Κύπρος: Αποκαλύπτει το παρασκήνιο του Eurogroup ο Ν. Αναστασιάδης

Scripta Manent - Παρασκήνιο Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013 18:41
Κύπρος: Αποκαλύπτει το παρασκήνιο του Eurogroup ο Ν. Αναστασιάδης

Σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με το πώς εκτυλίχθηκε το θρίλερ του Eurogroup τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου κάνει ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι, στις 03:45 πμ και αφού είχαν προηγηθεί πολύωρες συζητήσεις, κατά τις οποίες είχε παρουσιάσει τις δικές του θέσεις, σηκώθηκε αγανακτισμένος να φύγει, λέγοντας: «Εφόσον πτωχεύετε τη χώρα μου, δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω».

Αμέσως, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αναστασιάδη, ο Γιορκ΄Άσμουσεν, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, είπε πως θα τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ώστε να τον ενημερώσει σχετικά.

Παράλληλα, τον απείλησε ότι θα τερματισθεί η παροχή ρευστότητας στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε σε όλους τους συνομιλητές του στο Eurogroup ότι αδυνατεί να ελέγξει την κυπριακή Βουλή και ότι θεωρείται βέβαιο πως η πρόταση θα απορριφθεί.

Στον «Φιλελεύθερο», ο Πρόεδρος της Μεγαλονήσου αποκαλύπτει ακόμη ότι, προτού μεταβεί στο Eurogroup, είχε μιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να υπάρξει επιμερισμός των βαρών και έδειξε να συμφωνεί με την μη επιβολή «κουρέματος».

Ο Νίκος Αναστασιάδης γνωστοποίησε επίσης ότι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λανγκάρτ, δήλωσε πως το Ταμείο δεν θα συμμετείχε στο πακέτο διάσωσης χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων.

Ταυτόχρονα, η κ. Μέρκελ αρνήθηκε να θέσει το πακέτο ενώπιον της γερμανικής Βουλής, χωρίς την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.