Ο Σαββίδης, η ΣΕΚΑΠ και ο Κοντός, το λιμάνι και το ...μισό Ποντιακό λόμπι

Scripta Manent - Παρασκήνιο Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 23:08
Ο Σαββίδης, η ΣΕΚΑΠ και ο Κοντός, το λιμάνι και το ...μισό Ποντιακό λόμπι

Σαββίδης - Κεδίκογλου, ΣΕΚΑΠ - Κοντός, (Μ)ΠΑΟΚ, Μακεδονία Παλλάς, λιμάνια, πολιτική και Ρωσο-Πόντιοι, με αντίπαλο δέος τον πρωθυπουργικό φίλο Μελισσανίδη. Το παρασκήνιο έντονο, οι επαφές πυκνές και τα σχέδια προχωρημένα τόσο, που προκάλεσαν το άμεσο ενδιαφέρον του Άγγλου πρέσβη στη χώρα μας.

O πρώην υπουργός της ΝΔ, Α.Κοντός αποδεικνύεται... μετρ, στόν τομέα της διαχείρισης και πώλησης  αγροτικών βιομηχανιών, προφανώς μετά από την πολυετή ενασχόλισή του, με τα της αγροτικής παραγωγής και τις αγροτικές μπίζνες.

Πρίν απο μερικά χρόνια, όταν επί των ημερών του η κρατική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχανε το 50% της ποσόστωσης από την Ευρωπαική Ενωση. Τώρα, από άλλο μετερίζι, αυτό του προέδρου της ΣΕΚΕ, η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ περνά στα χέρια του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, Ιβάν Σαββίδη.

Στην μεταβίβαση των μετοχών της ΣΕΚΕ στον κ.Σαββίδη δεν ανακοινώθηκαν και πολλά πράγματα και κυρίως το τίμημα.

Έχοντας ο κ.Σαββίδης της μετοχές της ΣΕΚΕ, διαπραγματεύεται την αγορά της ΣΕΚΑΠ, όπως αυτός επιθυμεί, καθότι κανέναν πλέον δεν τον συμφέρει να αγοράσει μόνο τις μετοχές της ΑΤΕ στην ΣΕΚΑΠ. Άλλωστε, αυτός έδιωξε τον Ινδό Μομιντάλα, στην τελευταία διαγωνιστική διαδικασία.

Γιατί, όμως, όλα αυτά στον κ.Σαββίδη? Τι άλλο του ετοιμάζουν στην Ελλάδα, με ''πρωταγωνιστή'', όπως λένε, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και σε τι αποσκοπούν, ποιές οι προσδοκίες τους  από τον κ.Σαββίδη?

Η επόμενη... αγορά του κ.Σαββίδη, μήπως είναι ενα κομμάτι του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης? Ίσως. Λέγεται, μάλιστα, ότι του προτάθηκε από κάποιους - ως ενναλλακτική λύση - το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά...Αλλά, οι άνθρωποι του Σαββίδη ανακάλυψαν ότι για εκεί έχει βάλει... πλώρη ο πρωθυπουργικός φίλος,  Δημήτρης Μελισανίδης! Ο οποίος, λέγεται ότι έχει αγοράσει 2-3 χιλιάδες στρέματα γύρω από το ακριτικό λιμάνι, περιμένοντας τις εξελίξεις στο θέμα του αγωγού, που προβλέπει τερματικό σταθμό διαχείρισης στο εκεί μεγάλο πλέον και σύγχρονο λιμάνι. Οπότε, η συζήτηση επέστρεψε στο αρχικό λιμάνι, μέχρι νεοτέρας...

Τι έχει να δώσει, όμως, ο Ιβάν? Την πολιτική του ίσως παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας; Τον ενδιαφέρει, άλλωστε, η εδώ ενεργός ανάμειξή του, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, είναι αναμεμειγμένος με το ποντιακό κίνημα και μάλιστα με το κίνημα των νεοπροσφύγων ποντίων, που βγάζουν καί ...κυβέρνηση!

Είναι μία καλή, ομολογουμένως, πολιτικοοικονομική κίνηση καί... μπράβο στούς εμπνευστές της, σε Θεσσαλονίκη και - κυρίως - σε Αθήνα, σε επώνυμους,... α-πρόσωπους και γενικώς, ''εκπρόσωπους''...

Υπάρχει, όμως, ένα ''λεπτό'' πρόβλημα: Ο Μελισσανίδης, επίσης ποντιακής καταγωγής και με στενές επαφές με ορισμένα τουλάχιστον ποντιακά σωματεία, κινείται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από αυτό του Σαββίδη.

Θα διαμοιράσουν τα... ιμάτιά τους και θα διαγκωνιστούν σκληρά για τις επιδιώξεις τους ή θα κατορθώσει η... Συγγρού να τους φέρει στο ίδιο τραπέζι; 

Σ.Σ.: Κρατείστε, πάντως, ότι ο  Άγγλος πρέσβης και η αγγλική διπλωματία έχουν γνώση αυτών των κινήσεων και ότι ενδιαφέρονται άμεσα για την επιρροή που κάθε φορά ασκεί η Ρωσία στον Καύκασο και στα Βαλκάνια, με έμφαση στις εξελίξεις που σοβούν και εντός Ελλάδας και στον άμεσο, σε πρώτη φάση, περίγυρό μας...