manent - Παρασκήνιο Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 11:37
Φέσι 30 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από 1.400 δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου

Την ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογής του κοινωνικού τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρισμού, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, δείχνουν τα στοιχεία για τους συστηματικούς κακοπληρωτές.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 30 εκατ. ευρώ έχουν πελάτες της ΔΕΗ που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ), εκ των οποίων ένα σημαντικό τμήμα είναι συστηματικοί κακοπληρωτές.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση πρόσφατα στοιχεία της επιχείρησης, οι καταναλωτές με ΚΟΤ και ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 10.000 ευρώ ανέρχονται σε 1.400, ενώ η συνολική τους οφειλή είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το μέρος αυτών που συγκαταλέγεται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι μεγάλο και η ΔΕΗ μόλις ολοκληρώσει τη συσχέτιση με την περιουσιακή τους κατάσταση θα είναι σε θέση να το προσδιορίσει επακριβώς.

Στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του προνομιακού αυτού τιμολογίου, ώστε να ανταποκρίνεται σε όσους καταναλωτές έχουν πραγματική ανάγκη, αντιμετωπίζοντας τους συστηματικούς κακοπληρωτές, κινούνται και οι αλλαγές που επεξεργάζεται και ολοκληρώνει το επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ, εισάγοντας περιουσιακά στοιχεία στα κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ, πέραν των εισοδηματικών.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται δύο βασικές κατηγορίες εκπτώσεων: α) -70% για όσους πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης β) -30-35%% για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, με βάση τα όρια που ισχύουν και σήμερα για τους δικαιούχους ΚΟΤ, με μικρές διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του κόστους. Η έκπτωση σε όρους ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών (δηλαδή μόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) θα ανέλθει σε 80% και 40% για τις δύο παραπάνω κατηγορίες, αντίστοιχα.

Τα όρια κατανάλωσης θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τα συνολικά άτομα του νοικοκυριού, ενώ οι δικαιούχοι δεν θα απεντάσσονται από την τιμολόγηση ΚΟΤ σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης κατά 10 %, με σκοπό να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο των αθρόων απεντάξεων που παρατηρήθηκε τον περασμένο χειμώνα λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.